Killer on board
Killer on board
Voorpret
15 maart 2020

SN’s Corona Collectie I

Killer on boardLIJST | Geen James Bond, geen A QUIET PLACE II, geen FAST AND FURIOUS 9, geen MULAN, geen NEW MUTANTS en alle bioscopen dicht. Wat moet je nou met je filmliefde in tijden van Corona? Je oude DVD’s (en zelfs een zeldzame videoband) tevoorschijn halen natuurlijk!

Hier zijn, in volstrekt willekeurige volgorde, onze favoriete (en soms ook wat minder favoriete) films en series over epidemieën, pandemieën, seksueel overdraagbare aandoeningen en zelfs imaginaire ziektes. Eenmaal daags innemen. Tweedaagse kuur. Morgen deel twee.

Panic in the Streets

In PANIC IN THE STREETS (Elia Kazan, 1950) ontdekt Richard Widmark – die hier eens niet een sinistere slechterik speelt, al is zijn heldhaftige hoofdpersoon wel een beetje een klootzak – dat een aangespoeld lijk weliswaar om het leven is gekomen door kogels, maar ook besmet was met pneumonic plague, een ziekte waarvan ik tot een Google-check vijf minuten geleden hoopte dat hij fictief was. Het contactonderzoek blijkt een hele uitdaging omdat onder de mensen die mogelijk besmet zijn zich natuurlijk ook de moordenaar bevindt. De criminele bende – geleid door de acteur met een van de mooiste noir-koppen, Jack Palance, die hier zijn debuut maakt – denkt ondertussen dat alle autoriteiten op de been zijn omdat de vermoorde man iets heel waardevols importeerde… PANIC IN THE STREETS bouwt de spanning op die manier zorgvuldig op, en vindt dan ook nog tijd voor scherp geobserveerde interacties tussen het personage van Widmark en zijn vrouw, die gespeeld wordt door Barbara Bel Geddes. 

The Cassandra Crossing

Wanneer leden van ‘de Zweedse vredesbeweging’ (!) een bom plaatsen in het hoofdkantoor van de World Health Organization in Genève weten alerte bewakers de aanslag net op tijd te verhinderen. Bij de schietpartij wordt echter een lab aan stukken geschoten met daarin… de longpestbacil! Een van de besmette terroristen ontkomt en neemt de langeafstandstrein naar Stockholm. Hij crepeert al na een half uur, maar dat weerhoudt hem er niet van eerst een paar onschuldige kinderen te knuffelen. Volgens dienstregeling zou de trein ook langs Amsterdam komen, maar kolonel Mackenzie (Burt Lancaster) stuurt de gedoemde trein gelukkig richting… Polen! Aan boord van de pest-express: een overlevende van de Holocaust en een collectie ongeïnspireerde acteurs in de verkeerde film: Richard Harris, Sophia Loren, Martin Sheen, Lee Strasberg, Alida Valli, Lionel Stander, Ava Gardner en O.J. Simpson vermomd als priester! Je zou voor minder aan de noodrem trekken. De film werd in Zwitserland en Cinnecità geschoten en door de filmpers meteen in quarantaine geplaatst. Toch stuurde regisseur George P. Cosmatos THE CASSANDRA CROSSING (1979) tamelijk vakkundig langs de ene na de andere idiote wissel en hield de vaart erin.

Killer on Board

Deze is voor alle opvarenden van de Grand Princess. KILLER ON BOARD is een obscure televisiefilm uit 1977 over, je raadt het al, een epidemie op een cruiseschip! Waarschijnlijk nooit op DVD uitgebracht; we vonden een VHS-band van Video Publishing Vrijbuiter op een rommelmarkt. De hoes (bovenaan dit artikel) is meteen het meest spannende aan de film. Van de maker van talloze afleveringen van THE WALTONS, DYNASTY, FANTASY ISLAND en FALCON CREST en met gevoelige teksten als ‘This ship is a floating graveyard!’ Onder de patiënten/opvarenden vinden we wel een paar leuke acteurs: Claude Akins als de incompetente scheepsarts (‘You said it was the flu!’), Michael Lerner die de hele tijd door een microscoop zit te turen, Jane Seymore en Susan Howard (‘I’m a registered nurse’) die bij de eerste beste gelegenheid haar mondkapje afdoet om een geïnfecteerde George Hamilton te tongen!

