Kind in de bios
Kind in de bios
Nieuws
7 mei 2020

Schokkend Nieuws let op de kleintjes 8

Aankomende week gaan de basisscholen eindelijk weer open. Om de resterende dagen van verplicht samen thuiszitten te overbruggen schiet Schokkend Nieuws voor de laatste keer te hulp met kijktips voor genrefilms geschikt voor het hele gezin.

THE KID WHO WOULD BE KING (2019)

Zul je altijd zien; is er na jaren eindelijk eens een degelijke film over de Arthuriaanse legende en dan slaat-ie de Nederlandse bioscoop over. En dat terwijl THE KID WHO WOULD BE KING het type jeugdavontuur is waarvan er tegenwoordig te weinig verschijnen: speels, inspirerend en gemaakt met hart en ziel. Zo een die primair op een jeugdig publiek durft te mikken en misschien wel juist door die toewijding ook goed bekijkbaar wordt voor de mama’s en papa’s.

Een groep Engelse kinderen komt in het bezit van het magische zwaard Excalibur en ziet zich genoodzaakt in de voetsporen te treden van de Ridders van de Ronde Tafel om het land te redden van een oud kwaad. Nu zou het uiterst verleidelijk zijn de Arthur-legende op alle bekende plotpunten te vertalen naar een hapklare jeugdfilm, maar schrijver-regisseur Joe Cornish (ATTACK THE BLOCK) is slim genoeg om zo nu en dan ook mild tegen het Middeleeuwse bronmateriaal in te gaan. Hij bewaart in ieder geval het lekkerste tot het laatste; de creatieve schoolveldslag aan het einde maakt THE KID WHO WOULD BE KING het bekijken meer dan waard. (TV)

Kijkwijzer: 9
Genre: avontuur, fantasy
Lengte: 120 minuten
Te zien op: iTunes, Google Play, dvd en blu-ray

WALLACE & GROMIT: THE CURSE OF THE WERE-RABBIT (2005)

Alleen al het idee om een bloeddorstige weerwolf te vervangen door een groentedorstig weerkonijn maakt duidelijk dat we te maken hebben met filmliefhebbers met een goed gevoel voor humor. Je moet WALLACE & GROMIT: THE CURSE OF THE WERE-RABBIT dan ook vaker kijken om alles te zien, horen en lezen; de stille humor van de hond Gromit, de slapstick van zijn baasje Wallace, de woordgrapjes in hun boektitels en alle verwijzingen naar genrefilms, zoals FRANKENSTEIN en KING KONG. Het is van begin tot einde een heerlijke, hilarische dollemansrit. Voor wie het nog niet doorhad; dit is perfect kijkvoer voor jong en oud. (RvK)

Kijkwijzer: 6
Genre: animatie
Lengte: 85 minuten
Te zien op: Netflix, Google Play, dvd en blu-ray

GHOSTBUSTERS (1984)

GHOSTBUSTERS behoeft voor de gemiddelde Schokkend Nieuws-lezer geen introductie. De jaren 80-klassieker die twee vervolgen kreeg (waarvan de tweede deze zomer zou verschijnen, ware het niet dat…), een succesvolle tekenfilmserie en speelgoedlijn en een minder succesvolle remake opleverde heeft nog steeds een trouwe fanschare. Maar dit is ook een film die bij uitstek geschikt is om aan je kinderen te laten zien.

Zeker voor de ouders die hun kinderen voorzichtig met horror in aanraken willen laten komen, is GHOSTBUSTERS eigenlijk de perfecte gateway-film. De spoken die erin zitten zijn nauwelijks eng, maar wel cool. Iets spannender zijn de scènes met de monsterachtige honden: scènes die mij als kind toch flink de stuipen op het lijf joegen, zonder echt voor een jeugdtrauma te zorgen. De mystieke elementen gecombineerd met de humor en actie zorgen daarnaast nog altijd voor een aangename achtbaanrit van een film. (LvA)

Kijkwijzer: 9
Genre: Komedie, actie, fantasy
Lengte: 105 minuten
Te zien op: Netflix, iTunes, Google Play, Pathé Thuis, dvd en blu-ray
Samenstelling: Thierry Verhoeven, Romy van Krieken en Lieuwe van Albada. Overname uitsluitend na goedkeuring van de rechthebbenden. Online gepubliceerd op 7 mei 2020.

© Schokkend Nieuws
7 mei 2020

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!