f3vHQ
f3vHQ
TGIF
8 mei 2020

Thank God It’s Friday, 8 mei

f3vHQTGIF | Gloort er hoop? Zien we licht aan het einde van de zaalingang? Wanneer kunnen we weer naar de bios? Een TGIF vol ontwikkelingen.

Daar komen we zo nog even op terug. Eerst maar eens lezen over Bong Joon-ho en Liefde in de Tijd van het Kapitalisme. Welk commentaar levert hij met zijn films? Is het wel commentaar op het kapitalisme, of alleen een tonen van de status quo? Er zit een stoelendanslogica in bijvoorbeeld SNOWPIERCER en PARASITE, waarmee het niet uitmaakt welk individu bovenaan staat, zolang als de werking van het systeem intact blijft. Waarmee we het ook kunnen hebben over EL HOYO, oftewel THE PLATFORM, en de politieke boodschap die je hier (onvermijdelijk?) in kunt zien.

Dan even een blik op een aantal films die minder om het lijf hadden, hoewel de eerste ervan ook (al dan niet politieke) stof deed opwaaien. Voor THE HUNT werd een speciale set gebouwd voor de gevechtscène aan het slot; de ‘sidequel’ THE GRUDGE kreeg 2 schedels op Schokkend Nieuws, maar is volgens dit artikel niet eens zo slecht; en hier kun je lezen wat er gebeurde met regisseur Josh Trank, na zijn reboot van FANTASTIC FOUR. Die laatste film kreeg ook 2 schedels op deze site: ‘een film die alleen opzien baart door zijn middelmatigheid.’ Opzienbaren, dat kunnen onze favo-opa en -sidekick ook: de tweede helft van het vierde seizoen van RICK AND MORTY begon vorig weekend. Bedenker Dan Harmon over de eerste aflevering: ‘The difficulty it was… who wants to watch stories, when you know that they don’t matter?’ Oh snap!

Optimistisch vooruitkijken, is het devies in deze afstandige tijden. Maar waar kijken we allemaal naar uit? Naar meer Stephen King-verfilmingen? Meer SCREAM-films? Naar een nieuwe Dario Argento met muziek van Daft Punk? Een sequel van DEMOLITION MAN of een vertolking van Joe Exotic door Nicolas Cage (Exotic verscheen in 2011 ook al in deze aflevering van Louis Theroux)? Het derde seizoen van STAR TREK DISCOVERY staat in elk geval voor de deur. Nog meer star-nieuws, dan. Nadat hij enkele afleveringen van THE MANDALORIAN regisseerde, gingen er al geruchten rond: de regisseur (en co-schrijver) van de volgende STAR WARS-film is… Taika Waititi! Jar Jar Rabbit, anyone?

Maar ik kijk pas echt uit naar het volgende project van Issa López. De Mexicaanse regisseur viel ons op Imagine 2018 op met haar film TIGERS ARE NOT AFRAID (VUELVEN), en ook Guillermo del Toro was fan. Er klonken al geluiden dat hij graag met haar samen wilde werken, maar nu is bekend wat de samenwerking wordt: een (nog titelloze) weerwolfwestern; ‘very dark, violent and a whole lot of fun.’ Tot slot nog iets om naar uit te kijken: zo vertelde Richard Stanley, in het interview dat Julius Koetsier in SN#143 met de regisseur had, dat hij na zijn COLOR OUT OF SPACE van plan is om THE DUNWICH HORROR te maken. Die gaat plaats vinden in dezelfde wereld; het tweede paneel in zijn Lovecraft-triptiek. Maar dan een post-COVID, Trump-tijdperk-benadering. The horror. The cosmic horror!

Wat een prachtig bruggetje is naar de inmiddels standaard (of noemen we het onderhand gewoon traditie?) corona-alinea van de wekelijkse TGIF. Met de nieuwe maatregelen mogen bioscopen vanaf 1 juni gedeeltelijk weer open. Maar uit kan het natuurlijk niet, met maximaal 30 personen (inclusief personeel) in totaal. Het protocol dat de Nederlandse Vereniging van Bioscoopexploitanten had opgesteld, gaat uit van 100 personen. Dat zou per 1 juli weer mogen, hoewel de kans bestaat dat veel bioscopen ook dan nog gesloten blijven, omdat honderd bezoekers alsnog verre van rendabel is. Oftewel, alsnog afwachten geblazen. Het wordt een lange zomer. Lees intussen wat de invloed is van coronaperikelen op filmdistributie en op Disney. In Tsjechië start de filmproductie weer. Wanneer we weer aan de festivals mogen? Hopelijk vanaf 1 januari 2021. Maar alles corondervoorbehoud.

Dus, wat houdt je van de straat? Podcasts! Voor de technischer kant van filmmaken luister je naar de Team Deakins podcast. Voor de beschouwender kant luister je naar Julius vs Jasper. Voor de kattiger kant van films klik je naar deze Aziatische films-met-katten. Of naar een human centipede (#anderhalvemeterjonguh). En als je je verveelt, kun je maskers knutselen, een virtuele wandeling maken door het Ghibli Museum, gratis films kijken (zie de SN-nieuwspagina voor alle quarantainecadeaus) en je voorbereiden op het SNeurovisie Songfestival (met hierboven een van de favorieten in de FB-groep). Of, natuurlijk: een lekker robbertje vechten, met al je vriendinnen! Hiiiiieeeee-JAH! KAPOW!

 

Fijn weekend allemaal!

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!