Hereditary
Hereditary
Beeldbuis
1 oktober 2018

Vroeger was alles beter

HereditaryBEELDBUIS | Een dinosaurusfilm met Jeff Goldblum als enig lichtpuntje, een film die je chauvinistisch moet bekijken, een film die je in het donker moet bekijken, de legacy van een reuzenkrokodil en de teloorgang van de legacy van Danny Glover. Hier is weer een aflevering van BEELDBUIS!

Vanaf 10 oktober is JURASSIC WORLD: FALLEN KINGDOM (Universal) te koop, alweer deel tig in de dinofranchise.  In het eerste deel vielen we van onze stoel bij de aanblik van de eerste dino, nu kunnen we niet snel genoeg oordelen of alles wel anatomisch correct is. Over het verhaal zal ik niet te veel vertellen; je ziet alles toch al van mijlen ver aankomen. Het meeste is al eens beter gedaan. Ik zal nu waarschijnlijk wat hardcore-fans tegen de borst stuiten, maar wees eens eerlijk, had je hetzelfde gevoel bij dit deel als bij het origineel? Nee, dan was vroeger alles beter. Enig lichtpuntje is Jeff Goldblum (ditmaal zonder ontbloot bovenlichaam), al is het kort maar o zo krachtig.

18 oktober is de releasedatum van Nederlands grootste (lees: duurste) historische epos, namelijk REDBAD (Source1media). Laat ik het niet hebben over de lage bezoekersaantallen, die worden afgeschoven op een slechte marketing, het wereldkampioenschap voetbal, de hete zomer, of de lange speelduur. Had de speelduur dan ingekort naar 90 minuten, dat kan de gemiddelde bioscoopbezoeker wel aan. Precies even lang als een voetbalwedstrijd, dus daar zit wel potentie in. Nee, vroeger had je veldslagen van epische proporties, die uren duurden, waar ledematen je om de oren vlogen en het gegil door merg en been ging. Die tijden zijn in ons land vervlogen. Lichtpuntje is dat dit allemaal niet van toepassing is wanneer de film in de schappen belandt, dan kan je hem gewoon doorspoelen zodat je echt maar 90 minuten kijkt. Een prima alternatief als er geen voetbal op de buis is. Bekijk REDBAD met je chauvinisme op ‘aan’ en bepaal zelf of de film inderdaad het slachtoffer is van een slechte marketingstrategie.
 
Klik, klik, klik. Zo vind je HEREDITARY (Splendid) vanaf 25 oktober in je lokale mediamarkt. Hier geen slechte make-up, jump scares, bloed en gillende maagden, maar een solide verhaal en een creepy sfeer waar je de kriebels van krijgt. HEREDITARY is een film die je in het donker moet zien, met de volumeknop op 20. De gorehounds kunnen hem links laten liggen, maar bij liefhebbers van suspensehorror zal hij hoog in de lijstjes van 2018 staan. Persoonlijk hou ik van alle horror en deze komt zeker op mijn jaarlijstje te staan. Al was het maar omdat mijn kat, Batman, het voor elkaar heeft gekregen mij tijdens en na de film de stuipen op het lijf te jagen door vanuit het niets op mijn schoot te springen.
 
Dan is het nu tijd voor de achtergrondfilm van deze maand. Had ik eerder altijd één achtergrondfilm, deze maand zijn er twee films om je Halloweendecoraties bij op te hangen. Wees niet bang, je kan ze gerust achter elkaar afspelen, het zal geen afbreuk doen aan de verhalen. 10 oktober komt LAKE PLACID: LEGACY (Sony) uit. Het eerste deel in de LAKE PLACID-serie is naar mijn mening gewoon een heel lekkere pulpfilm. Van deel 2 en alles wat daarna kwam kan ik me niets meer herinneren, maar nu zijn we alweer bij deel 6, het verplichte LEGACY-deel! Want de legacy van een reuzenkrokodil kan je natuurlijk niet laten schieten.

In 1975 was er DEATH RACE 2000, een dystopische exploitatieklassieker waarin David Carradine deelneemt aan een, inderdaad, dodelijke autorace. In 2008 verscheen een prequel met de enige echte Jason Statham, genaamd DEATH RACE. Zoals dat tegenwoordig gaat wordt deze redelijke film tot op het bot uitgemolken, waarbij het origineel volstrekt genegeerd wordt. Ziehier dus deel 4 (maar eigenlijk dus deel 5) met de titel DEATH RACE 4: BEYOND ANARCHY (Universal), vanaf 30 oktober te koop. Klinkt inderdaad net als MAD MAX: BEYOND THUNDERDOME, maar daar is dan ook gelijk alles wel mee gezegd. Ik noem nog even  de rol van Danny Glover. Vroeger stal hij de show in de LETHAL WEAPON-films en in de eerste SAW. Tegenwoordig is hij de ster in een achtergrondfilm.

 Vroeger was alles beter, maar ja, vroeger schreef je poep met een lange “oe”. Laten we stoppen met achteruit kijken en ons vizier zetten op de toekomst. Op naar HEREDITARY 2: THE RETURN OF THE CLICK, JURASSIC WORLD 3: DINOSAURS VS METEORITE, REDBAD 2: DE TERUGKEER VAN DE LEGENDE (release in de winter). Fijne Halloween en geniet van het nu, achteruitkijken kan altijd nog.
 

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!