quarantainecadeau Kristen
quarantainecadeau Kristen
Quarantainecadeau
7 mei 2020

Quarantainecadeau: Kristen

quarantainecadeau KristenQUARANTAINECADEAU | De deur uit? Wie wil dát nou met deze film op stapel! Sluit je komend weekend op in het donker met de geweldige Terence Schreurs als KRISTEN.

Regisseur Mark Weistra wist exact wat hij wilde maken: een film met een scherp randje en een uitgesproken visuele stijl. Omdat zijn budget beperkt was, volgde hij een tip van Robert Rodriguez en bedacht een horrorverhaal dat met een klein bedrag te maken was, zonder dat dit zo voelde. In de kroeg om de hoek, met nog geen handvol acteurs, en een tweede hoofdrol voor het (gebrek aan) licht. Zijn inspiratie? Mark zelf als tiener.

Weistra vertelt: ‘Ik zocht, destijds in videotheek Celluloid in Leeuwarden, vooral naar kleinere (B-) films van startende regisseurs, met een scherp randje of een net iets andere visuele stijl. THE DEADLY SPAWN, GALAXY OF TERROR, THE CHANGELING, noem maar op – onzinfilms, maar er zaten ook kleine, onverwachte pareltjes tussen die meestal niet in de bioscoop te zien waren. Met KRISTEN probeerde ik zo’n soort film te maken, het soort film dat met de dood van de videotheken moeilijker te vinden lijkt te zijn. Met cameraman Marc Redmeijer bekeek ik LA CASA MUDA, vanwege het gebruik van de lantaarn. We keken naar Polanski’s REPULSION en ook veel naar John Carpenter. Zo’n filmisch genre als horror draait per definitie om sfeer en daar is Carpenter de meester in. Oh ja, en na het schrijven zag ik INSIDIOUS. Bij sommige scénes dacht ik ‘dat lijkt er wel erg op’, maar als het echt past in wat jij doet, dan doe je het toch maar.’

En dan was er nog een grote uitdaging bij het maken van KRISTEN: ‘Ik heb m’n hoofd gebroken over hoe ik een serieuze Nederlandse genrefilm kon maken die werkt,’ aldus Weistra. ‘Door onze calvinistische achtergrond is gewoon doen vaak al gek genoeg. We schuwen drama met metaforen en symboliek en daarom vervallen veel genrefilms in komedie. Dat kan heel leuk werken, maar zo neem je je eigen verhaal niet serieus. Dat vind ik ergens ook een beetje laf. Daarnaast wilde ik in surrealisme eindigen, wat een nieuwe uitdaging oplevert. Het einde van JAWS bijvoorbeeld is compleet over de top: ‘Smile, you sonuva—‘ BAM! Hij schiet, de haai explodeert. KRISTEN begint ook heel realistisch en observerend, de camera staat bijvoorbeeld nergens waar hij niet zou kunnen staan. Stapsgewijs bouw je op: je voegt, eerst heel minimalistisch, muziek toe, het eerste point of view-shot kruipt er in en langzaam worden de stijl en het sounddesign expressiever. Zo trek je de kijker mee en gelooft hij hopelijk ook aan het einde nog in de film.’

In het interview dat Schokkend Nieuws met Weistra had, stelt hij dat ‘een horrorfilm immers zo goed [is] als zijn bad guy‘. Dat is waar, maar alleen als we óók meeleven met de good guy. Dankzij Terence Schreurs willen we Kristen echt heelhuids het einde van de film zien halen. Ze blijft de volle lengte van de film boeiend om naar te kijken. Een hele toer, aangezien de actrice vrijwel de gehele film alleen is en de camera haar vanaf het begin dicht op de huid zit. Heel fijn ook (en de verdienste van het scenario) dat Kristen niet vervalt in een hysterisch scream queen-stramien. Haar reacties blijven realistisch, óók wanneer haar hele wereld(beeld) aan het einde van de film onomkeerbaar geweld wordt aangedaan.

Ja, dat einde… we geven niets prijs, maar KRISTEN kreeg in onze recensie een halve schedel extra voor de moedige finale en de intrigerende gedachte achter de antagonist. Omdat KRISTEN inspeelt op verhalen uit ons collectieve geheugen, plaatst de film zich handig in een groter perspectief. KRISTEN raakt aan een fundamentele angst van alle tijden en culturen. De angst om alleen te zijn. De angst voor een aanwezigheid in het Duister, onbekend, en daardoor tot alles in staat. En: de angst om prooi te zijn… Zijn er bad guys van wie je niet kunt winnen?

Dit quarantainecadeau is alleen te zien op 8, 9 en 10 mei 2020, met grote dank aan Just Film Distribution!

JE BENT HELAAS TE LAAT! Geen nood: deze film is te koop op DVD en (voorlopig nog) te zien op Pathé Thuis, Videoland en Google Play. Check voortaan elke vrijdag welke nieuwe film wij aanbieden.

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!