world of tim burton
world of tim burton
Nieuws
15 augustus 2018

The World of Tim Burton

world of tim burtonEXPOSITIE | De internationale tentoonstelling The World Of Tim Burton is vanaf vandaag en de komende drie maanden te zien in het Belgische Genk. Een kijkje in het hoofd van de eigenzinnige regisseur, die zoveel meer maakt dan enkel speelfilms.

The World Of Tim Burton ging in première in 2014 in New York en reisde eerder langs Parijs, Japan, China, Duitsland, Mexico City, São Paulo en Praag.De tentoonstelling wordt gecureerd door Jenny He, die eerder voor het MoMa tentoonstellingen opzette over o.a. Pixar, The Coen Brothers, Philip Kaufman en Kathryn Bigelow. Tot 28 november is de expo te bezoeken in Genk, in de creatieve erfgoedsite C-mine.

Natuurlijk kennen we Tim Burton voornamelijk van zijn films, zoals BEETLEJUICE (1988), BATMAN (1989), SLEEPY HOLLOW (1999), BIG FISH (2003) en FRANKENWEENIE (2012), met als meest recente film MISS PEREGRINE’S HOME FOR PECULIAR CHILDREN (2016). Zijn live action versie van DUMBO staat gepland voor 2019. De regisseur heeft een duidelijk eigen stijl, zowel visueel als thematisch. Zijn films combineren Gothic horror en een stijl die geïnspireerd is door het Duits Expressionisme, met zwarte komedie en soms een bepaalde kitschheid. Veel personages zijn outsiders en horen eigenlijk in een andere wereld thuis. Vaak hebben ze iets kinderlijks en tegelijkertijd iets melancholieks.

Maar The World Of Tim Burton gaat niet alleen over Burtons films. De expo richt zich op de bijzondere personages en werelden die alleen in de unieke verbeelding van Tim Burton konden ontstaat. De meer dan 400 werken die er te zien zijn, bestaan uit tekeningen, schilderijen, foto’s, snel neergekrabbelde notities, geanimeerde stop motion poppen, maquettes, geanimeerde films (o.a. STAINBOY), sculpturen en installaties; alles ondergebracht in verschillende secties. Je krijgt inzicht in Burtons creatieve proces, zijn inspiraties en invloeden en in het ontstaan en de ontwikkeling van de bekende filmpersonages. Er wordt ook veel aandacht besteed aan zijn vroegste werk, zoals het prachtige VINCENT (1982).

Naast de expositie heeft C-mine ook een uitgebreid filmprogramma rond Tim Burton opgezet: Tim Burton’s Film World. Tussen 15 augustus en 25 november worden in de Euroscoop in Genk zo goed als al zijn films vertoond, op PEE-WEE’S BIG ADVENTURE (1985), ED WOOD (1994) en BIG EYES (2014) na. Zie de website voor het volledige programma.

Op 28 september is Tim Burton zelf ook aanwezig bij een speciale vertoning van twee van zijn lievelingsfilms: THE WICKER MAN (Robin Hardy, 1973) en THE OMEGA MAN (Boris Sagal, 1971). Helaas zijn de vertoningen beide al uitverkocht, net als de boeksigneersessie op 29 september. Maar ook zonder aanwezigheid van the man himself valt er genoeg te ontdekken tijdens The World of Tim Burton.

The World of Tim Burton
Van 15 augustus t/m 28 november (di t/m zon)
C-mine Cultuurcentrum, Genk (BE)
www.c-mine.be/burton

Tim Burton’s Film World
Van 15 augustus t/m 25 november (do & zon)
Euroscoop, Genk (BE)
www.euroscoop.be/genk

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!