john dillermand
john dillermand
TGIF
8 januari 2021

Thank God It’s Friday, 8 januari 2021

john dillermandTGIF | Ergens is het wel fijn dat er in deze chaotische tijden dingen zijn waar je vanuit kan gaan. De laatste week van december kijken we terug. En in januari juist reikhalzend vooruit.

Jaja, Theodoor keek ook al naar de toekomst vorige week, op nieuwjaarsdag. Maar in de tussentijd zijn er nog veel meer leuke linkjes bijgekomen over wat ons allemaal in 2021 te wachten staat – of dat nou thuis is of eindelijk weer in de bioscoop.

Little White Lies wist zelfs honderd films te vinden om naar uit te kijken – zoveel dat het over twee delen werd verspreid. Niet allemaal Schokkend Nieuws-titels, maar er sprongen direct al een aantal films uit. Een willekeurige greep: Kogonada, regisseur van het melancholieke COLUMBUS, komt met een film over een androïde, AFTER YANG; MONA LISA AND THE BLOOD MOON van Ana Lily Amanpour gaat over een meisje met ongebruikelijke krachten; Guillermo del Toro komt met een nieuwe versie van NIGHTMARE ALLEY; MANDIBULES van Quentin Dupieux is kennelijk een film over een gigantische vlieg; Robert Eggers heeft nu Willem Dafoe (met wie hij THE LIGHTHOUSE maakte) en Anya Taylor-Joy (THE WITCH) samen de vikingwraakfilm THE NORTHMAN; en de beschrijving van de musical ANNETTE klinkt niet heel schokkend, maar met Leos Carax aan het roer zal die film vast onverwacht uit de hoek komen. En dat is dus allemaal nog maar uit deel 1!

Bij the Atlantic hebben ze minder hun best gedaan: hun 25 films om naar uit te kijken bestaat vooral uit de grote blockbusters. Bij Vulture hebben ze alles netjes per maand gerangschikt: nuttig, maar vooral als je in Amerika woont. De lijst van Japan Times is begrijpelijkerwijs ook gericht op lezers in Japan, maar hopelijk komen sommige titels ook onze kant op – in het bijzonder BIG MONSTER CLEANUP van Satoshi Miki over de rommel die een Gozilla-achtig monster wel niet veroorzaakt (en hier past dan ook wel tussendoor het linkje over acteur Tadanobu Asano). Indiewire is wars van speculatie: de 25 films die zij aanraden hebben ze allemaal stiekem al gezien. Bij Marie Claire verwachten ze kennelijk dat we voorlopig nog wel even thuis blijven, want daar concentreren ze zich op Netflix-films – helaas weinig genre, lijkt het, al klinkt het concept van RED DOT intrigerend.

Zo. Wie hoopte dat 2021 een wat rustiger jaar zou worden is denk ik daar afgelopen woensdag wel van terug gekomen, maar mooie films zullen er vast tussen zitten.

Gaan we dan helemaal niet meer terugkijken? Natuurlijk wel – een lijst met de tien beste scares van 2020 kunnen we moeilijk niet delen, en dat 2020 een uitzonderlijk goed jaar was voor vrouwelijke regisseurs moet natuurlijk ook even genoemd. Dit Twitter-draadje met citaten van Hayao Miyazaki over elk van z’n films (ter ere van zijn tachtigste verjaardag) kon niet ook niet onvermeld laten, net als deze terugblik op het nu twintigjarige BATTLE ROYALE. Deze lijst die alle films die Steven Spielberg maakte in deze eeuw rangschikt zet doet toch terugverlangen naar de dagen van JAWS en RAIDERS OF THE LOST ARK.

Heel erg benieuwd naar waarom de muziek in CATS nog slechter is dan je dacht? Mocht je bereid zijn er ruim een uur opzij voor te zetten kan je hier terecht; als je daarna nóg meer CATS-content wil vind je die hier. Meer video-essays: Lindsay Ellis over Anne Rice en Rowan Ellis over waarom het einde van BLACK SAILS beter is dan het einde van GAME OF THRONES; Just Write over hoe bizar de LIMITLESS-franchise is; een zwarte script-editor over SOUL en The Cinema Cartography over de esthetiek van het kwaad. Variety schreef over vijf vragen voor 2021 en besteedde een aflevering van hun podcast aan de streaming-oorlogen van 2020, maar kennelijk krijgen de streamingsdiensten wat betreft horror de laatste tijd ook concurrentie van… TikTok?

Meestal ben ik vrij goed in linkjes aan elkaar koppelen. Maar ik eindig vandaag met een linkje waarbij me dat gewoon niet lukte. De Deense televisie heeft namelijk iets nieuws bedacht voor kinderen. Een animatieserie. Over een man. Met een heeeeel lange, ongehoorzame… penis. Mijn diepe dank aan Kathryn van Arendonk, die een artikel over de serie schreef, en aan collega Theodoor voor het delen ervan, want zelfs als je van al dat Deens maar af en toe een paar woorden verstaat is het nu al een van de grappigste dingen van het jaar.

Ok, nog eentje dan, om het af te leren. Want als je dit artikel interessant vindt? Dan heb je denk ik ook wel interesse in mijn essay over gender en slashers in het aankomende nummer van Schokkend Nieuws – nog maar een maandje wachten!

Prettig weekend!

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!