mt_ignore:Wonder Woman
mt_ignore:Wonder Woman
TGIF
1 januari 2021

Thank God It’s Friday, 1 januari 2021

wonder womanTGIF | 2020 ligt achter ons, en 2021 gaat hopelijk een beter jaar worden. In de eerste TGIF van het jaar kijken we vooral naar de toekomst.

Een aantal weken geleden maakte Warner Bros. bekend hun films in 2021 in premiere te laten gaan op HBO Max, en de meningen waren verdeeld. Nu zijn er een aantal video-essayisten die het in context plaatsen, alsmede de rol van Christopher Nolan in het geheel. Veel andere filmmakers waren ook verbolgen, maar we hebben het nu al weken over de line-up van Warner Bros. voor 2021, wat misschien de reden is dat veel van de ingeleverde filmlinkjes aanhaken bij de waslijst aan titels die uit gaan komen.

Zo was er, over Nolan gesproken, een video-essay over THE PRESTIGE, die de film en het boek waarop die is gebaseerd, met elkaar vergeleek. Iets dergelijks wordt ook gedaan in de boek-naar-film-vergelijking van AMERICAN PSYCHO.

KONG: SKULL ISLAND stond weer even in de schijnwerpers, vanwege het aankomende GODZILLA VS. KONG. Wie geen genoeg kan krijgen van films over prehistorische werelden, raad ik dit ijzersterke essay over kolonialisme in verfilmingen van THE LOST WORLD aan.

Ook WONDER WOMAN 1984, die hier pas over een paar weken uitkomt, kreeg vanwege de release in Amerika al de nodige aandacht in de vorm van hot takes, over onder andere de rol van Cheetah, de rol van Diana als vriendin en de verbeelding van het Midden-Oosten in de film. Uiteraard met de nodige spoilers, dus overslaan als je daar gevoelig voor bent.

Er was rumoer rond de plannen van DC, die uitgebreid uit de doeken gedaan werden door Walter Hamada, die aan het roer staat. Dit tot ergernis van CYBORG-acteur Ray Fisher, die in de clinch ligt met de studio vanwege vermeend grensoverschrijdend gedrag van Joss Whedon op de set van JUSTICE LEAGUE.

Tot slot wat betreft Warner Bros. kunnen we nog uitkijken naar DUNE. Waarom is deze boekenreeks een van de belangrijkste sciencefiction-reeksen ooit?

Zou de shift naar streaming van Warner Bros. funest zijn voor veel bioscopen? Cannes-directeur Thierry Fremaux denkt dat het niet zo’n vaart zal lopen en spreekt bemoedigende woorden over het voortbestaan van de bioscoop.

Dat brengt ons bij het kopje ‘vergaarbak aan ander filmnieuws’. Zo maakt Steven Soderbergh een spiritueel vervolg op CONTAGION; kan de lezer zijn lol op met dit mooie lijstje winterfilms; is dit een diepgravend essay over TWIN PEAKS; was ik oprecht verrast over het feit dat er een Disney-versie bestaat van Lou Bega’s Mambo No. 5; heeft een mafketel een afspeelbare versie van SHREK op een floppy disc gezet; en kun je, als je wilt, overnachten in het huis uit THE INVISIBLE MAN.

Tot slot, omdat de jaarwisseling net achter de rug is, wat lijstjes: deze aparte en eclectische lijst van beste films uit 2020, met daarop veel genrewerk; de beste horrorfilms van 2020 volgens Variety en de beste muziekmomenten uit televisieseries dit jaar. Een gelukkig 2021 gewenst!

 

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!