revergtgif
revergtgif
TGIF
28 februari 2020

Thank God It’s Friday, 28 februari 2020

revergtgif TGIF | Het coronavirus heeft Nederland bereikt, maar bij Schokkend Nieuws gaan we onverstoorbaar door. Het is immers weer vrijdag, dus dorsten onze lezers naar leuke en interessante linkjes. Lieuwe van Albada zet ze allemaal voor je op een rijtje.

Wat de pizza-ravage op bovenstaande foto verder met het coronavirus te maken heeft? Nou, niks. Maar dit was hoe het er bij de Schokkend Nieuws-redactievergadering aan toeging, die we afgelopen week hielden. Want al ligt het nieuwste nummer nog maar net in de schappen, het volgende nummer moet natuurlijk ook weer voorbereid worden.

Tegen de tijd dat dat uitkomt, is het alweer april. En april is de maand van het jaarlijkse Imagine Film Festival, waar wij van Schokkend Nieuws reikhalzend naar uitkijken. Een van de films die daar gaat draaien is COLOR OUT OF SPACE, de eerste lange film van Richard Stanley sinds DUST DEVIL uit 1992! Stanley is gelijk ook de eregast op Imagine. Drie jaar geleden was hij ook al te gast op het B-movie, Underground & Trash Film Festival (BUTFF) in Breda, maar dat mag de pret niet drukken. Stanley is een kleurrijk figuur, een excentriekeling over wie de wildste verhalen rondgaan. Waar te beginnen? Misschien maar gewoon met zijn levensverhaal. Of lees dit interview, of anders dit interview waarin hij vertelt hoe Nicolas Cage betrokken raakte bij zijn nieuwe film.

COLOR OUT OF SPACE is natuurlijk de verfilming van een H.P. Lovecraft-verhaal. Lovecraft is een van de invloedrijkste horrorauteurs. Schrijvers als Stephen King, Neil Gaiman, George R.R. Martin en vele anderen zijn door hem beïnvloed. Maar echt veel geslaagde verfilmingen van zijn werk zijn er niet. Hoe komt dat?

Ik noemde hierboven al even het jaar 1992. Dat was een prachtig jaar, want Schokkend Nieuws zag toen het levenslicht. Daarom openen we iedere Schokkend Nieuws-vergadering met het ritueel opnoemen van alle goede horrofilms uit dat jaar. Behalve DUST DEVIL kon je dat jaar ook naar onder meer BRAINDEAD, ARMY OF DARKNESS, BRAM STOKER’S DRACULA, BUFFY THE VAMPIRE SLAYER en Neerlands trots DE JOHNSONS. Maar een van de origineelste en beste horrorfilms van dat jaar was CANDYMAN (ook al was toenmalige Schokkend Nieuws-recensent Bart van der Put toentertijd wat minder enthousiast, zoals je daar kan lezen). En toevallig kwam deze week de trailer uit van de nieuwe CANDYMAN, die een ‘spiritual sequel’ moet zijn. Hieronder kan je die trailer nog eens bekijken.


Fans van het origineel willen natuurlijk weten of de originele Candyman Tony Todd ook weer meedoet. Yahya Abdul-Mateen II speelt in ieder geval een personage dat in het origineel ook te zien was. En regisseuse Nia DaCosta vertelt welke rol gentrificatie speelt in haar sequel.

Candyman is niet de enige klassieke horrorschurk die dit jaar een comeback maakt. Volgende week gaat al THE INVISIBLE MAN in première, waarin het klassieke Universal-monster aangepast wordt aan deze tijd, en dan heb ik het natuurlijk over het #MeToo-tijdperk. Een Google-zoektocht en je struikelt over de recensies die allemaal deze, logische, connectie leggen. Die recensies gaan jullie natuurlijk niet lezen, want uiteraard wachten jullie allemaal met smart op die van ons. Die kan je volgende week op deze site lezen. Ondertussen is het wel leuk om te lezen wat regisseur Leigh Whannell er zelf over te zeggen heeft. In tegenstelling tot de slechterik uit zijn film is Whannell zelf allesbehalve onzichtbaar, want hier staat nog een interview met hem. Zijn film heeft overigens niks meer te maken met het mislukte Dark Universe. Maar Blumhouse zou best nog meer klassieke monsters nieuw leven in willen blazen. Benedict Cumberbatch kan dan misschien wel Dracula spelen. Voor wie nostalgisch wordt van al dat geklets over THE INVISIBLE MAN kan je hier een rangschikking vinden van zes klassieke Universal-films over de onzichtbare engerd. En om toch nog even terug te komen op #MeToo: hier een interessant stuk over ‘loving films in the age of #MeToo‘.

Bij Schokkend Nieuws vergaderingen besluiten we ook altijd welke DVD- en Blu-ray-releases we in de volgende nummers gaan bespreken. Wij zijn uiteraard allemaal liefhebber en verzamelaar van fysieke media. Dit artikel is er dan ook een naar ons hart. Ik kan alvast verklappen dat in het volgende nummer twee versies van RABID worden besproken. Een nieuwe uitgave van de klassieker van David Cronenberg en de recente remake. Van Cronenberg zijn we natuurlijk ook allemaal fan, en dit nieuwe interview met hem willen we jullie dan ook niet onthouden. Van Steven Spielberg houden we vanzelfsprekend ook. Tijdens onze vergadering kwam het nieuws naar buiten dat hij waarschijnlijk niet de vijfde INDIANA JONES-film gaat regisseren. Voor veel mensen écht schokkend nieuws, maar onze redactieleden haalden er eerlijk gezegd de schouders bij op. Wij maken ons niet zo druk om de vraag of de franchise zonder Spielberg wel kan overleven. Een film waar we in ieder geval voorlopig geen remake of sequel van gaan zien is BACK TO THE FUTURE. Althans, volgens dit artikel. Maar Tom Holland zelf zegt dat hij wel eens benaderd is voor een remake. Laatst nog ging een deepfake-video viral, waarin de gezichten van Tom Holland en Robert Downey Jr. over die van Michael J. Fox en Christopher Lloyd waren geplakt. Holland zou in ieder geval die ene scène wel eens echt willen namaken. Over bijzondere scènes gesproken: hieronder een leuke video waarin Rian Johnson inzichten deelt over een scène uit KNIVES OUT.


En daarmee sluit ik deze TGIF af. Hoog tijd namelijk om weer verder te werken aan dat nieuwe nummer van Schokkend Nieuws! Als we dan niet allemaal aan dat Coronavirus ten onder zijn gegaan, natuurlijk. Met een beetje geluk levert dat virus in ieder geval weer zo’n schaamteloos smakeloze film op als deze. Dan kunnen we die in een toekomstig nummer bespreken.

Prettig weekend!

 

 

 

28 februari 2020

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!