TGIF
16 juli 2021

Thank God It’s Friday, 16 juli 2021

Eeseef9WAAAJza TGIF | Bíjna mag Julius weer naar de bioscoop. Veel wat wat daar nu te zien is kan hem niet boeien, dus blikt hij terug, en verder vooruit.

Over twee weken is het twee weken geleden dat ik mijn tweede shot Pfizer heb gehad (voor de antivaxxers: je hoeft echt niet bang te zijn, het doet maar een klein beetje pijn), dus dan duik ik weer – voorzichtig! – de bioscoop in. Welke film wordt de eerste die ik zie na ruim een jaar biosloos geleefd te hebben? Ik heb weinig zin in A QUIET PLACE PART II; ik vond de eerste al niet zo bijzonder, en ik vind het bijzonder jammer dat ze niet voor de ALIEN – ALIENS aanpak gegaan zijn: de eerste een nagelbijthorrorfilm, de tweede een spectaculaire actieblockbuster. Het einde van deel 1 gaf alle aanleiding voor een vervolg met de titel LOUD PLACES.

Ook het vervolg op SPACE JAM: A NEW LEGACY trekt me niet. De eerste SPACE JAM was de film die mij op negenjarige leeftijd leerde dat een film niet altijd leuk is. De morele paniek over de ‘verwijdering’ van het aanrandingsstinkdier Pepé Le Pew vind ik wel amusant; nooit geweten dat Pepé zo’n geliefd personage is onder conservatieven. Naar aanleiding van die ophef: een leuk lijstje met censuurmomenten in de tekenfilmgeschiedenis

BLACK WIDOW laat ik denk ik ook aan me voorbij gaan. Opvallend aan die film is vooral dat Disney de streamingopbrengsten – 60 miljoen – bekendmaakte. Enfin, de grenzen vervagen et cetera. Gaan meer studio’s films tegelijk op de thuismarkt en in de bioscoop uitbrengen? Ik hoop het niet. Niet alleen een film als PACIFIC RIM (als voorbeeld genoemd omdat ik dit video-essay wil linken), ook horrorfilms, komedies en drama’s hebben baat bij de verhoogde concentratie, optimale beeld- en geluidskwaliteit en de gedeelde kijkervaring van de bioscoop.

Daarover gesproken, Cannes is ook alweer even bezig. Er wordt daar flink wat afgebeft, schrijft Kees Driessen in de Filmkrant. Onder meer in BENEDETTA van Paul Verhoeven, die hier uitlegt waarom dat nou toch allemaal weer moet in zijn films. Vroeger was dat wel anders! 

Nicolas Cage over Hollywood versus indiefilm: “I don’t know if I’d want to go and make another Disney movie. It would be terrifying. It’s a whole different climate. There’s a lot of fear there.” Niet iedereen is zich ervan bewust dat Cage een uitstekend acteur is, dus hier een betoog voor jullie barbaren. 

Verder: dinsdag werden de Emmy-nominaties bekend gemaakt, en daarbij werden kleurrijke records gebroken. Wist je dat David Bowie nóg een rol heeft in LABYRINTH? Tevens terugblikken op MAY (meer dan de som der delen?), LET’S SCARE JESSICA TO DEATH (video), DONNIE DARKO (twintig jaar oud alweer!) en THE DEVILS (vandaag precies vijftig jaar; gefeliciteerd!

Fijn weekend!

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!