Ex Machina
Ex Machina
Nieuws
27 september 2015

Thuisbios, week 39

ex machina KOOP/HUUR | Zin in een filmpje, maar geen zin om de deur uit te gaan? In Thuisbios vind je iedere week interessante nieuwe genretitels die je zo vanuit je luie stoel kunt bekijken. Deze week filosofische sciencefiction, snoeiharde actie, sfeervolle stop-animatie, gedurfde horror en een duizend-in-een-dozijn spookverhaal.

In de sciencefictionthriller EX MACHINA wint Caleb een wedstrijd die werd uitgeschreven door het internetbedrijf waarvoor hij werkt. De prijs is een verblijf in het afgelegen huis van de eigenaar van het bedrijf, de intelligente miljardair Nathan Bateman. Nathan heeft een robot gebouwd, Ava, en vraagt Caleb of hij wil meewerken aan een experiment. Door middel van een aantal interviews moet Caleb proberen vast te stellen in hoeverre Ava’s kunstmatige intelligentie nog te onderscheiden is van de menselijke. Caleb stemt in. Wanneer Ava hem waarschuwt  voor Nathan’s duistere intenties raakt hij verstrikt in een gevaarlijke driehoeksverhouding waarbij onduidelijk is wie er nu eigenlijk wie manipuleert. “De film drijft op dialogen: voor moderne sciencefiction bevat EX MACHINA verrassend weinig actie,” schreef Julius Koetsier, maar “[regisseur Alex] Garland verpakt wetenschappelijke en filosofische vraagstukken in vlot geschreven gesprekken, waarbij het contrast tussen de hoofdpersonen voor constante spanning zorgt.” EX MACHINA was dit jaar de openingsfilm van het Imagine Film Festival en eindigde daar op de eerste plaats in de publiekswaardering. Te koop en te huur op dvd, blu-ray en VOD vanaf 23 september (Universal).

Totaal andere koek is POUND OF FLESH, een actiethriller met Jean-Claude van Damme. De Mussels from Brussels speelt voormalig black-ops agent Deacon. Hij reist naar China om een nier af te staan aan zijn doodzieke nichtje maar meedogenloze orgaanhandelaren gooien roet in het eten en beroven hem een dag voor de operatie van dat orgaan. Deacon gaat op zoek naar de dieven en daarbij komt zijn training uiteraard goed van pas. De recensie lees je binnenkort op onze website. Te koop en te huur op dvd, blu-ray en VOD vanaf 24 september (Splendid).

“Je moet deze film toch vooral gaan zien voor de prachtig stop-motion animatie”, schreef Barend de Voogd in zijn recensie over O APÓSTOLO. De Spaanse animatiefilm werd al in 2012 voltooid maar een wereldwijde release bleef door omstandigheden uit. Dankzij distributeur Arti Film was de film in april/mei dit jaar toch te zien in een aantal Nederlandse bioscopen en is O APÓSTOLO vanaf deze week beschikbaar op dvd en blu-ray. In O APÓSTALO gaat dief Ramon op zoek naar een verborgen schat langs de pelgrimsroute naar Santiago de Compostella. Hij belandt in een vrijwel verlaten dorpje waar alleen nog een aantal grijsaards woont en ontdekt dat er op het dorpje een eeuwenoude vloek rust. Barend beoordeelde de film met drieënhalve skulls. Te koop op dvd en blu-ray vanaf 21 september (Arti Film).

In A GIRL WALKS HOME ALONE AT NIGHT volgen we een aantal bewoners van het fictieve Iraanse stadje Bad City waaronder Arash en het meisje uit de titel, een naamloze vampier die ’s nachts op haar skateboard op zoek gaat naar slachtoffers. “De vele geslaagde momenten van onbehagen daargelaten, is A GIRL WALKS HOME ALONE AT NIGHT in wezen een liefdesverhaal,” aldus recensente Basje Boer. En hoewel de film hier en daar wat tekortschiet is A GIRL WALKS HOME ALONE AT NIGHT “een film die vooral gedurfd is; een filmfeestje, met overduidelijk plezier in elkaar is gezet”. Te koop en te huur op dvd en VOD vanaf 24 september (September Film).

Wat minder gedurfd en origineel, maar wellicht toch ook de moeite waard is OUT OF THE DARK, een horrorthriller waarin Sarah, gespeeld door Julia Stiles (EDMOND, Dexter), met haar gezin verhuist van Londen naar Colombia om daar de fabriek van haar vader (Stephen Rea) te leiden. In het nieuwe huis blijkt het echter niet pluis. Sarah en man Paul (Scott Speedman) ontdekken dat een bovennatuurlijk kwaad het op hun dochtertje heeft voorzien. Speelfilmdebuut van de Spaanse filmmaker Lluís Quílez, die hiervoor een aantal korte films maakte. Te koop en te huur op dvd en VOD vanaf 25 september (Dutch Filmworks).

27 september 2015

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!