Cinemasia2020
Cinemasia2020
Nieuws
2 maart 2020

CinemAsia 2020

Komende woensdag gaat filmfestival CinemAsia weer van start. Tot en met zondag valt in de Amsterdamse filmtheaters Rialto en Studio/K allerlei moois te zien uit onder meer China, Japan, Zuid-Korea, India, Indonesië en Hong Kong. Uiteraard zit daar ook weer een paar fijne genrewerkjes tussen.

Onlangs werd PARASITE, Oscarwinnaar en favoriete film van 2019 van de Schokkend Nieuws-redactie, de meestbezochte Aziatische film in Nederland aller tijden. Misschien dat daardoor de bioscoopmarkt wordt opengebroken voor meer films uit oosterse regionen (doorgaans valt het jaarlijkse aantal landelijke releases daarvan op hooguit twee handen te tellen), maar een beetje filmliefhebber gaat daar natuurlijk niet op zitten wachten.

Integendeel. Die laat de zoveelste productie van Marvel of DC lekker links liggen en waagt zich liever aan de Indonesische superheldenfilm GUNDALA. Deze verfilming van het gelijknamige Indonesische stripboek draait om een geharde straatjongen die geraakt wordt door een bliksemschicht en daarbij bovennatuurlijke krachten verwerft. Die komen goed van pas wanneer hij de strijd aanbindt met het corrupte systeem, vertegenwoordigd door een leger huurmoordenaars van een meedogenloze maffiabaas. De trailer belooft alvast het betere knokwerk.

Het gaat er ietsje vrediger aan toe in de Koreaanse animatiefilm PRINCESS AYA. Hierin kan het titelpersonage de aangeboren gave te transformeren in verschillende soorten dieren beheersen met een magische armband. Altijd handig wanneer de broze vrede tussen twee vijandige koninkrijken wordt bedreigd. Geregisseerd door Sung-gang Lee (die bekend staat als de peetvader van de Koreaanse animatie) en geproduceerd door Sang-ho Yeon (regisseur van TRAIN TO BUSAN en het binnenkort te verschijnen vervolg daarop).


In de Maleisische horrorfilm TWO SISTERS betrekken twee zussen hun oude, verlaten familiehuis, waar een verboden kamer altijd op slot is gebleven. Er gebeuren vreemde dingen in het huis wanneer een van de zussen mysterieus gehuil uit deze kamer hoort en duistere familiegeheimen komen bovendrijven. Oh, en vast niet onbelangrijk te vermelden is dat de zus die het angstaanjagende geluid hoort net uit een psychiatrische ziekenhuis is ontslagen…

Tevens psychologische horror, maar dan wat politieker getint, is het Taiwanese DETENTION. Gebaseerd op een populaire videogame en zich grotendeels afspelend in een verlaten schoolgebouw gaat deze film in op de traumatische Chinese bezetting van Taiwan, die onder andere inhield dat vele boeken niet meer mochten worden gelezen of verspreid. Daan Snouck Hurgronje zag DETENTION eerder op IFFR en beloonde hem in zijn recensie met vier schedels.

Het volledige programma van CinemAsia 2020 is hier te vinden.

© Thierry Verhoeven
2 maart 2020

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!