Black Mirror s5
Black Mirror s5
Voorpret
30 mei 2019

Kijk mee… naar Black Mirror S5

Black Mirror s5KIJK MEE!| Volgende week, woensdag 5 juni, verschijnt het vijfde seizoen van BLACK MIRROR op Netflix. Goed moment voor een experiment met een nieuwe Schokkend Nieuws streamingsrubriek. In KIJK MEE! bespreken we voortaan iedere maand en met alle lezers een nieuwe serie.

BLACK MIRROR is inmiddels hét voorbeeld van hoe sciencefiction actueel en scherp commentaar kan leveren op onze moderne samenleving. Mobieltjes, robots, games, VR, datingapps, celebrity culture,  klonen… de toekomst ligt in de anthologieserie vaak vlak om de hoek. En de consequenties van al die fantastische technologie blijken meestal onverwacht.

Charlie Brooker lanceerde de serie in 2011 op het Engelse Channel 4. Netflix kocht de serie in 2015 aan. De eerste aflevering  – THE NATIONAL ANTHEM  –  was er meteen een om nooit meer te vergeten. Prinses Susanna, een geliefd lid van het Britse koningshuis, wordt ontvoerd en de kidnapper dwingt de Britse premier om live op de nationale televisie te verschijnen… en een varken te neuken! Twitter, YouTube en de televisie exploderen: dit is natuurlijk het media-event van het jaar.


Bizar genoeg kreeg de plot van THE NATIONAL ANTHEM in 2015 nog een (krul)staartje toen twee Britse journalisten in een biografie over PM David Cameron het Piggate-schandaal onthulden.

Ook prachtig: SAN JUNIPERO (S03E04), dat begint met de verlegen Yorkie die in een bar in 1987 verliefd wordt op feestbeest Kelly en haar vervolgens, niets ouder geworden, weer ontmoet in 2002! De tijdsprongen blijken onderdeel van een simulated reality-programma en zoals vaak in de beste BLACK MIRROR-afleveringen draait het uiteindelijk helemaal niet om de high-tec, maar om de mensen: eenzaamheid, verlangen, sterfelijkheid… Het is een van de meest ontroerende afleveringen.

Maar genoeg over onze favorieten! Misschien ben je, net zoals wij, nog snel even alle afleveringen aan het terugkijken voordat op 5 juni het nieuwe seizoen begint. Op het moment dat dit artikel verschijnt, openen we op Facebook de FB-groep KIJK MEE NAAR BLACK MIRROR S5. Klik hieronder en laat ons daar weten wat jouw top 3 is van alle BLACK MIRROR-afleveringen tot nu toe!

Black Mirror

De FB-groep is de komende drie weken, tot 26 juni, dé plek voor al je BLACK MIRROR-posts. Heb je ergens een interessant artikel gelezen over het nieuwe seizoen? Post het! Een leuke gif? Een vraag of een mening? Eigen fanart of een fanedit? Post het! Hoe meer mensen meepraten, hoe leuker het wordt. Onze BLACK MIRROR-fans Henriëtte Poelman en Barend de Voogd zijn jullie tafeldame en tafelheer. Zij letten erop dat alles een beetje beleefd en vriendelijk blijft, maar zitten op 5 juni natuurlijk ook klaar om met jou de eerste indrukken van het nieuwe seizoen te delen! De leukste posts vatten we samen in een artikel dat op 26 juni op onze site verschijnt. Vanaf 27 juni kun je meekijken naar een andere serie.

Seizoen 5 bevat helaas maar drie afleveringen: SMITHEREENS, RACHEL, JACK AND ASHLEY TOO (met Miley Cyrus!) en STRIKING VIPERS. Hier is de trailer. Geniet alvast van de voorpret – en tot binnenkort in onze Facebookgroep!

Valt er nog meer te bingen de komende maand? Jazeker!

31/5 – GOOD OMENS S1, Amazon Prime
31/5 – SWAMP THING S1, DC Universe
2/6 – NOS4A2 S1, AMC
2/6 – FEAR THE WALKING DEAD S5, AMC
5/6 – THE HANDMAID’S TALE S3, Hulu
5/6 – BLACK MIRROR S5, Netflix
14/6 – JESSICA JONES S3, Netflix
24/6 – LEGION S3, FX

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!