crimson peak
crimson peak
Beeldbuis
20 maart 2016

Thuisbios, week 11

crimson peak KOOP/HUUR | Zin in een filmpje, maar geen zin om de deur uit te gaan? In Thuisbios vind je iedere week interessante nieuwe genretitels die je zo vanuit je luie stoel kunt bekijken. Deze week maar liefst zeven nieuwe releases met geesten, een rare opa en oma, wanhopige singles en vooral heel veel zombies.

Het is niet pluis in Allerdale Hall, ontdekt de pasgetrouwde Edith (Mia Wasikowska) in de gotische spookfilm CRIMSON PEAK. Niet alleen blijken haar kersverse echtgenoot Sir Thomas Sharpe (Tom Hiddleston) en zijn zus Lucille (Jessiva Chastain) er wat akelige geheimpjes op na te houden, er waart ook een heus spook rond in de donkere gangen van het krakende gebouw. ”Je moet het Guillermo del Toro meegeven: hij is niet van de halve maatregelen”, schreef recensent Hedwig van Driel. Volgens haar stopte de regisseur ieder denkbaar Gothic Romance cliché in zijn film: verboden liefde, vrouwen in witte japonnen, wapperende gordijnen, flikkerende kaarsen, verarmde adel, lijken in kast en natuurlijk een zuchtend spook. “[Daardoor] is soms niet helemaal duidelijk of Del Toro een hommage heeft willen maken of een pastiche en zeker aan het einde schiet CRIMSON PEAK af en toe uit richting parodie.” Het ziet er allemaal wel waanzinnig mooi uit. Te koop en te huur op dvd, blu-ray en VoD vanaf 16 maart (Universal Pictures Benelux).

Ook de familie Fleeges krijgt het in PARANORMAL ACTVITY 5: THE GHOST DIMENSION aan de stok met spoken. De paranormale activiteiten beginnen wanneer ze in de kelder van hun huis een videocamera en wat videobanden ontdekken. Naar verluidt het laatste deel in de serie. Ook verkrijgbaar in een extended cut, in 3D en een box met alle vorige delen. Te koop en te huur op dvd, blu-ray en VoD vanaf 16 maart (Universal Pictures Benelux).

De horrorkomedie THE VISIT is M. Night Shyamalan’s bijdrage aan het fake found footage genre. Of we hem daar dankbaar voor moeten zijn, betwijfelt recensent Barend de Voogd. “Positief geformuleerd zou je kunnen zeggen dat, na het afschuwelijke THE LAST AIRBENDER (2010) en het slechts marginaal minder onverdragelijke AFTER EARTH,  THE VISIT alweer een klein beetje beter is.” In THE VISIT gaan de vijftienjarige Becca en naar broertje Tyler logeren bij opa en oma. Terwijl Becca een documentaire over haar grootouders maakt, komt ze er achter dat de oude besjes er wat eigenaardige gewoonten op na houden. Te koop en te huur op dvd, blu-ray en VoD vanaf 16 maart (Universal Pictures Benelux)

De liefhebbers van absurdisme en understated humor kunnen hun hart ophalen bij THE LOBSTER van de Griekse regisseur Yorgos Lanthimos. In zijn eerste Engelstalige productie schotelt Lanthimos ons een toekomst voor waarin het verboden is alleenstaand te zijn. Wanneer zijn vrouw hem verlaat, wordt David afgevoerd naar een hotel alwaar hij 45 dagen de tijd heeft om een nieuwe partner te vinden. Lukt dit niet dan wordt David veranderd in een dier naar zijn keuze, een kreeft. “Ondanks het wisselen van toon valt alles precies op zijn plek; geen grap, geen zin, geen scène is overbodig. Iedere set, ieder shot is weer even prachtig en elegant,” schreef Basje Boer. THE LOBSTER eindigde in onze top tien met de beste films van 2015 op de tiende plaats. Te koop en te huur op dvd en VoD vanaf 15 maart (Filmfreak)

Verder verschenen er deze week maar liefst drie zombiefilms op schijf. SCOUTS GUIDE TO THE ZOMBIE APOCALYSPE , te koop en te huur op dvd, blu-ray en VoD vanaf 16 maart (Universal Pictures Benelux), is een komische horrorfilm over drie padvinders die hun rustige stadje moeten verdedigen tegen een horde zombies. “[De film] mag dan van alles en nog wat hebben afgekeken van andere zombiekomedies; cast en crew hebben in ieder geval aanstekelijk veel lol”, aldus recensent Lieuwe van Albada. Ook FREAKS OF NATURE, te koop en te huur op dvd, blu-ray en VoD vanaf 16 maart (Sony Pictures Home Entertainment), is een horrorkomedie. In het (alweer) rustige stadje Dillford wonen al sinds jaar en dag mensen, zombies en vampiers in harmonie naast elkaar. Door een onverwachte gebeurtenis breekt er een klassenstrijd uit en is het gedaan met de rust. Of de film net zo grappig is als SCOUTS GUIDE… lees je binnenkort in de recensie van Bart van Gestel.

Totaal andere koek is EL DESIERTO, te koop en te huur op dvd en VoD vanaf 15 maart (Filmfreak), een claustrofobische arthousefilm waarin de zombies grotendeels buiten beeld blijven en we vooral de psychologische gevolgen van een uitzichtloze situatie zien. Het resultaat is volgens recensent Lieuwe van Albada nogal saai. “Een gemiddelde aflevering van The Walking Dead behandelt dezelfde thema’s – wanhoop, afhankelijkheid, groepsdruk – terwijl je ook nog eens wordt beloond met een portie gore en spanning.”

20 maart 2016

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!