Vampiros en La Habana
Vampiros en La Habana
Quarantainecadeau
10 mei 2020

Quarantainecadeau: Vampiros en La Habana

Vampiros en La Habana QUARANTAINE | Corona – we zijn er nu wel op uitgekeken. Voor iedereen die zich nu thuis te pletter verveelt, brengt Schokkend Nieuws enkele prachtige genreklassiekers over het voetlicht. In het publieke domein, dus gratis en legaal online te kijken. Vandaag: geanimeerde vampiers uit Cuba.

Lang voor JUAN OF THE DEAD (2010) was er al een Cubaanse horrorkomedie die de wereld over ging. Animatiefilm VAMPIROS EN LA HABANA (1985) gemaakt door de ‘Walt Disney van Cuba’ Juan Padrón die begin jaren tachtig de opdracht kreeg voor een film waarmee het  communistische regime kon concurreren met Hollywood. Het resulteerde in een swingende, kleurrijke maar subversieve horroranimatie waarin Padrón zowel de propaganda-esthetiek van het communisme, als de Amerikaanse consumptiemaatschappij op de hak neemt.

VAMPIROS EN LA HABANA parodieert jaren dertig horror- en gangsterfilms en gaat over professor Von Dracula uit Transsylvanië die op Cuba een middel ontwikkelt waarmee vampiers zonlicht kunnen weerstaan. Wanneer de vampiermaffia uit Chicago daar wind van krijgt zetten ze alles op alles om het middel in bezit te krijgen, al hebben ze daarbij niet gerekend op de slimmigheid van Von Dracula’s Havaanse neefje Pepito, die de Amerikaanse bloedzuigers al trompet spelend telkens te slim af is.

Met Hollywood heeft de vrijzinnige Padrón nooit gewedijverd, maar  grappige vondsten zoals de scene waarin een groepje vampiers een ‘mensenhorror’ bezoekt in de bioscoop, bezorgde zijn film wel een wereldwijde cultfollowing. In 2003 maakte hij om die reden een vervolg: MÁS VAMPIROS EN LA HABANA waarin we te weten komen hoe het Pepito in zijn leven vergaan is. De film is door het Havana Film Festival New York online gezet als cadeautje tijdens de Corana lockdown, maar ook als eerbetoon aan Padrón die afgelopen maand op 73-jarige leeftijd overleed na een kort ziekbed.

Bekijk hem hier: https://bit.ly/Vimeo_Vampiros

 

© Guus Schulting
10 mei 2020

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!