ant man
ant man
Nieuws
10 januari 2015

Vooruitblik: 2015

ant man NIEUWS | De tijd van terugkijken is geweest – laten we nu vooruitkijken, naar de toekomst. Wat heeft 2015 ons qua films te brengen?

Een waarschuwing vooraf: hoe verder in de toekomst, hoe onbetrouwbaarder de release-data zijn. Verder is deze lijst natuurlijk lang niet volledig. Mis je een film waar je zelf heel erg naar uitkijkt? We horen het graag!

Iedereen super
Superhelden: het is haast niet meer voor te stellen dat ze vroeger niet elke zomer de bioscoop bestormden. Dé grootste titel van het jaar is het kroonstuk op de zogenaamde ’tweede fase’ van Marvel: AVENGERS: AGE OF ULTRON komt in Nederland op 23 april uit en verschijnt in België op de 29ste april. James Spader verzorgt de stem van de moordlustige robot. Verder zijn ook Quicksilver (Aaron Taylor-Johnson, dit keer) en Scarlet Witch (Elizabeth Olsen) van de partij. Hier is de trailer.

Op 6 augustus wordt het knokken in de Nederlandse bioscoopzalen tussen ANT-MAN en THE FANTASTIC FOUR. ANT-MAN zou door Edgar Wright geregisseerd worden, maar na ruzie kreeg Payton Reed de regie in handen. De toon van de trailer is, voor een man die met mieren kan communiceren, wat aan de duistere kant. FANTASTIC FOUR is duidelijk gemaakt zodat Fox de rechten op de personages niet verloor, maar wie weet. THE FANTASTIC FOUR komt in België op 5 augustus uit, voor ANT-MAN is nog geen Belgische releasedatum bekend.

Sequels, prequels, enz.
We zijn al eerder teleurgesteld, maar wij nerds leren het niet zo snel af: zou er dan toch weer een goede STAR WARS film komen? Op 18 december (Nederland en België) komt EPISODE VII – THE FORCE AWAKENS uit en zullen we het weten. Dan is er nog een andere sequel waar we bijna net zo lang op hebben moeten wachten: MAD MAX: FURY ROAD, dertig jaar na THUNDERDOME, is vanaf respectievelijk 13 en 14 mei te zien.

Het is de vraag of iemand op TERMINATOR: GENISYS zat te wachten, maar op 1 (België) en 9 (Nederland) juli is het zover, en wordt het verhaal van de eerste film op z’n kop gezet. Nu is het Sarah Connor die zegt: “Come with me if you want to live.” Hint om die bizarre titel te helpen onthouden: het staat kennelijk voor Generation 1 System. Ook JURASSIC WORLD (10/11 juni) beroept zich op de eerste film uit de reeks, met een twist: ze hebben een nieuwe dinosauriër gemaakt!

En dan hebben we nog de tienerdystopiën. INSURGENT, het vervolg op DIVERGENT, komt op 18 en 19 maart uit. Voor het laatste deel van de HUNGER GAMES-reeks, MOCKINGJAY pt. 2, moeten we tot 18 november wachten. Eén van de vreemdere titels die dit jaar uitkomt is PAN, een prequel over … Peter Pan? Voor wie Hugh Jackman graag als piraat wil zien: 15 en 16 juli.

Scifi-spektakel mt_ignore:jupiter
Het feit dat JUPITER ASCENDING eindeloos werd uitgesteld en nu aan het begin van het jaar (BE: 4 februari, NL: 5 februari) wordt uitgebracht, geeft niet veel hoop. Maar toch: de Wachowski’s hebben nog nooit een saaie film gemaakt en Channing Tatum als satyr – wie wil dat nou niet zien?

ELYSIUM viel een tikkie tegen qua verhaal, maar was visueel wel indrukwekkend. CHAPPIE (BE: 4 maart, NL: 5 maart), de nieuwe film van Neill Blomkamp, heeft een schattige robot als hoofdpersoon en de Zuid-Afrikaanse band Die Antwoord in de cast. Kleinschaliger is EX-MACHINA (NL: 30 april, BE: 27 mei), het regiedebuut van Alex Garland, die eerder zorgde voor het boek waar THE BEACH op is gebaseerd en voor de scripts van onder andere 28 DAYS LATER en DREDD.

Het spookt
Guillermo del Toro heeft het al jaren over CRIMSON PEAK. Vanaf 11 en 12 november kunnen we eindelijk zien wat ervan geworden is. Een Gotische romance, noemt hij het, geïnspireerd door klassiekers als THE INNOCENTS en THE HAUNTING.

THE WOMAN IN BLACK 2: ANGEL OF DEATH (NL: 12 februari, BE: onbekend), PARANORMAL ACTIVITY: THE GHOST DIMENSION (11 en 12 maart), een POLTERGEIST remake (NL: 20 augustus, BE: onbekend): aan spoken geen gebrek.

… en er zijn nog meer enge dingen
In THE TAKING OF DEBORAH LOGAN (NL: 29 januari, BE: 26 augustus) blijkt Alzheimer toch geen Alzheimer. In THE LAZARUS EFFECT (NL: 5 maart, BE: onbekend) komen wetenschappers er voor de zoveelste keer achter dat een dood iemand (Olivia Wilde) weer tot leven wekken gewoon niet zo’n goed idee is. En van INSIDIOUS: CHAPTER 3 (NL: 18 juni, BE: 15 juli) kunnen we leren dat elke horrorfranchise eindeloos kan worden uitgemolken.

VICTOR FRANKENSTEIN (NL: 1 oktober, BE; 7 oktober) heeft in ieder geval een intrigerende cast: James McAvoy als de dokter en Daniel Radcliffe niet als het monster maar als… Igor. Het verhaal wordt ditmaal uit het perspectief van de trouwe assistent verteld. En dan lijkt eindelijk ook THE GREEN INFERNO eraan te komen, Eli Roth’s hommage aan de Italiaanse kannibalenfilms. Op 1 oktober in Nederland, volgens de releaselijst, maar gezien de voorgeschiedenis denken wij: eerst zien, dan geloven.

Ten slotte: THE KITCHEN SINK. “Humans vs. vampires vs. zombies in all-out mortal combat” (imdb) met tienersterretjes in de hoofdrol. 30 september in België en 15 oktober in Nederland, mocht je interesse hebben.

Animatie
BIG HERO 6 (11 februari) is eigenlijk ook een superheldenfilm – een Marvelfilm zelfs, gebaseerd op een obscure strip. In het buitenland kreeg de film over een superheldenteam met een marshmallow-achtige robot in ieder geval lovende recensies.

Over TOMORROWLAND (20 en 21 mei), de nieuwe van Brad Bird, is nog weinig bekend, maar na THE INCREDIBLES en THE IRON GIANT heeft hij mijn vertrouwen wel. En de Pixar-film van dit jaar is het intrigerende INSIDE OUT (NL: 22 juli, BE: onbekend), over de ruziënde emoties in het hoofd van een jong meisje.

inherent Op het randje
Dan nog een paar titels die misschien niet 100% genrefilms zijn, maar wellicht toch interessant. Allereerst de sprookjes: de cynische musical INTO THE WOODS (BE: 21 januari, NL: 29 januari) van Stephen Sondheim is verfilmd met Meryl Streep als de heks en Emily Blunt als de vrouw van de bakker. De Disney-versie van Assepoester/CINDERELLA is, naar het lijkt vrij letterlijk, in live-action omgezet (NL: 18 maart, BE: 25 maart).

Meer richting arthouse hebben we twee experimenten van gerenommeerde regisseurs: Alejandro González Iñárritu maakte een film over een man die ooit een superheld speelde: BIRDMAN, op 22 (NL) en 298 (BE) januari al in de bios. En Paul Thomas Anderson verfilmde INHERENT VICE van Thomas Pynchon, een trippy hommage aan de detectivefilms uit de jaren 40, met Joaquin Phoenix in de hoofdrol (NL 5 februari, BE: 3 maart).

Kortom: er valt voor de genreliefhebber het komende jaar zat te smullen!

10 januari 2015

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!