pumpkin
pumpkin
TGIF
25 oktober 2013

Thank God It’s Friday – The Halloween Edition

pumpkinHet is griezelen geblazen deze week met de Halloween-editie van Thank God It’s Friday! Het is nog even wachten tot de engste (en leukste!) nacht van het jaar, maar met deze links kom je alvast in de stemming .

POMPOEN | Bij Halloween hoort natuurlijk creatief zijn met pompoenen. Tom Navrole is de meester van de Extreme Pumpkins.

KOSTUUMS | Je mooi (of juist eng) verkleden is natuurlijk ook deel van de pret. Hier wat nostalgische ideeën voor mensen die in de jaren tachtig en negentig zijn opgegroeid, en wat doordenkers. De kostuums van vroeger en de kinderkostuums van een paar weken geleden, zijn te creepy om niet nog eens te delen. Kristen Schaal van The Daily Show heeft ideeën voor sexy kostuums – voor vrouwen én voor mannen -, maar je kan natuurlijk ook een idee jatten van een televisiepersonage. Ik ben zelf nog steeds wel fan van de Slutty Pumpkin, dat twee Halloween-tradities combineert. Soms heb je wat van jezelf nodig voor een kostuum: lang rood haar, bijvoorbeeld, of gezichtsbeharing. En dit? Dit is misschien wel het engste kostuum van allemaal.

SCHLOCKTOBER | Bij Halloween horen ook horrorfilms, natuurlijk. Je kunt voor kwaliteit gaan, maar zoals SN-lezers weten schuilt er ook plezier in de echte meuk. Deze film, bijvoorbeeld – voor de mensen die SHARKNADO te realistisch vonden. Bob ‘MovieBob’ Chipman besteedt elk jaar in oktober aandacht aan vergeten troep tijdens ‘Schlocktober’: dit jaar gaan zijn filmpjes over de PUPPET MASTER-reeks, over BIO ZOMBIE, over de zombie-buddy-cop-film DEAD HEAT en over misschien wel het meest belachelijke filmmonster ooit: FROM HELL IT CAME.

TIEN DAGEN HORROR | The A.V. Club heeft ook zin in Halloween, met wel tien dagen horrorcontent. Teveel om te linken, maar hier is een greep uit het aanbod: tien opmerkelijke momenten uit de Treehouse of Horror-afleveringen van The Simpsons, een terugblik op aflevering 2.7 van Twin Peaks, een aanrader in het monstergenre, de engste scènes volgens de medewerkers en de dingen die we in de cinema leren over s-s-spoken.

CARRIE | Elke jaar is er wel een grote Halloween-release. Dit jaar is dat de remake van Brian De Palma’s CARRIE, hoewel je afgaande op de recensies misschien beter het origineel weer eens in de dvd- of blu-ray-speler kan stoppen. Paper Cuts maakte (net als eerder van MACHETE KILLS en THE CONJURING) een mooie trailer geheel van papier. Maar de leukste trailer mash-up vind ik toch wel deze – Assepoester en Carrie lijken meer op elkaar dan je zou denken:

TELEKINESE | Niet voor alle mensen met telekinetische gaven hoef je bang te zijn.

BLOED EN SILICONEN | Voor een film als CARRIE zijn liters en liters ‘bloed’ nodig. In het zwart-wit-tijdperk kon je gewoon met chocoladestroop kliederen. Voor wie nog even voor Halloween aan het kokkerellen wil: het recept is tegenwoordig wat ingewikkelder. Er komt nog meer technologie en trukerij kijken bij het maken van een horrorfilm, zoals te lezen is in dit interview met speciale effecten-maker Andrew  Clement (en ook in ons eigen interview met Rob Hillenbrink). En met praktische effecten gaat het ook wel eens mis – dan moet er opeens een stormtrooper uitgeblazen worden!

mt_ignore:kidsWES CRAVEN | Zette het plaatje rechts op instagram. Dat is pas een leuk kinderdagverblijf!

KORT | Een film voor elke fobie! Eng uitverkort speelgoed! Gruwelijk eitje!

HALLOWEEN | Je kunt natuurlijk geen Halloween-editie hebben zonder het over John Carpenters HALLOWEEN te hebben! Gelukkig heeft het internet een enorme voorraad leuke filmpjes over de klassieker (en de vele sequels). Wat dacht je van dit filmpje waarin de filmlocaties worden nage(s)lopen? Er is ook een boeiend interview in drie delen met de regisseur. En wist je dat Donald Pleasance in 1989 bereid was om 26 sequels te maken!?

SLASHERS | Hoe realistisch zijn de ‘kills’ uit slashers eigenlijk? Niet bepaald, zo blijkt.

MUMBLECORE? | Nee, Mumblegore! L.A. Weekly heeft een interessant stuk over deze nieuwe trend, en het is nog een knap staaltje webdesign ook.

TROUWEN IN STIJL | Dat doe je op 31 oktober met deze bruidstaart en deze fotoshoot!

HET BOEK WAS BETER | Of toch niet?

TORTURE PORN OF EXTREME HORROR? | De podcast van The Dissolve buigt zich over deze vraag, bespreekt verschillende horrortrends van de afgelopen decennia en bevat een interview met de regisseur van ROOM 237, een documentaire over de vreemde samenzweringstheoriën die de ronde doen over THE SHINING.

8 BIT | Er was ooit een (niet zo heel goed) ROCKY HORROR PICTURE SHOW-spel voor de Commodore 64. In dit filmpje is THE SHINING als 8-bit spelletje geïnterpreteerd:

TELEVISIE | Ook op televisie gebeuren griezelige dingen. Op het blog Dear TV een mooi stuk over American Horror Story en het ‘abjecte‘, een stuk over de narratieve handigheid van het hebben van een ‘Hellmouth‘ en een artikel over ambivalentie.

KORTE VRAGEN | Wat vindt Ant-Man eng? Welke scène had CANNIBAL HOLOCAUST nóg gorier gemaakt? En waarom nou, Bill & Ted?

VINCENT PRICE | Bij IndieWire vinden ze dat je films (en vooral films met Vincent Price) niet te neerbuigend moet bekijken. Ik ben het in zoverre met ze eens dat Price een held is. Ik bedoel, deze lach is toch fantastisch? En hij was misschien wel de leukste Sesamstraatgast ooit.

SCHOKKEND NIEUWS PRESENTS | Allereerst: dank aan alle SN-medewerkers die deze overvloed aan linkjes mogelijk hebben gemaakt. En dat is nog niet alles! Columnist Michael Minneboo maakte zoals elk jaar een spooky filmpje. Hoofdredacteur Barend de Voogd vertelt morgen op Radio 2 (Cappuccino, rond 11.00 uur) over horror. En soundtrack-kenner Erik van’t Holt maakte een fantastische playlist met horrormuziek, die ook tijdens het schrijven van dit bericht voor inspiratie zorgde!

Alvast heel veel plezier gewenst met Halloween! Wat er allemaal te beleven valt lees je hier. Volgende week ben ik weer terug met de normale linkjesparade. Suggesties kunnen zoals altijd naar tgif@schokkendnieuws.nl

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!