kiss of the damned poster akiko stehrenberger 900x0 c default
kiss of the damned poster akiko stehrenberger 900x0 c default
TGIF
13 maart 2020

Thank God It’s Friday, 13 maart

kiss of the damned poster akiko stehrenberger 900x0 c defaultTGIF | Het is vrijdag de dertiende en buiten heerst een engboos virus. Eén ding is zeker: Hedwig komt vandaag haar huis niet uit. Gelukkig is ze goed voorbereid op een lange thuis-quarantaine.

Nee, ik heb niet de supermarkt leeggekocht. Maar weet je hoeveel films ik hier kan kijken waar ik nog niet aan toe ben gekomen? En dan hebben we nog niet eens over de series: het nieuwe I AM NOT OKAY WITH THIS ziet er bijvoorbeeld leuk uit. Al moet ik eerlijk zeggen dat de kans ook groot is, aangezien ik me niet zo lekker voel (uh-oh), dat ik misschien toch eerder een lekker comfortabele film opnieuw kijk. En op Netflix staat sinds kort een mooi drietal: RAMPAGE, EDGE OF TOMORROW, en… MIDSOMMAR! Kortom: de voedselvoorziening moet ik misschien nog even regelen, maar ik zal me in ieder geval niet snel vervelen. Prioriteiten stellen, heet dat. 

Voor bioscoopbezoek is de huidige situatie natuurlijk alles behalve optimaal. Na NO TIME TO DIE zijn ook A QUIET PLACE II, FAST AND FURIOUS 9, MULAN, het al vaker uitgestelde NEW MUTANTS en de aankomende horrorfilm ANTLERS uitgesteld, en er zullen er nog wel meer volgen. ‘Every movie release date should just be “?”‘. Zelfs als films uitkomen is de vraag of je ze kan gaan kijken: een heel aantal filmtheaters, waaronder EYE, hebben voorlopig alle filmvoorstellingen afgezegd. Bij Pathé wordt voorlopig het maximale aantal verkochte kaartjes per zaal beperkt tot 100. In Amerika is het al net zo.

De productie van sommige films is ook onderbroken: de nieuwe MISSION IMPOSSIBLE wordt gefilmd in Italië en ligt ondertussen al drie weken stil. En nu zit de regisseur van de aankomende Marvelfilm SHANG-LI in isolatie. Toch moeilijk om een film te regisseren op afstand. Nog ingrijpender zijn de gevolgen voor festivals. Het Offscreen festival is voortijdig afgebroken, en het gigantische film- en muziek- en techfestival South By Southwest (SXSW) in Austin is afgezegd. Variety interviewde twee filmmakers die net klaar waren met hun debuutfilm die daar in première zou gaan. De Dutch Comic Con die over een week zou plaatsvinden is uitgesteld naar 4 en 5 juli.

Dat dit ingrijpende gevolgen heeft en nog gaat hebben op de filmindustrie is duidelijk, en over wat die gevolgen precies zullen zijn wordt al druk gespeculeerd. En er zijn ook opvallende gevolgen voor wat mensen kijken: opvallend veel films over epidemieën en pandemieën, met CONTAGION natuurlijk aan de top. De scenarist van die film, Scott Z. Burns, werd erover geïnterviewd. Voor wie daar ook zin in heeft: over een paar dagen hebben wij een mooi lijstje, en in de tussentijd kan je inspiratie opdoen bij de heel lange lijst die Vulture opstelde.

Ik geloof dat we dan eindelijk door de Coronalinkjes heen zijn (dat Tom Hanks en Rita Wilson besmet zijn vond ik minder nieuwswaarde hebben). De hoeveelheid nieuwsberichten verspreid zich al net zo viraal als het virus zelfs. Voor wie het helemaal beu is: de komende paragrafen zijn gegarandeerd Coronavrij. We laten Jackie Chan wel even een veilige afstand scheppen; we willen geen risico op verdere verspreiding, tenslotte.

Allereerst de nieuwtjes: een nieuwe SCREAM hoeft van mij niet per se, maar nu ik weet dat hij gemaakt zal worden door de makers van de bijzonder vermakelijke B-film READY OR NOT heb ik iets meer interesse. Verder (en in tegenstelling tot de hoofdpersoon kon je dit wel aan zien komen): door het succes van THE INVISIBLE MAN (die ook Julius erg kon bekoren) worden ook andere Universal-monsters weer tot leven gewekt. James Wan, die regelmatig samenwerkt met INVISIBLE-regisseur Leigh Whannell, mag er nu ook eentje maken. En voor een nieuwe DRACULA zijn regisseur Karyn Kusama en haar schrijfteam, Matt Manfredi en Phil Hay, aangetrokken.

Mensen, of in ieder geval Scott Derrickson, zijn ook weer eens bezig met aanpassingen van – of in ieder geval films geinspireerd door – Lovecraft en At the Mountains of Madness. Ik ben haast onder de indruk van hoe comicbook.com vervolgens heel hard probeert daar een onthulling over de nieuwe DOCTOR STRANGE-film (die geregisseerd wordt door Derrickson) uit te persen. En er zijn ook interessante filmboeken in de maak, in het bijzonder eentje over de posters van Akiko Stehrenberger, die de prachtige poster van KISS OF THE DAMNED hierboven maakte.

Rondje popcultuursites, dan maar. Birth Movies Death interviewde Mike Ahern en Enda Loughman, van de charmant klinkende ghostbusters-film EXTRA ORDINARY. Thrillist vond het kennelijk al laat genoeg in het jaar voor een lijstje met de beste horrorfilms tot nu toe. Meagan Navarro schreef op basis van EXORCIST III een verdediging van de jump scare. IO9 biedt een handig overzicht van het hele web aan Spider-Man-films die op het moment ontwikkeld worden. En bij The A.V. Club vinden ze dat schrijver Richard Price een slimme keuze maakte bij het bewerken van Stephen Kings THE OUTSIDER voor de nieuwe serie: meer dood.

Om het weekend niet te gestresst in te gaan nog twee dingen om wat rustiger te lezen. Giovanni Marchini Camia hield namelijk een setdagboek tijdens het filmen van de nieuwe film van Apichatpong Weerasethakul, MEMORIA. Misschien moet ik CEMETERIES OF SPLENDOR maar weer eens kijken. Die film staat niet op de lange lijst van Vulture, maar gaat wel over een vreemd soort epidem… shit, toch niet gelukt het virus in te dammen. En dan heb ik nog een intrigerend lang essay voor jullie, over de Freudiaanse parallellen tussen PARASITE en GET OUT.

Was je handen! En fijn weekend. 

Copyright: Hedwig van Driel. Overname uitsluitend na goedkeuring van de rechthebbende. Online gepubliceerd op 13 maart 2020.

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!