count
count
TGIF
6 november 2020

Thank God It’s Friday, 6 november 2020

countTGIF | Ik ben vandaag in een prima stemming. Dat heeft er natuurlijk mee te maken dat het erop lijkt dat POTUS binnenkort geen weerzinwekkend monster meer is, maar gewoon een enorm slechte president, zoals de afgelopen decennia.

Een mooie gelegenheid om terug te kijken op het Trump-tijdperk, met bijvoorbeeld Jonathan Demmes remake van THE MANCHURIAN CANDIDATE, volgens The A.V. Club een bijzonder gepaste film voor de afgelopen vier jaar. Ook toepasselijk is natuurlijk dit lijstje met films over politieke complotten. En dan kan ook THEY LIVE niet onbesproken blijven.

We blijven nog even politiek, met Disneys rechtenkwesties en een video over de robots in STAR WARS. Jordan Peele produceert na het vervolg op CANDYMAN een remake van opnieuw een politiek bewuste, ‘zwarte’ horrorfilm: THE PEOPLE UNDER THE STAIRS. En zwarte heksen worden tekort gedaan door Hollywood. Over heksen gesproken, hoe veel incarnaties van THE CRAFT zijn er eigenlijk? Naast THE CRAFT: LEGACY verscheen vorige maand natuurlijk nóg een heksenfilm: Robert Zemeckis’ veel bekrikitiseerde verfilming van Roald Dahls kinderboek The Witches, die nog maar eens bewijst dat visual effects de grote zwakte van Zemeckis zijn geworden. Ik vond die film niet eens zo’n ramp, maar wel een enorme verzameling gemiste kansen. Het valt me alles mee dat er online geen #ophef over was dat de hoofdpersoon en zijn oma in deze versie zwart zijn (een wijziging die Dahl zelf misschien veel ingrijpender had gevonden, is nationaliteitenwisseling van zijn Engelse oma en kleinkind naar Amerikaans en van zijn verwende Amerikaantje Bruno naar Engels, maar dat was in de eerdere bewerking van Nicolas Roeg ook al het geval). Je zou haast gaan denken dat we over dat soort drama heen zijn, maar helaas: toen deze week werd bevestigd dat Lashana Lynch in de aankomende James Bond-film NO TIME TO DIE een agent speelt met de codenaam 007, was de reactie van ‘fans’ zo heftig dat Lynch haar socialmedia-accounts verwijderde. De schuld ligt natuurlijk in de eerste plaats bij die online hooligans, maar ik stoor me ook aan het cynisme van de studio, die dit ‘nieuws’ naar buiten brengt in de hoop op #ophef, en de nieuwsmedia die vervolgens met clickbaitkoppen als ‘zwarte vrouw speelt 007′ expres verwarring zaaien. Want natuurlijk neemt Lynch niet de rol van James Bond over. Maar krijg dat maar eens uitgelegd aan de schuimbekkende meute die niet eens zo’n kop goed leest.

Ik maak mezelf chagrijnig, dus even wat dingen om vrolijk van te worden: Don Hertzfeld! Japanse spookverhalen! Doug Jones! Pijporgels!

Kijk ook eens of hoeveel je er kent van deze ‘regisseurs die je niet kent‘. Leer iets was je misschien niet wist over CORALINE. En geniet van een lang en hoogdravend video-essay over SPACE JAM – de film waarvan de waardering het beste argument is voor de haat jegens mijn generatie. Niet zeuren over avocadotoast, maar telkens als ik een begindertiger een lofzang op SPACE JAM hoor afsteken denk ik: fuck millennials.

Ik sluit bitterzoet af: een ode aan de gedeelde kijkervaring en het belang daarvan binnen de queergemeenschap. Laten we hopen dat de goednieuwstrend van de afgelopen week doorzet en er binnenkort ook op dat gebied licht aan de horizon gloort.

Hoopvol weekend!

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!