a quiet place 2018
a quiet place 2018
Nieuws
24 december 2018

Tabee 2018, deel 2

a quiet place 2018 JAARLIJSTEN | 2018, je bracht ons weer een hoop mooie films! Daarom willen we het jaar goed afsluiten, met de traditionele Schokkend Nieuws-jaarlijst. Tabee 2018!

 

In Tabee vind je de top 5 beste horror-, sciencefiction- en fantasyfilms volgens de Schokkend Nieuws-medewerkers. Omdat op de valreep van het jaar met SPIDER-MAN: INTO THE SPIDER-VERSE  nog een goede kandidaat voor de lijsten uitkwam, is de deadline vandaag pas gesloten en kunnen we de officiële Schokkend Nieuws top 10 van 2018 presenteren, samengesteld uit de lijstjes van alle 27 deelnemers.

De regels: in aanmerking voor een notering komen genrefilms en/of -televisieseries die in 2018 te zien zijn geweest in Nederland of België op een festival, in de bioscoop of via video-on-demand. Of een film ‘Schokkend Nieuws’ genoeg was, mochten de deelnemers zelf bepalen.


Hans Dewijngaert (redacteur tijdschri
ft/online):

1. A QUIET PLACE (John Krasinski, VS 2018)
Elke goede genrefilm is meteen ook een metafoor voor het leven. Hier voor de angst om je familie te verliezen en voor de beklemmende bedreiging van schuldbesef. Hollywood op z’n best.
2.  HEREDITARY (Ari Aster, VS 2018)
Het lukte me om op voorhand zo weinig mogelijk over de film te weten, en dan werkt hij het best: als een wurgslang die je de adem ontneemt.
3. ANNIHILATION (Alex Garland, GB/VS 2018)
De meteoor, de alien en de laatste seconden van de film hadden voor mij geknipt mogen worden, maar toch: de verfilming van een van mijn favoriete boeken van Jeff VanderMeer kwam goed binnen. Op Netflix dan nog.
4. BEONING/BURNING (Chang-dong Lee, ZK 2018)
Haruki Murakami is een held en er worden te weinig boeken van ‘m verfilmd. Deze adaptatie van een kort verhaal is een slow burner die je dus maar langzaam bekruipt. Sfeer is soms alles.
5. THE SHAPE OF WATER (Guillermo del Toro, VS 2017)
Een film die zowel in de tops als flops van dit jaar zal verschijnen, maar ik val als een blok voor monsterfilms waarin het beest compassie oproept. Ik schaam me niet.

Erik Kriek (illustrator):

1. MANDY (Panos Cosmatos, VS/BE/GB 2018)
2. MANDY (Panos Cosmatos, VS/BE/GB 2018)
3. MANDY (Panos Cosmatos, VS/BE/GB 2018)
4. MANDY (Panos Cosmatos, VS/BE/GB 2018)
5. MANDY (Panos Cosmatos, VS/BE/GB 2018)

Geen film die hier overheen komt dit jaar. Wát een meesterwerk.

Thierry Verhoeven (redacteur tijdschrift/online):

1. THE SHAPE OF WATER (Guillermo del Toro, VS 2017)
Laat het maar aan Guillermo Del Toro over om van zijn liefdevolle eerbetoon aan klassieke B-films tevens een deconstructie te maken van het verstikkende conservatisme dat die producties voortbracht.
2. UNSANE (Stephen Soderbergh, VS 2018)
De experimenteerdrift van Stephen Soderbergh heeft niet altijd bevredigende resultaten, maar UNSANE is dusdanig enerverend dat het mij niet eens was opgevallen dat hij geheel met iPhones is gefilmd.
3. BLACK PANTHER (Ryan Coogler, VS 2018)
Lang geleden dat ik een superheldenfilm zag waarin de ‘real-world issues’ zo volwassen werden ingezet en de ideologiegedreven confrontatie tussen held en schurk zo’n gelaagd schouwspel opleverde.
4. A QUIET PLACE (John Krasinski, VS 2018)
Ja, het kan nog: een horrorfilm die zijn kijkers niet aan het schrikken hoeft te maken met overdadige luidruchtigheid maar ze gewoon laat huiveren in stilte.
5. BIRD BOX (Susanne Bier, VS 2018)
De zwaarmoedige drama’s van Susanne Bier hebben me nooit zo getrokken, maar het aanboren van haar specialisatie voor een horror-survivalthriller levert een bij vlagen zeer aangrijpend werkje op.

Eric van der Woude (redacteur tijdschrift/online):

1.  A QUIET PLACE (John Krasinski, VS 2018)
Zwijgen is goud in deze even effectieve als innovatieve horrorfilm waarin een gezin wordt belaagd door mysterieuze wezens die op geluid afkomen. Het uitmuntend uitgewerkte uitgangspunt kan zich meten met het beste werk van Stephen King.
2. SPIDER-MAN: INTO THE SPIDER-VERSE (Bob Persichetti, Peter Ramsey en Rodney Rothman, VS 2018)
Net toen ik uitgekeken raakte op Spider-Man, verscheen deze adembenemende animatiefilm. Niet alleen met terugwerkende kracht een onweerstaanbare ode aan de onlangs overleden Stan Lee, maar ook aan zijn meest geliefde creatie.
3. THE SHAPE OF WATER (Guillermo del Toro, VS 2017)
Guillermo del Toro flikt het hem weer met THE SHAPE OF WATER, een duister en gelaagd sprookje voor volwassenen waar de filmliefde van ieder shot afspat. Als kers op de taart was Michael Shannon de akeligste schurk van het jaar.
4. DEADPOOL 2 (David Leitch, VS 2018)
Het Marvel-universum wordt in DEADPOOL 2 opnieuw op aangenaam oneerbiedige wijze gereduceerd tot een smoezelig comedypodium. Daarbij geeft Ryan Reynolds in de titelrol een even grappige als gewelddadige one-manshow weg!
5. REVENGE (Coralie Fargeat, FR 2017)
Deze oogstrelende wraakfantasie met een fantastische hoofdrol voor model Matilda Lutz was de bloederigste film die dit jaar op Imagine draaide. Als dat geen aanbeveling is, weet ik het ook niet meer…

 

Missen we een film? Of ben je het ergens totaal niet mee eens? Laat het ons weten op Twitter of Facebook.
Morgen: deel 3! En check ook de site op 31 december, dan publiceren we onze Schokkend Nieuws Top 10 van 2018!

24 december 2018

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!