tumblr d79e4843fbe1bfdb5b1dd75052580e1c f8660cdc 1280
tumblr d79e4843fbe1bfdb5b1dd75052580e1c f8660cdc 1280
TGIF
5 november 2021

Thank God It’s Friday, 5 november 2021

tumblr d79e4843fbe1bfdb5b1dd75052580e1c f8660cdc 1280TGIF | Halloween is helaas achter de rug en daarmee worden een boel leuke rituelen weer terug op zolder gelegd. Gelukkig was er de afgelopen week genoeg ouderwets te griezelen in allerlei vormen.

Sinds mijn zevende ben ik een bevlogen fanaticus van Halloween, en toendertijd wist ik zelfs een paar vrienden op te trommelen om langs de deuren te trekken in het Limburgse Peij. Daar liep ik met een Ghostface-masker op (ik had geen idee wat SCREAM was) als een soort Jehova’s Getuige voor de Amerikanisering. Ik zou het zo weer doen, ook al maakten we een paar oudere dames behoorlijk nerveus. We kregen de vraag “willen jullie snoep of geld?” meerdere keren, en hoewel we toen al het ‘peanut/dollar dilemma’ prima begrepen, kozen we toch altijd voor snoep. Ook dit jaar hield ik vast aan de feestdag, ondanks andere verplichtingen. Tijdens het uithollen van pompoenen stonden TRICK ‘R TREAT en AN AMERICAN WEREWOLF IN LONDON aan. Al met al een zeer geslaagde avond.

Maar genoeg over mezelf, er zijn nieuwe films uitgekomen! Sinds gisteren kunnen we het lang-verwachtte LAST NIGHT IN SOHO van Edgar Wright eindelijk zien. Vooral de cast blinkt hier uit; wijlen Diana Rigg brengt die heerlijke minachting die ze in GAME OF THRONES ook had; Terence Stamp kan zo mooi vies staren in de camera; en toekomstige supersterren Thomasin Mackenzie en Anya Taylor-Joy weten het soms klunzige script toch te verheffen. Wrights ode aan en kritiek op de Swinging Sixties zal sommigen teleurstellen en anderen verheugen, maar een ding is zeker: na de film ga je de soundtrack helemaal stuk draaien. En applaus voor Taylor-Joy, die een prachtige versie van Downtown zingt. Vorige week kwam ook ANTLERS uit, een socio-horror film over een achtergestelde jongen die geplaagd wordt door een wendigo. Bij wendigo’s moet ik altijd denken aan het zeer ondergewaardeerde RAVENOUS, tot nu toe nog altijd de grappigste film over kannibalisme. En ten laatste een film die nog even op zich laat wachten, maar in zekere zin toch de afgelopen week is uitgekomen. George A. Romero’s director’s cut van zijn vampierdrama MARVIN is teruggevonden. De drie uur lange zwart-wit-versie was lang verloren, maar Michael Gornick heeft de originele reels ontdekt. Deze variant van MARVIN was altijd Romero’s eerste keuze en zal in de zomer van volgend jaar gerestaureerd worden door Second Sight. Eerder dit jaar werd Romero’s THE AMUSEMENT PARK, ook lang verloren, gerestaureerd, en die is vanaf nu te zien op Shudder. Al met al een zeer goed jaar voor Romero fans.

Naast de nieuwe releases draaide er goede horror ten ere van Halloween door het hele land. Hier wil ik vooral de samenwerking tussen Imagine, het Dark Arts Film Festival en het Amsterdamse filmhuis LAB 111 naar voren schuiven. Niet alleen hadden ze geweldige programma’s, met onder andere het Britse CENSOR over het Video Nasty tijdperk, maar onze eigen Julius Koetsier was er ook te zien met zijn korte film GALATEA. En natuurlijk komen allerlei publicaties deze tijd van het jaar met lijstjes. Zo ook Slant met hun 13 ondergewaardeerde horrorfilms voor Halloween, en de Los Angeles Times die horrorexperts ieder een film liet nomineren. De beste keuze? Elvira ging voor DRACULA’S DAUGHTER, met in de hoofdrol “a very goth Gloria Holden as a vamp with an appetite for the ladies.”

En zoals te verwachten valt is Halloween ook een feestelijk festijn voor alle YouTubers die hard hebben gewerkt aan video’s over all things spooky. Ryan Hollinger ontleedt zorgvuldigzowel de originele SUSPIRIA als de remake, met nadruk op het expressionisme van Argento en het realisme van Guadagnino. Be Kind Rewind vergelijkt de ADDAMS FAMILY-tv-serie uit de jaren zestig met de films uit de jaren negentig en kijkt hoe deze versies de tijdsgeest waarin ze zijn gemaakt reflecteren vanuit een familie die zich juist niets aantrekt van deze tijdsgeest. Acolytes of Horror komt met een flinke video over THE GREEN KNIGHT en Cinefix komt met een update van hun top 10 Movie Monsters. En ten slotte Brian David Gilbert (de grappigste medewerker van Polygon) met een reeks van ABBA remixen genaamd AAAAH!BBA. Het hoogtepunt was absoluut Lay All Your Blood On Me, opgenomen door een vampier.

Fijn weekend allemaal!

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!