futuristic
futuristic
TGIF
17 januari 2020

Thank God It’s Friday 17 januari 2020

futuristicTGIF | De Oscarnominaties werden deze week bekend gemaakt, wat zoals gebruikelijk weer de nodige stof deed opwaaien. Daarnaast was er slecht nieuws voor geliefde en geanticipeerde series, maar ook hoopvolle berichten over toekomstige films. Lieuwe van Albada praat je helemaal bij in deze TGIF oude stijl.

OSCARS | Het belangrijkste filmnieuws van deze week waren de Oscarnominaties. Hier staan ze allemaal handig op een rijtje. JOKER kreeg de meeste nominaties, elf in totaal. Dat leverde de Academy een hoop kritiek op. In dit artikel werden de nominaties lachwekkend genoemd. Ook The Guardian heeft enkele kritische noten te kraken over de nominaties voor JOKER en over andere problematische zaken. Maar vanzelfsprekend zijn er ook critici die het opnemen voor Todd Phillips’ film. Hoe het ook zij, JOKER is in ieder geval nu een prestigieuze film te noemen.

Behalve over wie er wel genomineerd zijn, ging het ook weer veel over wie er niet genomineerd zijn. Net als vorig jaar jaar kwam het horrorgenre er weer bekaaid vanaf, ondanks fantastische acteerprestaties van Lupita Nyong’o in US en Florence Pugh in MIDSOMMAR. Bloody Disgusting zet de vijftien beste horrorfilmrollen uit 2019 op een rijtje.  Voor het tweede jaar op rij werden er geen vrouwen genomineerd in de categorie beste regie. En hoewel PARASITE genomineerd werd voor onder meer beste film, beste regie en best original screenplay, werd gek genoeg geen van de acteurs genomineerd. Waarom niet?

SERIES | Slechts nieuws voor fans van het ijzersterke MINDHUNTER. De serie is op ‘indefinite hold’ gezet. De deur staat nog op een kier, maar uitstel is helaas wel vaak afstel. Ook al slecht nieuws voor de DARK TOWER-serie, gebaseerd op Stephen Kings fantasty-boeken. Na de teleurstellende film THE DARK TOWER hadden fans de hoop gevestigd op een serie, die meer recht zou kunnen doen aan het lange epos van King. Maar Amazon heeft negatief geoordeeld over de pilotaflevering. Wie weet dat een ander bedrijf de serie nog oppakt, maar voorlopig lijkt die dus van de baan. De HBO-serie WATCHMEN was eind 2019 een sensatie en eindigde zelfs op plek drie in de jaarlijst van Schokkend Nieuws. Desondanks is het nog maar zeer de vraag of er een tweede seizoen komt. En in de categorie ‘goed nieuws voor de een, slecht nieuws voor de ander’: CBS werkt aan een serie rond Clarice Sterling uit THE SILENCE OF THE LAMBS. Klinkt niet slecht, maar voor wie nog hoopte dat er ooit een vierde seizoen van HANNIBAL zou komen is dit een domper; die kans lijkt hiermee weer wat kleiner geworden. Om met een positieve noot te eindigen: waarschijnlijk kunnen we over twee jaar al naar de GAME OF THRONES-spinoff HOUSE OF THE DRAGON kijken.

FILMS | Goed nieuws voor ons filmnerds: een bioscoopbezoekje telt als lichte workout! Gelukkig maar, want er komen de komende jaren weer een hoop interessante films aan. Het beste nieuws: Taika Waititi (zijn film WHAT WE DO IN THE SHADOWS eindige in de top 10 van beste genrefilms van 2010 tot en met 2019. Zie SN #141) zou in gesprek zijn om een nieuwe STAR WARS-film te maken. Robert Zemeckis (BACK TO THE FUTURE) werkt aan een nieuwe sciencefictionfilm genaamd ARES. Niet te verwarren met de Nederlandse horrorserie ARES, die vanaf vandaag op Netflix staat. Zie ook SN #141 voor een uitgebreidere blik op deze serie. Netflix kondigde eerder dit jaar een hele reeks nieuwe Netflix Originals aan. Daar zit veel interessants bij, maar helaas geen vervolg op het uiterst bloederige actiespektakel THE NIGHT COMES FOR US.  Wat nieuwtjes dan: worden de SPIDER-MAN spin-offs van Sony deel van het MCU? En het personage van Helen Lyle keert terug in de nieuwe CANDYMAN.

Behalve aankondigen van nieuwe films valt er ook altijd wat te bespreken of te analyseren. Zo wijdt Birth Movies Death een heel artikel aan het lettertype van AD ASTRA. Website io9 betoogt dat fusies van grote mediaconglomeraten ons berooft van gedurfde en verfrissende verhalen. SCANNERS is 39 jaar oud, maar relevanter dan ooit. Ondergetekende had op jonge leeftijd nachtmerries van RETURN OF THE LIVING DEAD, en dan met name door de gedenkwaardge zombie ‘Tarman’

Over naar de filmpjes. Zo kan je hier kan een YouTube-video bekijken hoe JOKER politiek werd. En als je toch aan het kijken bent: hier nog een video, maar dan over de ‘dood van de Terminator’. En als afsluiter krijg je hieronder antwoord op de vraag: hoe worden trailers eigenlijk gemaakt? Prettig weekend allemaal!

 

 

 

 

 

 

 

 

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!