bacurau st 3 jpg sd low
bacurau st 3 jpg sd low
TGIF
25 maart 2022

Thank God It’s Friday, 25 maart 2022

bacurau st 3 jpg sd lowTGIF | De hartverscheurende beelden die uit Oekraïne binnenkomen maken het soms lastig om met de gewone gang van zaken door te gaan. Wanneer we met zulke overweldigende gruwelijkheden worden geconfronteerd kan het helpen om inspiratie en hoop te vinden in kunst. 

Die herinnert ons eraan dat de situatie niet reddeloos is en dictators kunnen worden overwonnen. Genrefilms zoals het Braziliaanse BACURAU, over een arm dorpje waarvan de bevolking samenwerkt en terugvecht tegen hun onderdrukkers. Natuurlijk is er ook niks mis met een beetje escapisme: zelf heb ik de afgelopen week de BASKET CASE-trilogie achter elkaar gekeken. Wat je ook kijkt, mijdt koste wat kost films zoals THREADS (een nepdocumentaire over een atoomaanval op Groot-Brittannië). Die zijn momenteel niet goed voor de geestelijke gesteldheid. 

Afleiding is ook in de bioscoop te vinden. Dat een volledig originele horrorfilm als X deze dagen nog mag rekenen op een fatsoenlijke bioscooprelease en niet wordt neergeploft op een streamingsite is zeker noemenswaardig. In Amerika haalde de film al bijna vijf miljoen binnen tijdens het eerste weekend, terwijl NO WAY HOME en THE BATMAN nog op volle toeren draaien. Regisseur Ti West heeft al meteen een prequel kunnen regelen met studio A24. Zijn volgende film heet PEARL en zal draaien om het gelijknamige personage, gespeeld door Mia Goth. Voor iemand die negen jaar weinig van zich liet horen was dit echt een goede week voor Ti. Bravo!

Wie deze TGIF ergens in de middag op vrijdag 25 maart leest: er is nog tijd! Vanavond om negen uur draait LAB111 in Amsterdam DOUBLE TEAM in hun Straight To Video XL: Jean-Claude van Damme Special. Schokkend Nieuws’ eigen Eric van der Woude en Lieuwe van Albada introduceren een avond ter ere van The Muscles from Brussels. Van Damme bundelt de spierballen met Dennis Rodman en samen nemen ze het op tegen niemand minder dan Mickey Rourke, toen die nog een beetje moeite deed om te acteren. Kijken dus!

Nicolas Cage heeft ook weer een legendarische rol aan zijn oeuvre toegevoegd. Ik heb het niet over THE UNBEARABLE WEIGHT OF MASSIVE TALENT, waar Cage niemand minder dan zichzelf zal vertolken, maar over de horrorkomedie RENFIELD, die nu wordt gefilmd. In de nieuwe film van Universal zal Cage met lijkwitte huid en paarse lippen zijn versie van Dracula neerzetten. Hopelijk zal hij het zien als het optreden dat zijn iconische acteerwerk in VAMPIRE’S KISS kan overtreffen. 

Vond iedereen die THE BATMAN heeft gezien ook dat het eerste uur aanvoelt als een horrorfilm? Meerdere critici, waaronder onze eigen Daan Snouck Hurgronje, merkte op dat Matt Reeves duidelijk was geïnspireerd door SE7EN en ZODIAC. Maar er zitten ook compleet andere films in het dna van de nieuwe gemaskerde wreker. THE FRENCH CONNECTION, KLUTE en zelfs LAST DAYS komen allemaal naar voren in dit artikel van High On Films. Oplettende kijkers zal het ook zijn opgevallen dat er wederom een belangrijk personage uit de Batmanmythos afwezig was. En nee, het is niet Kalender Man, zijn beurt komt nog wel. Robin, oftewel The Boy Wonder, wordt volledig geschuwd door de Batmanfilms uit de 21ste eeuw. Waarom is dat? Gelukkig komt Patrick H. Willems met het antwoord in zijn nieuwe filmpje. Het kanaal What’s So Great About That analyseert een afschuwelijk monument dat in Londen is verrezen en hoe de film CUBE uit 1997 voorspelde dat deze cryptische constructies ineens zouden verschijnen in onze maatschappij. Waarom? Omdat iemand, ergens, ooit, er geld mee kon verdienen. Maar zo’n pil is moeilijk te slikken, zeker als afsluiting voor een wekelijkse rubriek. Dus ten slotte wil ik u een lijstje van Slashfilm aanbieden; wie houdt er niet van een lekker lijstje. Het werk van H.P. Lovecraft is berucht als lastig verfilmbaar. Er zijn weinig trouwe bewerkingen van zijn verhalen die ook echt de moeite waard zijn, maar veel filmmakers halen wel inspiratie uit de boeken van die akelige vent. Margaret David somt tweeëntwintig films op die duidelijke Lovecraftiaanse trekjes hebben.

Een fijn weekend allemaal!

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!