got
got
TGIF
24 mei 2019

Thank God It’s Friday, 24 mei 2019

GoTTGIF | Zo, GAME OF THRONES zit erop. Afgelopen zondag kwam met de finaleaflevering The Iron Throne een eind aan wat de kronieken in moest gaan als het grootste cultuurfenomeen van deze tijd. En? Zijn we tevreden? Nou… (achterlopers: NU stoppen met lezen.)

Koningin Daenerys Targaryen, zeven seizoenen lang opgezet als de redder van gewone mensen/feministische heldin en in de voorlaatste aflevering opeens gedegradeerd tot bloeddorstige tiran, stierf in de armen van haar geliefde/neef/rivaal voor de troon/moordenaar Jon Snow. Haar laatste draak Drogon smolt de IJzeren Troon, het symbool van de corrumperende werking van macht, met zijn drakenvuur, in wat misschien wel de meest bevredigende scène was van het veel verguisde slotseizoen. We eindigden met… creepy koning Bran, met afstand het minst aansprekende personage in het fantasy-epos. De motivatie: Bran (door zijn pleitbezorger Tyrion Lannister ‘Bran the Broken’ gedoopt) had ‘het meest aansprekende verhaal’. Alles wat we daarover zouden kunnen zeggen, is al perfect verbeeld in deze meme.

De manier waarop GoT is geëindigd, heeft inmiddels geleid tot wat je gerust een internationaal debat kunt noemen. Vurige verdedigers voeren aan dat wie ontevreden is over het slot niet goed heeft opgelet, tegenstanders stellen dat foreshadowing niet hetzelfde is als personage-ontwikkeling en dat ze geen moeite hebben met hóe het verhaal is geëindigd, maar met de weg ernaartoe: ‘Slordig en lui geschreven’, ‘overhaast’, ‘inconsistent’ (draken die in de ene aflevering opvallend kwetsbaar zijn en in de volgende ineens onoverwinnelijk) en ‘karaktermoord’. Alles staat ter discussie, van de ongelukjes met moderne koffiemokken en flesjes water die in beeld kwamen en de onverklaarbare revival van de eerder uitgeroeid verklaarde Dothraki, tot aan problematische genderpolitiek waarin het ooit zo progressieve epos ontaardde. Zelfs rockfilosoof Slavoj Zizek sprak zich erover uit, in een essay waarin hij het einde van Daenerys overtuigend duidde als de angst voor revolutionaire vrouwen in de politiek – hetgeen treffend werd geïllustreerd toen twee echte revolutionaire vrouwen in de politiek, Alexandra Ocasio-Cortez en Elizabeth Warren, in een gezamenlijke video hun beklag over hetzelfde deden.

Scenarioschrijvers David Benioff and Dan Weiss zaten naar verluidt ondergedoken toen de laatste twee afleveringen werden uitgezonden. Er is een petitie om het slotseizoen over te doen en een petitie om David en Dan van hun volgende project, de nieuwe STAR WARS-trilogie, af te halen. Een van de meest dodelijke bijdragen aan het debat is deze video, waarin de uitleg van de showrunners direct is gemonteerd aan scènes uit hun eigen serie die hun uitleg tegenspreken. De reactie van George R.R. Martin, de oorspronkelijke auteur van GoT, op het slot van de serie stelde teleurgestelde fans gerust: er komt een herkansing van het eind. Er resten nog talloze vragen – wat gebeurt er met de laatst levende draak, hoe zit het met alle onvervulde profetieën, wie in godsnaam was Quaithe en lukt het Martin om zijn boekenreeks te voltooien? – maar de belangrijkste is: wat is de waarde van GoT nu de kwaliteit van de finale zoveel controverse oproept? Drie dingen staan in elk geval buiten kijf: 1. Het levert geweldige memes op. 2. De serie faalde weliswaar in zijn ambitie om gevestigde fantasystereotypen te deconstrueren, maar slaagde er wel in om cinematografische grandeur naar het kleine scherm te brengen. 3. Er zijn nog nooit zo veel goede analyses van het fantasygenre gepubliceerd als nu.
GoT LostMet zo’n bombardement aan artikelen zou je vergeten dat er ook nog iets anders bestaat dan GAME OF THRONES. Zoals Disneys liveaction-remake van hun animatiefilm ALADDIN (voor GoT-kijkers die de finale willen afzetten tegen iets dat nóg slechter is), Straight to Video: Demon Double (voor ALADDIN-kijkers die hun ervaring in bier en VHS-films over demonen willen verdrinken), de superhelden-horrorfilm BRIGHTBURN (voor Demon Double-bezoekers die ook wel iets moderners lusten, Troma-liefhebbers en James Gunn-fans) en Geekstravaganza morgen in Rotterdam (voor verzamelaars en andere nerds). Zoek je nog iets leuks voor komende zondag? Op 26 mei wordt in LAB 111 het verjaardagsfeestje van Vincent Price gevierd, in het bijzijn van zijn dochter Victoria die ook een lezing geeft.

Fijn weekend!

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!