RECENSIE
Televisie

The Tick (seizoen 1)(2016–2019)

The TickDe Teek waart al vrij lang rond in de popcultuur. Eerst als stripfiguur, daarna op televisie, eerst geanimeerd en later ook in liveaction. Nu brengt Amazon Prime hem weer terug, en ook in deze nieuwe vorm blijkt het enthousiasme van de blauwe superheld aanstekelijk.

De release-strategie van Amazon is vrij apart: de eerste zes afleveringen van het eerste seizoen werden een paar weken geleden plots op de streamingsite gezet, de tweede helft van het seizoen volgt ergens volgend jaar. Nou eindigt aflevering zes letterlijk met een slechterik die keihard “cliffhanger!” roept, maar we vonden het toch al een mooi moment voor een recensie.

Voor wie hem niet kent: The Tick (Peter Serafinowicz) is een superheld. Hij is groot. En sterk. En blauw. En verder… weet hij het ook niet zo precies meer. Of hij nou een blauw pak aanheeft, of dat het pak deel van hem is? Hij vind het vooral een fascinerende vraag. Eigenlijk is The Tick ook niet de echte hoofdpersoon. Dat is zijn side-kick Arthur (Griffin Newman): in deze iteratie een bundel zenuwen met een flinke lading mentale problemen. Als kind zag Arthur zijn vader verongelukken in een gevecht tussen het lokale superheldenteam en de oerslechte slechterik The Terror, die hem vervolgens terroriseerde. De Terror schijnt dood te zijn… maar Arthur gelooft er niks van. Iedereen verklaart hem voor gek, tot hij The Tick ontmoet. 

THE TICK is een superheldenparodie, maar ook het bewijs – in tegenstelling tot wat je misschien zou denken na DEADPOOL – dat parodie niet cynisch hoeft te zijn. The Tick is écht een superheld. Niet de meest snuggere, dat zal hij zelf ook ruiterlijk toegeven, maar wel eentje die zo hardnekkig is als het beestje waaraan hij zijn naam ontleent en oprecht heldhaftig. Hij gelooft dat hij door Het Lot is aangewezen om Goed te doen in de wereld. Hij is zo overtuigd van zichzelf dat het moeilijk is om niet aan zijn kant te staan. Hij maakt een potje van het leven van Arthur, maar hij gelooft tenminste wel in de arme jongen.

In deze eerste zes afleveringen heeft THE TICK soms nog wat moeite een consistente toon te vinden. Zo is bijvoorbeeld een Joseph Campbell-grap uiterst geslaagd, maar blijft de serie net iets te lang hangen bij de “refusal of the call”. Ook blijft het een beetje onduidelijk hoe serieus we Arthurs mentale problemen moeten nemen: zijn ze echt zo ernstig, of zo verholpen door een bemoedigende, blauwe teek in manformaat?

Toch kan je de zes afleveringen van elk een half uur prima in een avondje naar binnen slurpen, mede door de vele grappige personages rond Arthur en The Tick. Zo zijn daar de gemene Miss Lint, zo genoemd omdat haar op elektriciteit gebaseerde krachten ook nogal wat pluis aantrekken; de Punisher-kloon Overkill en zijn bijdehante boot (met de stem van Alan Tudyk); en de nog wat onderontwikkelde maar veelbelovende zus van Arthur, Dot. 

The Tick zal het superheldengenre niet omver schoppen. Maar het is al opvallend genoeg dat het iets verfrissends doet, terwijl het stiekem ook best wel een goed superheldenverhaal weet te vertellen. Het is een serie die als product placement de slechterik “Alexa! Play ominous music!” laat zeggen… waarna je toch best wel nieuwsgierig bent hoe de helden zich uit hun parket zullen redden.

Distributeur: Amazon Prime. Copyright: Hedwig van Driel. Overname uitsluitend na goedkeuring van de rechthebbende. Gepubliceerd op 12 september 2017.

© Hedwig van Driel
11 september 2017
 • Titel
  The Tick
 • Lengte
  2 minuten
 • Scenario
  Ben Edlund
 • Cast
  Peter Serafinowicz, Griffin Newman, Valorie Curry
 • Taal
  English
 • Land
  United States
 • Trailer
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Ons magazine bevat nóg veel meer.

Word abonnee!

Als je houdt van de genrefilm, is ons magazine echt wat voor jou.
Neem een abonnement en voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat.