twin peaks poster laura palmer
twin peaks poster laura palmer
Voorpret
20 mei 2017

Dubbelzien

twin peaks poster laura palmerVOORPRET | It’s happening again. 25 jaar na het aflopen van de twee originele seizoenen (1990-1991) en de bijbehorende film FIRE WALK WITH ME (1992) is het fenomeen terug van weggeweest: TWIN PEAKS. En omdat we zo blij zijn dat David Lynch nogmaals terugkeert naar het mysterieuze bergstadje, zetten we 9 van z’n inwoners, die ook in ander werk van de excentrieke regisseur opdoken, nog eens op een rijtje.

 1. ERASERHEAD (1977)

Jack Nance speelt in TWIN PEAKS Pete Martel, de manager van de Packard Sawmill en tevens degene die Laura Palmers lijk vindt. “She’s dead… wrapped in plastic.” 

In ERASERHEAD, Lynch’ eerste lange film, speelt hij Henry Spencer. In deze surrealistische zwart-witfilm volg je een deel uit het absurdistische leven van Henry, zijn vriendin en zijn kersverse baby. Die laatste is een nog grotere nachtmerrie dan de bizarre visioenen die Henry teisteren. Jack Nance was een favoriete acteur van Lynch en speelde in maar liefst zeven van zijn films. Het is dan ook niet gek dat dit de woorden van de regisseur waren toen Nance in 1996 overleed: “There was just this certain thing that Jack had,” says Lynch, “and since he passed away I haven’t found a single actor that could give the same feeling. It was just the most beautiful fate to find Jack, and to be able to work with him. I love him like a brother, and he’s really, truly missed.”

Eraserhead

2. THE AMPUTEE (1974)

The Amputee

Deze korte film maakte Lynch in de tijd dat ERASERHEAD stil lag omdat er niet genoeg geld was. Catherine E. Coulson, die in 2015 overleed maar nog wel meedoet aan het nieuwe seizoen van TWIN PEAKS, kennen we uiteraard als The Log Lady.

In de short zien we haar een (erg incoherente) brief schrijven, terwijl een zuster (Lynch zelf) heel klunzig en ranzig de stompjes van haar benen wast. Mooi. Coulson was de eerste vrouw van Jack Nance (zie hierboven) en werkte mee op de set van ERASERHEAD. In die tijd begon Lynch met Transcendente Meditatie, waar Coulson ook aan deed. Dit schiep een band en ze werden goede vrienden.

3. DUNE (1984)

Dune

We gaan het niet hebben over hoe goed of slecht de verfilming van deze scifi-klassieker is. We pakken enkel even acteur Everett McGill die in TWIN PEAKS Big Ed speelt, de tankstationeigenaar die een affaire heeft met Norma, de serveerster van de diner (niet gek met een vrouw als Nadine). In DUNE speelt hij Stilgar, de man die je haarfijn kan uitleggen hoe je Shai-Hulud (een zandworm) moet mennen en berijden. “Usul has called a big one.” Toen de gesprekken met Lynch serieus begonnen te worden over de nieuwe TWIN PEAKS-serie, begon Lynch een twittercampagne om McGill te vinden. Die was namelijk aan het einde van de jaren 90 met de noorderzon vertrokken en niemand wist waar hij uithing, maar Lynch moest en zou hem vinden voor de nieuwe serie. En dat is gelukt.

4. BLUE VELVET (1986)

Blue Velvet

Dé hoofdrol in Twin Peaks is onmiskenbaar voor de sympathieke special agent Dale Cooper, geweldig gespeeld door Kyle MacLachlan. Een favoriet van Lynch, want ook in BLUE VELVET (en DUNE ) heeft Kyle de hoofdrol. In dit geval een nieuwsgierige student die na het vinden van een menselijk oor probeert uit te zoeken wie het afkomstig is.  Zijn onderzoek draait al gauw uit op een voyeuristisch avontuur dat uitmondt in een perverse en agressieve nachtmerrie. MacLachlan wordt vaak omschreven als ‘een on-screen reïncarnatie van Lynch’. Waarschijnlijk maakt dat hem dus ook een van Lynch’ favoriete acteurs.

