hannibal
hannibal
TGIF
5 februari 2021

Thank God It’s Friday, 5 februari 2021

Hannibal TGIF | Gezien de duistere tijden waarin we leven is het geen wonder dat er weer een opleving is in het horrorgenre.

Een van de meest gestoorde films die dit jaar op het Sundance Film Festival draaiden, was bijvoorbeeld EIGHT FOR SILVER, een negentiende-eeuws horrorverhaal waarin een weerwolf een stadje terroriseert, geregisseerd door Sean Ellis (ANTHROPOID). Het is een erg bloederige film die wel eens een cultklassieker kan worden. De serie HANNIBAL, waarin Mads Mikkelsen de culinaire seriemoordenaar Hannibal Lecter speelt, werd in 2015 na drie seizoenen gestopt en vorig jaar toegevoegd aan Netflix. Volgens Mikkelsen heeft de populariteit aldaar nieuw leven geblazen in een mogelijk vierde seizoen, maar eerst vervangt hij Johnny Depp als Grindelwald in FANTASTIC BEASTS 3. En over de wondere wereld van het Potterverse gesproken; het eerste deel van de door fans gemaakte film MUDBLOOD is af. Het draait om een jonge heks die wegvlucht uit Hogwarts en wordt opgejaagd door Death Eaters. Het eerste halve uur is nu online gezet om fondsen te werven voor het volgende stukkie. 

Een andere griezel die weer helemaal in de belangstelling staat, is Dracula. We kennen Tod Brownings klassieker DRACULA (1931), maar minder bekend is dat met dezelfde decors en kostuums een Spaanstalige versie werd gedraaid. Deze DRÁCULA heeft een aantal interessante verschillen. Chloe Zhao, de regisseur van NOMADLAND, komt met haar eigen kijk op Dracula in de stijl van een futuristische western. De film past in Universals strategie om oude monsters nieuw leven te geven en komt ook met THE INVISIBLE WOMAN, de monsterfilm DARK ARMY en een film over Dracula’s hulpje Renfield. 

Horrorspecialist John Carpenter is ook nog steeds ‘alive and kicking’ maar blikt meer terug op oud werk dan aan de slag te gaan met nieuw spul. Zijn kersverse regie-collega Viggo Mortensen is juist niet meer te houden en heeft sinds het begin van de pandemie al twee scenario’s voltooid. Hij begon met het schrijven van zijn eerste, tevens regiedebuut FALLING, in 2015. David Cronenberg heeft een rolletje in FALLING en regisseerde op zijn beurt Mortensen in A HISTORY OF VIOLENCE en EASTERN PROMISES. Met die films bevond Cronenberg zich in gebied waar hij sindsdien niet meer naar terugkeerde. Daar lijkt verandering in te komen nu hij met Mortensen bezig is met een derde samenwerking. Zoonlief Brandon Cronenberg liet met ANTIVIRAL al zien de griezelgenen te hebben geërfd en gaat daar verder op door met POSSESSOR. De cast is al reden genoeg om die te willen zien, met onder andere Jennifer Jason Leigh, Sean Bean en Andrea Riseborough.

Regisseur Ryan Coogler heeft een vijfjarige tv-deal met Disney getekend en gaat een spin-off van BLACK PANTHER maken; de twaalfde Marvel Studios-serie voor Disney+. Coogler is ook druk bezig met het scenario voor BLACK PANTHER 2 die in 2022 moet uitkomen en waarin de focus wordt verlegd naar andere personages, omdat de titelrol van wijlen Chadwick Boseman niet zal worden hercast. Een personage dat wel uit de dood terug kan komen, is Steve Rogers, alias Captain America. Het gerucht gaat dat Chris Evans terugkeert, alleen niet in een eigen film maar in cameo’s in films en series. Alle voors en tegens van dat besluit worden tegenover elkaar gezet, inclusief de gangbare terugkeer van personages in films en comics. De invloed van het Disney-imperium reikt ver en lijkt nu zelfs een oud mysterie te hebben opgelost. In 1959 verloren negen mensen op mysterieuze wijze hun leven op een berg. Die gebeurtenis is nu in de computer nagebootst en voor de lawinesimulaties is dankbaar gebruik gemaakt van de computercode van de sneeuw-effecten in FROZEN. Een hele andere Disney-revolutie komt van Kenny Ortega, de man van HIGH SCHOOL MUSICAL. Hij heeft niet alleen een grote invloed gehad op de speelfilms van Disney Channel, maar ook op de manier waarop LGBTQ-personages de afgelopen twintig jaar op de verschillende Disney-kanalen zijn geportretteerd. En iets minder heftig maar niet minder revolutionair: terwijl veel mensen de Disneyfilm RETURN TO OZ verguizen, prijzen anderen juist de getrouwheid aan de boeken van L. Frank Baum, die in de andere versies snoezig gemaakt werden.

Ondertussen zitten we nog steeds in een pandemie, maar het is leuk om te zien dat in de reboot SHIN GODZILLA de reactie van de Japanse premier op het legendarische monster Godzilla verrekte veel lijkt op de reactie van voormalig (yes!) president Trump op covid-19. De troost van films in barre tijden is niks nieuws: THE FELLOWSHIP OF THE RING was misschien wel de eerste grote film voor millennials, die zich door de oorlogen in Irak en Afghanistan, en het presidentschap van George W. Bush bewust werden van de schurken in de echte wereld. De LORD OF THE RINGS-trilogie bood een uitweg middels een fantasiewereld waarin de helden winnen en liet tegelijkertijd zien hoeveel er op het spel staat als de schurken winnen. Over millenialwerkjes gesproken; er schijnt een heuse TWILIGHT-renaissance te zijn, maar om daar te komen wordt eerst de geschiedenis van het fandom verkend, de daaropvolgende tegenreacties, en dan pas komt de verrassende heropleving ter sprake. En we raken blijkbaar ook niet uitgepraat over het feit dat sommige dialogen in Christopher Nolans films niet te horen en/of te verstaan zijn. Nolan heeft zo zijn verklaringen, maar wie heeft gelijk: de regisseur of het publiek? Als laatste tippen we het werk van Morfydd Clark, die al heel wat moois heeft laten zien en haar hoofdrol in SAINT MAUD zou vorig jaar haar doorbraak moeten zijn geweest. Door de sluiting van de bioscopen ging dat niet door en gelukkig heeft ze het te druk om zich daar zorgen over te maken. Vlak voor de pandemie begon, verhuisde ze naar Nieuw-Zeeland voor de groots opgezette Amazon-serie van THE LORD OF THE RINGS.

Prettig weekend!

5 februari 2021

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!