Christopher Lee1
Christopher Lee1
TGIF
3 juni 2022

Thanks God It’s Friday, 3 juni 2022

Christopher Lee1TGIF | Dit wordt een feestelijke TGIF! De maand juni is Pride-maand, waar we vieren wat de LHBTQ-gemeenschap heeft weten te bereiken, en strijden we tegen hen die dat tij willen keren. Er is behoorlijk wat overlap tussen queer mensen en genrefans, want horror, scifi en fantasy omarmen de camp die meer ‘respectabele’ genres vaak vermijden. Ook staan de buitenbeetjes en de outsiders centraal tegenover die saaie normies.

De afgelopen tien jaar zijn bedrijven overal regenboogstickers op gaan plakken, van softijsbekers tot tuinligstoelen, terwijl velen hiervan achter gesloten deuren een heel stuk minder progressief zijn. LHBTIQ-activisten noemen dit ‘corporate pride’, een gefilterde versie van pride die minder draait om de politieke wortels van de beweging en meer draait om de omzet die een Disney-regenboogrugzak kan opleveren. Genrefilms bieden daarom iets heel waardevols. Zij presenteren een alternatief voor de hegemonie, een soort toevluchtsoord van gelijkgestemden waar je jezelf kunt zijn. En niet een opgepoetste, gepaste versie, maar echt jezelf. Theodoor Steen heeft in 2017 al een lijstje gemaakt van 10 onbekende LHBT-genrefilms, dus probeer die vooral op te sporen. Zelf kan ik CTHULHU uit 2007 ook enorm aanraden. Het vreselijke, onbeschrijfelijke monster in deze film is niet H.P. Lovecrafts tentakelige gedrocht, maar homofobie in een klein dorp. En natuurlijk blijf ik TITANE de hemel in prijzen. De genderidentiteit van de hoofdpersoon in die film is op zijn minst te beschrijven als fluïde, en de liefde die die ontvangt van de film is simpelweg hartverwarmend. Er zijn ook genoeg queer horror klassiekers, al werden de makers vaak gedwongen gebruik te maken van subtext. Maar dat maakt THE BRIDE OF FRANKENSTEIN (1935), DRACULA’S DAUGHTER (1936) en THE HAUNTING (1963) niet minder heerlijk om naar te kijken.

Naast het begin van Pride-maand was het verder een vrij rustige week in de wereld van genrefilms. Afgelopen vrijdag mochten we de verjaardag van Christopher Lee vieren. Een zeer speciale dag, want de legendarische acteur werd geboren in 1922, precies honderd jaar geleden. Bloody Disgusting dook in de lange en rijke carrière van de oorlogsveteraan en heavymetalzanger die in bijna driehonderd films acteerde. Zijn rollen in THE LORD OF THE RINGS, THE WICKER MAN (1973) en DRACULA (1958) hebben hem onsterfelijk gemaakt. Je zou bijna niet geloven dat dit icoon daadwerkelijk is overleden in 2015, ik denk eerder dat Lee ergens terug in een kist is gekropen om weer op kracht te komen en over zo’n honderd jaar weer zal verschijnen. Nu we het toch over Lee’s verjaardag hebben, Vincent Price is op dezelfde dag geboren, een paar jaar eerder. De twee waren goed bevriend, zoals te zien is in dit aandoenlijke filmpje.

De Filmkrant schreef over de twee nieuwe Nederlandse genrefilms die laatst zijn uitgekomen. DE OPENBARING en MOLOCH waren allebei al besproken door Schokkend Nieuws, en Alex Mazereeuw vraagt zich af of deze twee films mogen gelden als opwarmertjes voor wat er komen gaat. Ligt er meer nederhorror aan de horizon? Laten we het hopen. En vergeet niet dat onze eigen Halina Reijn deze zomer Amerikaanse bioscopen mag gaan vermaken met haar horrorkomedie BODIES, BODIES, BODIES. De trailer van THE MENU is eergisteren uitgekomen, en lijkt een soort culinaire horror te beloven die we niet meer hebben gezien sinds HANNIBAL. Eyebrow Cinema vergelijkt M. Night Shaymalan en Quentin Tarantino in een fantastische video, waar hij de vraag stelt wat INGLORIOUS BASTERDS en LADY IN THE WATER met elkaar gemeen hebben. Little White Lies komt met een prachtige compilatie van de geluiden uit Cronenbergs films, sound design die onder de huid kruipt. The Royal Ocean Film Society kijkt naar de geschiedenis van de B-film in de jaren vijftig en vindt een ongelofelijk verhaal over liegende posters en trailers. Ryan Hollinger duikt in de meest ondergewaardeerde film uit David Finchers oevre: PANIC ROOM. Nyx Fears zet de tien meest gruwelijke en verontrustende horrorfilms op een rijtje, maar pas op, deze lijst staat op hard mode. May luidt haar video in met de waarschuwing dat A SERBIAN FILM er niet op staat. ‘If A SERBIAN FILM is the worst thing you have ever seen, you haven’t looked hard enough sister!’

Alvast een fijn weekend, en happy pride!

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!