5. THE COWBOY AND THE FRENCHMAN (1987)

The Cowboy and the Frenchman

Een van de pot gerukt filmpje. Het idee was om verschillende regisseurs een korte film (voor de Franse televisie) te laten maken over hoe zij Fransen zien. Lynch wilde alleen meedoen als hij ook Amerikanen als stereotypen ertegenover mocht zetten. Dat is prachtig en hilarisch gelukt met acteur Harry Dean Stanton als een simpele dove cowboy. Stanton kennen we (naast nog drie rollen uit de Lynchiverse) van de TWIN PEAKS-film als de dubieuze trailerparkbeheerder die Chris Isaac en Kiefer Sutherland op een bakkie not so ‘damn fine coffee’ trakteert.

6. WILD AT HEART (1990)

Wild at Heart

Audrey Horne was wat mij betreft de mooiste dame uit TWIN PEAKS (op de hielen gevolgd door Shelly en Donna). Actrice Sherilyn Fenn vertolkte de dochter van magnaat Benjamin Horne en de love interest van special agent Dale Cooper. In WILD AT HEART, dat vol zit met acteurs uit de Lynchiverse, wordt ze dwalend en raaskallend bij een autowrak gevonden door Nicholas Cage. De situatie wordt er niet beter op als ze haar hersenen vingert via de open wond in haar hoofd (“got the sticky stuff in my hair”). Lynch was waarschijnlijk, net als ikzelf, bij hun eerste ontmoeting meteen fan van Fenn die zich er het volgende van herinnerde: “It’s pretty amazing that somebody meets with you 15 minutes, sees right into your soul, and writes you a role that you’re remembered for 30 years later.”

7. INDUSTRIAL SYMPHONY NO.1 (1990)

7

Meer een registratie van een toneelstuk/musical dan een echte film. Het begint met een man die zijn relatie verbreekt met zijn vriendin (Nicholas Cage en Laura Dern, die wellicht dezelfde personages spelen als in WILD AT HEART). Het hartzeer van de vrouw wordt verbeeld door een nachtmerrie-achtig theater waarin Julee Cruise, de roadhouse singer die we kennen uit TWIN PEAKS, droomachtige liedjes zingt, waaronder een deel uit de TWIN PEAKS-score, terwijl rondom haar allerhande surrealistische dingen gebeuren. Lynch schreef trouwens de lyrics voor de meeste bekende Twin Peaks-tracks uit Cruise’s oeuvre.

8. MULHOLLAND DRIVE (2001)

Mulholland Drive

Michael J. Anderson, die als acteur opvalt doordat hij net iets meer dan een meter lang is, kennen we van TWIN PEAKS als de iconische The Man from Another Place die te vinden is in The Black Lodge. In Lynch’ meesterwerk MULHOLLAND DRIVE speelt hij een net zo mysterieuze rol, zo niet nog mysterieuzer, als Mr. Roque. Met maar twee woorden tekst en een paar hoofdloze shots is hij niettemin onmogelijk weg te denken uit deze film. Grappig genoeg liet Lynch voor Anderson in deze film een stel beenprotheses maken en kreeg hij flink wat schoudervulling, zodat hij op een ‘normale’ volgroeide man zou lijken.

9. INLAND EMPIRE (2006)

Inland Empire

Grace Zabriskie, in TWIN PEAKS de hysterische moeder van Laura Palmer, speelt in deze totaal wazige film de creepy mysterieuze ‘buurvrouw’ van de hoofdrolspeelster die even een bakkie komt doen. Een ontzettend raar en uiterst ongemakkelijk gesprek volgt. Het tien minuten lang inzoomen op de scheve grijns, de prominente jukbeenderen en de uitpuilende ogen van de actrice doen een gevoel van onbehagen alleen maar toenemen. Lynch heeft duidelijk wat met karakteristieke koppen en schroomde dan ook niet ze nog eens te gebruiken voor WILD AT HEART, en voor deze dus: INLAND EMPIRE.

TWIN PEAKS seizoen 3 is vanaf maandag 22 mei wekelijks bij Videoland te zien. 

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!