Jeff Elf
Jeff Elf
TGIF
30 april 2021

Thank God It’s Friday, 30 april

Jeff ElfTGIF | Kijk, bewonder, denk, leef, vergeet, herhaal. Wat kan het toch de moeite waard zijn om dingen te herkijken.

Er zijn mensen die nooit een boek twee keer lezen, of een film twee keer zien. Daar valt wat voor te zeggen, aangezien onze tijd op deze aardbol niet oneindig is. Als je in je hele leven bijvoorbeeld maximaal twee- tot drieduizend boeken kunt lezen, wil je wellicht goed nadenken over waar je je aandacht aan besteedt. En hoeveel films zou je in je hele leven kunnen zien? Schiet je al in de stress? Aan de andere kant kan het enorm prettig zijn om terug te gaan naar dingen die je al kent. Omdat je weet wat je eraan hebt en je behoefte hebt aan een bekend gevoel, of juist omdat je perspectief verandert als je ouder wordt en je met nieuwe ogen kijkt.

Zo is hier iemand die alle Lars von Trier-films achter elkaar heeft gekeken – maar die er wél iets nieuws uit wist te halen. En lees vooral eerst deze verdediging van het uitgejouwde THE PAPERBOY om daarna te bepalen of je de film zelf eens (terug) wilt kijken. Bij het herkijken voelt David Cronenbergs SCANNERS in deze tijd traag en nogal flets, hoewel de ideeën erachter steeds actueler worden. Ook Cronenbergs zoon Brandon is cynisch over de toekomst die wij met onze technologie tegemoet gaan; lees hier Barend de Voogds recensie van POSSESSOR.

Nog een recente recensie op deze site: PROMISING YOUNG WOMAN. Goed herkijkmateriaal, en een goeie bron van discussie vanuit verschillende invalshoeken: zie ook het linkje in de TGIF van vorige week. Ook erg fijn om nog een keer op te zetten: Danny Boyles 28 DAYS LATER. Onder meer om de scène in de tunnel. Sowieso een dankbare locatie om de spanning extra op te voeren; denk aan THE STAND van Stephen King (de scène in het boek, dan, in de eerste tv-serie bleef er bar weinig van over en in de nieuwe serie zit die hele Lincoln Tunnel niet eens!) en aan de Noorse rampenfilm THE TUNNEL (tenminste, het lijkt me bij die laatste in elk geval de bedoeling).

Laten we tot slot ook nog even vooruitkijken! De eerste titels van het naar juli verschoven Cannes 2021 zijn inmiddels aangekondigd (o.a. Wes Andersons THE FRENCH DISPATCH en Paul Verhoevens BENEDETTA), en in dit artikel vind je vijftien titels die daarnaast niet zouden misstaan op het programma. Zoals Robert Eggers’ THE NORTHMAN, waarin hij opnieuw samenwerkt met Anya Taylor-Joy (THE WITCH) en met Willem Dafoe (THE LIGHTHOUSE). Ook zou het leuk zijn om meer beeld te krijgen van Edgar Wrights LAST NIGHT IN SOHO (wederom met Anya Taylor-Joy), en van TITANE, de tweede film van Julia Ducournau (na haar geweldige debuut RAW). Los van Cannes komt er nog meer interessants aan: zo sluit Alexandre Aja Melanie Laurent op in OXYGEN, en wacht ik met plezier af hoe Chloé Zhao, die eerder deze week haar NOMANDLAND bekroond zag met een Oscar voor beste film en beste regie, haar geheel eigen stijl toe zal passen op THE ETERNALS van Marvel.

En een toegift voor mijn mede-TTRPG nerds: het spel Vampire: The Masquerade wordt verfilmd, en Jeff Goldblum ontdekt zijn inner Elven sorcerer. Ha, dus dáár had hij al dat charisma voor nodig!

Fijn weekend (film)nerds!

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!