5756 D018 00269R CC
5756 D018 00269R CC
TGIF
8 oktober 2021

Thank God It’s Friday, 8 oktober 2021

5756 D018 00269R CCTGIF | Oktober 2021 is een bijzondere maand, want we mogen weer een HALLOWEEN-film in de bioscoop zien. Verder in deze TGIF: onderschatte films, James Bond en lijstjes.

Volgende week verschijnt HALLOWEEN KILLS, David Gordon Greens vervolg op zijn HALLOWEEN (2018). Dat directe vervolg op Carpenters klassieker zal voor veel mensen de vieze smaak van Rob Zombie’s gehate remake (2007) en diens misschien wel nog gehatere sequel (2009) wegspoelen, maar Ryan Hollinger legt in deze video uit waarom die films wel degelijk wat te bieden hebben. Ik zou zelf nog verder gaan: hoewel ik Zombie’s eerste HALLOWEEN nog steeds niet hoog heb zitten, vind ik zijn HALLOWEEN II met afstand de beste HALLOWEEN sinds Carpenters origineel. Ook een film die met de jaren in reputatie stijgt, is Michael Manns MIAMI VICE (2006), waarover Bilge Ebiri dit overtuigende stuk schreef. En wat dacht je van een verdediging van Dario Argento’s PHANTOM OF THE OPERA (1998)? Nu we toch over onderschatte films bezig zijn, VENOM (2018) krijgt een vervolg en deze ontleding van een scène door regisseur Andy Serkis maakt dat ik me daar nog meer op verheug.

Ik kijk ook altijd uit naar de nieuwe James Bond, al is het alleen maar omdat die reeks nog altijd een van mijn favoriete filmconventies in stand houdt: de titelsequentie (hier Patrick H. Willems’ betoog voor deze haast verloren kunst). NO TIME TO DIE vond ik een van de betere Bonds, bijna net zo goed als een mindere MISSION: IMPOSSIBLE. De film bewijst opnieuw dat Bond meer trendvolgend dan trendsettend is, en dit lijstje van AV Club wijst erop dat dat eigenlijk altijd zo geweest is. In Craigs Bond-reeks ligt de nadruk veel meer dan voorheen op continuïteit tussen de verschillende delen, een vertelwijze die vooral gepopulariseerd is door het Marvel Cinematic Universe. Zelfs met de WHAT IF…?-serie blijkt Marvel niet in staat een losstaand verhaal te vertellen

Meer goed nieuws: Jamie Clayton wordt Pinhead in de nieuwe HELLRAISER. Uiteraard was er enige ophef online om de vermeende genderswap (het woord ‘woke’ viel op Twitter), maar wie Clive Barkers boek The Hellbound Heart gelezen heeft weet dat de toen nog naamloze Pinhead daarin beschreven wordt als androgyn figuur ‘with the voice of an excited girl’. De geïnspireerde casting van Clayton maakt in elk geval dat ook deze HELLRAISER hoger op mijn lijstje meest verwachte films komt te staan.

Over lijstjes gesproken, misschien kun je met deze video je nog-te-kijken-lijst aanvullen: ondankds de clickbaiterige titel Greatest Films You Don’t Know is het een mooie en diepgravende verkenning van een paar films die niet de status hebben die ze verdienen, en voor anders dan bij de meeste van dit soort lijstjes is de kans groot dat je ze écht nog niet kent (ik was alleen bekend met THE CREMATOR en PUNISHMENT PARK). Nóg een arthouserig video-essay: deze, over I’M THINKING OF ENDING THINGS. En voor wie de complexe analyse liever geschreven heeft: hier een interessant artikel over het belang van huidskleur in THE GREEN KNIGHT. En als je nog inspiratie nodig hebt voor je oktoberkijklijst: IndieWire verzamelde een hoop uitspraken van beroemde regisseurs over hun favoriete horrorfilms. 

Prettig weekend!

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!