Lotte Verbeek
Lotte Verbeek
Nederhorror & scifi
28 oktober 2013

Lotte Verbeek over Outlander

Lotte VerbeekAfgelopen week werd bekend dat actrice Lotte Verbeek is gecast in Outlander, de nieuwe sciencefictionserie van Ronald D. Moore (Battlestar Galactica, Star Trek: Deep Space Nine). Schokkend Nieuws had een exclusief interview met haar.

Lotte Verbeek (Venlo, 1982) speelde in 2008 maar liefst vier (!) rollen in Froukje Tans curieuze en helaas nogal over het hoofd geziene film LINKS. Een jaar later brak ze door met haar prachtige hoofdrol tegenover Stephen Rea in NOTHING PERSONAL. Ze sleepte er diverse prijzen en nominaties mee in de wacht, waaronder een Zilveren Luipaard op het prestigieuze festival van Locarno.  Daarna lokte natuurlijk een internationale carrière. Verbeek was van 2011 tot 2013 te zien in de televisieserie The Borgias, waarin ze de rol van gravin Giulia Farnese vertolkte. Ze beantwoordt onze vragen vanuit Schotland, waar ze net begonnen is aan de opnames van Outlander.

Outlander is gebaseerd op de gelijknamige zevendelige boekenreeks van Diana Gabaldon. Het verhaal draait om verpleegster Claire Randall, die na de Tweede Wereldoorlog met haar man op een tweede huwelijksreis gaat in Schotland, maar plots in 1743 terechtkomt. Ze belandt te midden van allerlei vetes tussen plaatselijke clans, en tussen Schotten en Engelsen.”

Onder wie jouw personage, Geillis.

“Claire raakt bevriend met Geillis Duncan. Geillis heeft het goed voor elkaar in de Highlands, ze is met een rijke kerel getrouwd. Al snel blijkt dat ze er zo haar eigen mysterieuze praktijken op nahoudt. Zij weet veel van geneeskunde en blijkt ook een tijdreizigster te zijn.”

Wat trok je aan in het personage?

“Geillis is zo lekker onvoorspelbaar en maakt van de wereld haar eigen theater. Te gek om te spelen! Ik las wat ze zochten: een rijzige blonde dame met groene ogen en Schots accent. Forget about it, dacht ik dus. Voor de lol heb ik toch een poging gewaagd, vooral om mezelf uit te dagen, het Schots onder de knie te krijgen et cetera. Voor ik het wist zat ik, op een muntblaadje knauwend, in een woud in de Schotse hooglanden. Op een auditietape, wel te verstaan, maar na die ene tape boden ze me de rol aan!”

Je speelt dus een tijdreizende Schotse heks, hoe bereid je je daarop voor?

“Het is veel voorbereiding! Er is zoveel geschreven over deze serie. De boeken – die nogal wat pagina’s tellen – natuurlijk, maar er zijn ook veel boeken óver de boeken en veel fora op het internet. En het Schots, hè? Dat leer je niet in één dag.”

Geillis is een geliefd personage. De fans van de boeken hebben ongetwijfeld al een beeld van haar in hun hoofd. Beangstigt je dat of trekt die uitdaging je juist aan?

“De respons van de fans is zó positief. Echt te gek. Zij zijn al jaren fan, ik kom pas net kijken, dus het betekent veel om zo ontvangen te worden. Hier en daar bleek ik zelfs de voorkeur van fans geweest te zijn, al voordat ik werd gecast. Well done, dus, casting director!”
 
Je speelde drie seizoenen lang Giulia Farnese in The Borgias. Zijn er verschillen en overeenkomsten tussen Giulia en Geillis (behalve dat ze beiden met een G beginnen)?

“Haha, dat wilde ik zeggen! Ze beginnen beiden met een G. Beiden hebben ze ook een soort van machtige man aan hun zijde, al ziet die er in Outlander heel anders uit.
Ik ben vooral in de verschillen geïnteresseerd, want ik zou de rol niet aangenomen hebben als het was om mezelf te herhalen.”

Je bent net begonnen met de opnames. Hoe is het?

“Waanzinnig! Ik heb nu één draaidag gehad en we waren net die ene dag gezegend met zon, zowaar! Kennelijk regent het dat het giet telkens als de Highlanders op set zijn, en dat is nogal vaak. Ik heb me dus voorgenomen dat, wanneer ik draai, de zon zal schijnen.”

Hoe is het om in Schotland te filmen?

“Nat. Maar ook: veel regenbogen en magie.”

Hoe is het om met Ronald D. Moore te werken?

“Te gek. Ik heb hem even ontmoet voordat hij weer naar Los Angeles vertrok. Zijn vrouw doet de kostuums en is al jaren fan van Outlander. Alle producers zijn overigens fans van het eerste uur.”

En waar verheug je je het meeste op?

“Om Geillis tot een bont karakter te maken. Elke scène die ik heb kan ik daarvoor gebruiken. ‘t Is nogal een figuur, hé? Geillis een feminist? Nope. Geillis is een Geillist!”

De zestiendelige serie Outlander zal in 2014 op de Amerikaanse televisiezender STARZ in première gaan.
Officiële website

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!