silent night 2012 horrorfilm
silent night 2012 horrorfilm
TGIF
21 december 2018

Thank God It’s Friday, 21 december

silent night 2012 horrorfilm TGIF | George werd gisteren een jaartje ouder. Dat zette hem aan het denken over hoe je als veertiger naar films kijkt. Want heb je het op een gegeven moment allemaal wel gezien?

Eerder dit jaar spotte ik dit artikel op het interweb over muzieksmaak en leeftijd. Blijkbaar hebben wetenschappers ontdekt dat je na je dertigste een punt bereikt waarin je blijft hangen in oude voorkeuren. We hebben minder oor voor nieuwe muziek en luisteren naar de dierbare “oldies” die we in onze jeugd hoorden. Natuurlijk moeten we dit onderzoek met een korreltje zout nemen. Als je op het onderwerp googlet zie je dat er elk jaar wel een soortgelijk artikel wordt gepost over leeftijdsvoorkeuren. In dit onderzoek blijkt 42 de leeftijd te zijn dat je door een muzikale midlife crisis wordt getroffen en opeens weer naar nieuwe popdeuntjes gaat luisteren zodat jij je jong voelt. Maar hoe zit het nu met film? 

Als veertiger is het voor mij op dit moment elke keer weer een reis terug in de tijd als je het filmnieuws leest: een nieuwe ALADDIN (waarvan oude fans blijkbaar boos zijn dat het niet strookt met het origineel), een reboot van MEN IN BLACK, een re-imagining van CANDYMAN, een prequel van THE DARK CRYSTAL en gaan zo maar door… Als er een filmisch equivalent is van oude hitjes, komt dit misschien nog het meest in de buurt. Nostalgie in een nieuw jasje gemarket om zo in te spelen op een vertrouwd gevoel, maar ook om daar weer een zo groot mogelijk marktsegment mee te pakken. Bonus: met die dertigers en veertigers heb je ook de kans om de kids mee te krijgen die in de toekomst een nostalgisch gevoel krijgen van de remake van een klassieker.

Maar terug naar de dertigers en veertigers. Dat de wensen en voorkeuren van deze doelgroep nu zo gemijnd worden, zegt natuurlijk ook iets over de gemiddelde leeftijd in de filmindustrie. Dit interessante onderzoek uit 2016 laat zien dat de categorie 36 tot 50 het meest vertegenwoordigd is in Hollywood. Niet gek dus dat die groep terugvalt op films die op een eerder moment in hun leven indruk maakten. Dat kan in de vorm van remakes zijn zoals SUSPIRIA, maar ook in het kopiëren van de stijl van een periode. MANDY is daar een voorbeeld van. In een interview zei regisseur Panos Cosmatos dat 1983 een mythisch jaar voor hem is. Het was het moment dat hij voor het eerst de videotheek ontdekte en gegrepen werd door horror- en actiefilms. Het blijft de vraag of deze eindeloze stroom van films die inhaken op oude herinneringen en voorliefdes ooit zal wegebben. We zullen het zien in het nieuwe jaar.

Maar genoeg overpeinzingen, want de feestdagen staan voor de deur en dat betekent ook weer veel kerstige linkjes en andere ongein. Laten we met iets dringends beginnen, want je hebt nog maar een paar dagen om te shoppen. Wat dacht je van deze mooie plattegrond met filmtitelsEn onze Schokkend Nieuws-kerstman vond deze handige link met geeky cadeaus. Ga dus als een gek naar de winkel of site, nu alles nog op voorraad is.

En nu we het toch over kerst hebben, kunnen we HOME ALONE ook niet vergeten. Macaulay Culkin speelde met de Angry Video Game Nerd alle game-versies die er zijn gemaakt van deze kijkbuisklassieker. En verrek, heeft THE PREDATOR nu ook een kerstspecial? Mocht je met het hele gezin eens iets anders willen zien dan LOVE ACTUALLY of THE GRINCH, dan kun je inspiratie putten uit deze lijst met retrohorrorkerstcartoons of deze bloedige feestdagenfilms, met onder andere de Franse cultfilm DIAL CODE SANTA CLAUS. Maar wacht eens even – wat doet SINT daar nou tussen!?

Zoals ik al eerder aangaf, gaat het mijnen van nostalgie gewoon weer lekker door tijdens de feestdagen. The prequel van THE DARK CRYSTAL is een Netflix-serie en heeft een trailer. De cast is in ieder geval indrukwekkend en bevat verrassende namen zoals Mark Hamill en Simon Pegg die de poppen een stem zullen geven. Nog meer poppennachtmerrienostalgie in deze foto’s die zijn gemaakt op de set van de nieuwe CRITTERS en dit bericht over CHUCKY.

Dan net binnen: de Netflixserie BLACK MIRROR krijgt een film. Ondertussen aast iedereen in Hollywood blijkbaar op iets nieuws. Zo is John Carpenter een gamer en wil hij graag soundtracks gaan maken voor computerspelletjes. Keanu Reeves heeft het dan weer voorzien op Wolverine. Helaas moeten wij net vóór het nieuwe jaar ook afscheid nemen van wat mensen, zoals van stuntman Steve Dash die Jason speelde in FRIDAY THE 13TH PART 2. Bijrolleacteur Donald Moffat, die met zijn karakteristieke kop te zien was in THE THING, is ook ter ziele gegaan. Dit kunstige eerbetoon aan Stan Lee delen we hier ook nog even.

In superheldennieuws saboteert Deadpool de boel weer in deze aangepaste trailer van AVENGERS ENDGAME. Dat de trailer voor meer reacties zorgt blijkt wel uit deze versie. Daarnaast is er nog deze videocolumn over het door ons geprezen SPIDER-MAN: INTO THE SPIDER-VERSE, over de dode vrouw als wraakmotief en klagende fanboys. 

Tot slot is het weer tijd voor terugblikken en jaarlijstjes. Dit zijn blijkbaar de beste monsters van 2018 – onder andere Dick Cheney, de gemuteerde beer uit ANNIHILATION, en nog veel meer. En dit is de eindejaarsselectie van Taste of Cinema. De keuze van onze eigen redactie kun je volgende week verwachten.

Fijne kerstdagen alvast!

21 december 2018

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!