Day of the dead
Day of the dead
Voorpret
15 maart 2020

SN’s Corona Collectie II

Day of the deadLIJST | Dag twee van onze collectie pandemiefilms en -series. Filmliefde in tijden van Corona: handen wassen voordat je gaat Netflixen of je oude DVD’s tevoorschijn haalt. Het wordt, op de tweede dag van onze filmkuur, allemaal een beetje grimmiger.

Gisteren plaatsten we de eerste zeven van onze favoriete (en soms ook minder favoriete) films en series over epidemieën, pandemieën, seksueel overdraagbare aandoeningen en imaginaire ziektes. Dit is dag twee van de kuur, nog steeds in volstrekt willekeurige volgorde. Hopelijk knap je hiervan op!

Pandemic: How to Prevent an Outbreak

Al weken voor het Coronavirus hoestte Netflix de zesdelige documentaireserie PANDEMIC op. Diverse wetenschappers zoeken koortsachtig naar een vaccin tegen alle toekomstige griepvarianten. Een van de wetenschappers, die zich per skateboard verplaatst, voorspelt zelfs dat de volgende pandemie uit China komt. Een diepgewortelde angst voor een volgende wereldwijde uitbraak, ditmaal met apocalyptische gevolgen, drijft ze voort: ‘It is not a matter of if, but when.’

Blindness

De mens is een zachte machine – maar niet in het werk van de Portugese schrijver José Saramago. 73 jaar was hij al toen hij in 1995 zijn meesterwerk De stad der blinden schreef. Drie jaar later won hij de Nobelprijs voor literatuur. Zijn stijl: een wanhoopskreet van woorden die haast zonder interpunctie aan elkaar geregen worden. Het boek over een virus dat uitbreekt en (bijna) alle mensen blind maakt werd in de loop der jaren een persoonlijke favoriet en de verfilming uit 2008 van regisseur Fernando Meirelles is dat ook. BLINDNESS is prachtig ruw geschoten en een genadeloze dissectie van onze maatschappij waarin de mens zich van zijn meest verdorven en egoïstische kant laat zien. De mens is een gewetenloze machine – helaas.

Doomsday

Na zijn benauwende horrorhits DOG SOLDIERS (2002) en THE DESCENT (2005) pakte regisseur Neil Marshall groots uit met DOOMSDAY (2008), een pulpy hommage-a-thon met knipoogjes naar alles wat maar een beetje riekt naar post-apocalyptisch vermaak. Wanneer een dodelijk virus uitbreekt in Schotland aarzelt de regering niet om het land geheel af te sluiten van de rest van het eiland. Letterlijk, met een muur. De Schotten worden aan hun lot over gelaten. Wanneer jaren later toch een uitbraak plaatsvindt in Londen, worden Major Eden Sinclair (Rhona Mitra) en haar team naar benoorden de muur gestuurd om te zoeken naar een mogelijke remedie. Alles loopt al snel in de soep. De overlevenden blijken te zijn samengeklonterd in twee facties die elkaar naar het leven staan: kannibalistische road warriors versus een fascistische middeleeuwse commune (inclusief ridders te paard). Hoe dieper Sinclair afdaalt in het Noordelijke niemandsland, hoe duidelijker het wordt dat het de regering eigenlijk wel goed uitkomt, zo’n virus dat voornamelijk huishoudt in de volgepakte arme wijken vol nee-stemmers. Het zou toch niet …?

 

The Last Man on Earth

Een ziekte veranderde de mensheid in zombieachtige vampiers. Dr. Robert Morgan vecht tegen deze wezens en de enorme eenzaamheid van zijn bestaan. Misschien kan hij een geneesmiddel vinden. Lang voor het Will Smith-vehikel I AM LEGEND (Francis Lawrence, 2007) verschenen er al twee verfilmingen van Richard Mathesons gelijknamige boek. De eerste was THE LAST MAN ON EARTH (Ubaldo Ragona, 1964), met griezellegende Vincent Price in de hoofdrol en gefilmd op diverse prachtlocaties in Italië in sfeervol, contrastrijk zwart-wit. De visuele stijl was een grote inspiratie voor George A. Romero, die vier jaar later zijn moderne zombie-blauwdruk NIGHT OF THE LIVING DEAD maakte.

Day of the Dead

In George A. Romero derde ‘… of the dead’-film uit 1985 heeft het zombievirus de wereld al volledig in zijn greep. Héél de wereld? Nee, een kleine ondergrondse nederzetting blijft moedig weerstand bieden aan de overweldigers en maakt het leven van de zombies in de omgeving bepaald niet gemakkelijk. Die zombies worden namelijk gevangengenomen en aan een test onderworpen. Zo hoopt een groepje wetenschappers een middel te vinden om de pandemie te stoppen. De soldaten die hun missie begeleiden beginnen zich echter steeds onaangenamer te gedragen. In plaats van samen tegen de zombies, staan de overlevenden al snel tegenover elkaar. Sommigen beweren dat een crisis het beste in de mens naar buiten brengt. Als dat ingewanden betreft, heeft DAY OF THE DEAD dat in ieder geval goed!


Samenstelling: Hester Aalberts, Lieuwe van Albada, 
Hans Dewijngaart, Daan Snouck Hurgronje en Ruud Vos. Overname uitsluitend na goedkeuring van de rechthebbenden. Online gepubliceerd op 16 maart 2020.

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!