cursus
cursus
TGIF
17 mei 2019

Thank God It’s Friday, 17 mei 2019

cursus

TGIF | Goed omgaan met teleurstellingen is een eigenschap die de liefhebber van genrefilms en -series absoluut moet hebben. Vooral Game of Thrones-fans hadden die skill afgelopen weken nodig als we op sociale media mogen afgaan. Eisen we te veel? Of ligt onze verwachtingslat gewoon te hoog?

‘De cursus Omgaan met teleurstellingen gaat wederom niet door.’ De zin is niet alleen een van de beste grappen van de Twentse cabaretier Herman Finkers, maar impliciet ook een brute waarheid als een koe. Voor het verwerken van een teleurstelling bestaat geen medicijn of kuur, je moet het maar gewoon slikken en doorgaan. Ajax-fans kregen na de teleurstelling van de gemiste Champions League-finale een klein doekje tegen het bloeden met een landskampioenschap, maar een groot aantal Game of Thrones-fans heeft die luxe hoogstwaarschijnlijk niet. Ik kan deze TGIF helemaal vullen met linkjes en filmpjes zoals deze of deze, maar de algemene consensus is toch wel dat het achtste seizoen van de hitserie niet geheel verloopt volgens de wensen van de diehard-fans.

Er is in eerdere TGIF’s al meermaals geschreven over fans versus genrefilms en -series, de ‘macht’ van de fanboys en -girls is wel degelijk een bestaand feit. Het is vast geen toeval dat men het concept van vrouwelijke Ghostbusters na één poging al weer heeft laten vallen na het irrationele pubergeween van vooral mannelijke ‘fans’. De volgende film in de reeks zal zo te lezen vooral weer met heren zijn, inclusief Bill Murray. Maar de angst voor Internetklachten die het succes van een film kunnen ondermijnen, noopt filmmakers c.q. producenten steeds meer tot het maken van veilige keuzes waar niemand zich een buil aan zal vallen. Robert Pattinson als Batman? Die keus zal niet echt leiden tot boe-geroep. Of misschien is het gewoon een teken van deze tijd? Ik zag laatst weer dit interview met Frank Zappa terug over de sigaarkauwende muziekbonzen in de jaren zestig die geen idee hadden van de tijdgeest, maar soms gewoon op de gok iets gingen produceren. En ik dacht meteen aan ijzervreter Werner Herzog die begin jaren tachtig met een pak co-producentengeld de jungle in mocht trekken om het op papier vrijwel onmogelijke FITZCARRALDO te maken. Het stemt wat droef dat de legendarische filmmaker anno nu is gereduceerd tot een karikatuur die flauwekul-interviews mag geven op websites als the AV-club.

Maar we dwalen af! Voor de vraag of de teleurstelling van de GoT-fans terecht is of niet hebben we al een toekomstige TGIF ingepland, dus laten we eens kijken naar andere voorbeelden. Als ik uit mijn hoofd de eerste tv-serie moet noemen waar de combinatie Internetdiscussies, fantheorieën en teleurstelling een invloedrijke rol speelde, lijkt LOST me de beste kandidaat. Tegen het einde van seizoen twee was elke mogelijke optie over de werkelijke toestand van de overlevenden op het eiland online al besproken door de duizenden fans wereldwijd. En toch zat iedereen op het verkeerde spoor volgens de showrunners. Toen na het afgeraffelde zesde en laatste seizoen bleek dat de meest genoemde fantheorie toch waar bleek, ging het klachtenhek van de dam en werd LOST afgeserveerd als meest mislukte serie ooit. Bij een herbekijk zo’n tien jaar later valt dat allemaal reuze mee, maar de wond zit bij velen nog diep en een geplande reboot zal er wel niet komen.

De vervolgdelen op THE MATRIX vielen ook in die periode waarin het online-fandom een enorme opmars maakte. The Wachowski’s kregen het in 2003 zwaar te verduren, al maakten zowel RELOADED en REVOLUTIONS dikke winst aan de bioscoopkassa. We zijn inmiddels bijna twintig jaar verder en de woede van destijds heeft plaatsgemaakt voor artikelen zoals deze waarin de films door de bril van nu worden bekeken. Het behandelt een aantal interessante perspectieven, zodat je de films in een heel ander licht beziet of kunt bezien. Het maakt je hoe dan ook benieuwd naar een eventuele Matrix-reboot , als die er ooit van komt.

Misschien dat ook de extreme plottwist in het laatste seizoen van Game of Thrones over twintig jaar op minder verzet zal stuiten, maar voorlopig is de fanwoede nog volop aanwezig. Wie de comments leest onder de aankondiging dat showrunners Benioff en Weiss zich met Star Wars gaan bemoeien, zal de twee heren niet benijden. Het zou me dan ook niets verbazen als de krachten achter de Star Wars-franchise eieren voor hun geld kiezen en het duo last-minute vervangt voor een veiliger keus. Eventuele teleurstelling bij de fans telt nu eenmaal zwaarder dan twee sippe scenarioschrijvers.

Fijn weekend!

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!