Shivers

Volgens de World Health Organization (zie hierboven), die in plaats van pestbacillen te bewaren vooral ook heel veel goeds doet, raakt iedere dag 1 miljoen mensen besmet met een seksueel overdraagbare aandoening. Meester van de SOA-horror is natuurlijk David Cronenberg: van SHIVERS (1975) en RABID (1977, zie het aankomende nummer van Schokkend Nieuws) tot zijn laatste werk, het boek Consumed. Een titel die niet alleen verwijst naar onze commerciële massacultuur en kannibalisme, maar ook naar ‘consumptie’, de oude naam voor tuberculose. We kiezen voor deze lijst SHIVERS, in vijftien dagen geschoten onder de ietwat sensationelere titel ORGY OF THE BLOOD PARASITES. Het verhaal draait om de nalatenschap van Dr. Emil Hobbs, die in de schokkende openingsscène de jonge Annabelle opensnijdt en daarna zelfmoord pleegt. Al snel ondervindt de hele torenflat aan den lijve dat Hobbs werkte aan ‘a combination of aphrodisiac and venereal disease that will, hopefully, turn the world into one mindless orgy.’ Het Canadese parlement sprak er schande van: was hier nou filmsubsidie naartoe gegaan?

12 Monkeys

Een virus verwoest de mensheid, we leven allemaal ondergronds. Met THE ADVENTURES OF BARON MUNCHAUSEN maakte Gilliam het zo bont, dat hij daarna alleen aan de bak kwam als hij zich liet inhuren. Vooral zijn tweede film uit die periode, 12 MONKEYS uit 1995, ging viraal. Bajesklant Cole (Bruce Willis) wordt met een experimentele tijdmachine teruggestuurd om te achterhalen wie de ziekte losliet. Hij landt te vroeg en belandt in het gekkenhuis. Het spel begint: klopt zijn verhaal of is alles een hersenspinsel? Eén dwangbuis verderop prevelt toevallig de verdachte virologenzoon Jeffrey Goines (Brad Pitt). Losjes gebaseerd op Chris Markers filmexperiment LA JETÉE, aangelengd met typische Gilliam-waanzin.

The Stand

Het zal je maar gebeuren. Sta je gewoon rustig een geheim overheidslaboratorium te bewaken, laat iemand opeens het potje met het voor biologische oorlogsvoering aangepaste griepvirus kapot vallen. Soldaat Campion doet het enige juiste: even Apeldoorn bellen! Oh nee, toch niet. Hij verlaat zijn post en vlucht met zijn gezinnetje. Het virus carpoolt gezellig mee. Voordat je ‘pandemie’ kan zeggen is 99% van de wereldbevolking dood. De overblijvers delen zich voor het gemak maar op in twee teams voor een apocalyptisch potje trefbal. En met teams bedoelen we goed en kwaad, begeleid door respectievelijk een 108-jarig omaatje en een demonische man met bovennatuurlijke krachten. En met trefbal bedoelen we de strijd om het voortbestaan van de mensheid. De miniserie uit 1994 is een trouwe en grotendeels geslaagde boekverfilming van Stephen Kings magnum opus, met een cast vol 90’s sterren. Alleen dat einde… daarvoor had regisseur Mick Garris toch best even het boek mogen negeren.

Contagion

Kuch, kuch… De film is nog niet begonnen of Gwyneth Paltrow loopt al te hoesten. Steven Soderberghs CONTAGION is de beste, want meest realistische en beklemmende film in dit overzicht. Binnen vijf minuten flitsen we van Hong Kong (‘population 2.1 million’), Londen (‘population 8,6 million’) en Minneapolis (‘population 3.3 million’) naar Tokio (‘population 36.6 million’) waar zwetende virusdragers voortdurend van alles met hun vieze vingers bepotelen. Je krijgt er acuut smetvrees van! Dat zelfs een Oscarwinnares als Paltrow al na negen minuten schuimbekkend sterft, maakt het punt meteen duidelijk: dit virus spaart niemand. Kate Winslet, Matt Damon, Marion Cotillard (van, daar heb je ze weer, de World Health Organization) en Laurence Fishburne zoeken de rest van de film naar een vaccin en een uitweg uit de massahysterie, maar Soderberghs documentaire-stijl is al even genadeloos. Gegarandeerd dé film die je nog een paar dagen extra binnenhoudt – voor de zekerheid.

Morgen deel twee!

Samenstelling: Lieuwe van Albada, Hedwig van Driel, Barend de Voogd en Ruud Vos. Overname uitsluitend na goedkeuring van de rechthebbenden. Online gepubliceerd op 14 maart 2020.

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!