ICH SEH ICH SEH
ICH SEH ICH SEH
Nieuws
31 december 2015

Tabé 2015 (deel 5)

ICH SEH ICH SEH JAARLIJSTEN | Het jaar is alweer bijna voorbij, dus we kunnen terug gaan kijken. Wat waren de beste horror-, sciencefiction- en fantasyfilms van 2015? Hier is het vijfde en laatste deel van de jaarlijstjes van de Schokkend Nieuws-medewerkers!

Drieentwintig medewerkers van Schokkend Nieuws stuurden een lijstje met hun vijf favoriete genrefilms. Negenendertig titels in totaal. In Schokkend Nieuws #117 publiceerden we onze top 10 voor 2015. We publiceren elke dag een paar van die individuele lijstjes en dan op nieuwjaarsdag, om het jaar in stijl af te sluiten, de volledige toplijst. Houd er rekening mee: de deadline voor deze lijstjes was al in november, wat de omissie van sommige films (Star Wars bijvoorbeeld) kan verklaren. 

Dit is de vijfde en laatste portie lijstjes, de eerste vind je hier, de tweede hier, de derde hier en de vierde hier. Zaterdag de eindlijst!

George Vermij kwam dit jaar de redactie versterken. Hij recenseerde o.a. AMERICAN NINJA, EL DESIERTO, QUATERMASS en het boek Murderous Passions over Jess Franco.

1. MAD MAX: FURY ROAD (George Miller, 2015). Een film die bewijst dat je als oude rot vernieuwender en gewaagder kan zijn dan al die jonge navolgers. De nieuwe Mad Max keert enerzijds terug naar een soort archetype van de actiefilm: een lange achtervolging. Dat simpele gegeven wordt echter met zo veel energie en kracht overgebracht dat je vermoedt dat actiefilms nooit meer hetzelfde zullen zijn.
2. ALLÉLUIA (Fabrice Du Welz, 2014). Liefde is een bloeddorstig beest in ALLÉLUIA, waarin twee outsiders elkaar vinden en in België op de moordtour gaan. Fabrice Du Welz is weer in vorm en wordt perfect bijgestaan door Laurent Lucas en een indrukwekkende Lola Dueñas.
3. SPRING (Justin Benson & Aaron Moorhead, 2014). SPRING krijg je als je de oprechte romantiek van BEFORE SUNRISE combineert met lekker gore body horror. Een unieke combi die ondanks gruwelijke momenten uiteindelijk weet te ontroeren.
4. IT FOLLOWS (David Robert Mitchell. 2014). Een indie-regisseur die even de regels van de teenage horror movie herschrijft. IT FOLLOWS was op meerdere vlakken verfrissend, maar met elementen die iedere horrorliefhebber herkent.
5. REALITÉ (Quentin Dupieux, 2014). Surrealistisch en absurd, maar met een diepere en komische logica die gaandeweg wordt geopenbaard. REALITÉ is een unieke film die je moeilijk kan omschrijven en moet ondergaan. Wie dat doet zal merken dat Dupieux op een vermakelijke manier kan laten zien wat de mogelijkheden van cinema zijn, zonder te vervallen in pretentieuze experimenten.

Hoofdredacteur Barend de Voogd heeft een druk jaar achter de rug, met o.a. de organisatie van de grote Schokkend Nieuws Fundraiser in september en het Meet Your Maker!-festival in december. Tussendoor wist hij ook nog unieke foto’s te scoren van de originele STAR WARS-première in Arnhem, en schreef hij over robots en THE TEXAS CHAIN SAW MASSACRE.

1. MAD MAX: FURY ROAD (George Miller, 2015).
2. THE BABADOOK (Jennifer Kent, 2014).
3. THE HUNGER GAMES: MOCKINGJAY – PART 2 (Francis Lawrence, 2015)
4. TURBO KID (François Simard, Anouk Whissell en Yoann-Karl Whissell, 2015)
5. SUNRISE (Partho-Sen Gupta, 2014).

Marjan Westbroek is altijd druk bezig achter de schermen. Op de voorgrond maakt ze deel uit van het Thank God It’s Friday-team, dat iedereen elke vrijdag van een dosis geeky linkjes voorziet. Verder blikte ze dit jaar vooruit op CRIMSON PEAK, en recenseerde o.a. SELF/LESS en de nummer één van haar lijstje: ICH SEH, ICH SEH.

1. ICH SEH, ICH SEH (Severin Fiala, Veronika Franz, 2014). Ik ben nog steeds bezig hem onder mijn huid vandaan te krijgen, denk niet dat het nog gaat lukken.
2. MAD MAX: FURY ROAD (George Miller, 2015). Wat kan je nog zeggen dat niet al gezegd is? De ultieme rollercoaster ride, waarna je je met je tong op je schoenen de bioscoop uitsleept, om daarna gelijk nog een keer te willen.
3. WHAT WE DO IN THE SHADOWS (Jemaine Clement, Taika Waititi, 2014). In 2014 op de Imagine wintereditie gezien, maar te laat voor de deadline van vorig jaar. Zonder twijfel de grappigste film die ik in jaren gezien heb, en Jemaine Clement interviewen eind vorig jaar was een persoonlijk hoogtepuntje.
4. LIZA THE FOX-FAIRY (Károly Ujj Mészáros, 2015). Mijn favoriet van het Imagine Film Festival dit jaar; ik zou willen dat meer mensen hem konden zien. Grappig, schattig, origineel, ontroerend, alles.
5. IT FOLLOWS (David Robert Mitchell, 2014). Vernieuwende horror, het bestaat nog!

Eervolle vermeldingen: THE MARTIAN, THE VOICES, TURBO KID en THE FORBIDDEN ROOM.

Eric van der Woude combineert zijn carrière als stand-up comedian met de altijd geestige rubriek Video Basta! VHS leeft voort in huize Eric.

1. IT FOLLOWS (David Robert Mitchell, 2014). Jaren ’80 horror en arthouse-esthetiek gaan hand in hand in het originele, stijlvolle en meer dan eens doodenge IT FOLLOWS. Wat mij betreft de A NIGHTMARE ON ELM STREET van deze generatie.
2. MAD MAX: FURY ROAD (George Miller, 2015). FURY ROAD was net zo adembenemend als de oogstrelende teaser deed vermoeden. Charlize Therons Furiosa is een instant-icoon en old school stuntwerk prevaleert boven cartooneske CGI-actie.
3. CHAPPIE (Neill Blomkamp, 2015). Unieke, ontregelende en razend vermakelijke kruisbestuiving tussen gelikte sciencefiction en de prettig gestoorde hiphop van Die Antwoord. SHORT CIRCUIT on crack!
4. TURBO KID (François Simard, Anouk Whissell, Yoann-Karl Whissell, 2015). Charmant eerbetoon aan de postapocalyptische videotheekvullers van weleer vol innemende personages, rake grappen en volstrekt over-the-top geweld.
5. KUNG FURY (David Sandberg, 2015). Oergeestige ode aan de videotheekmeuk uit de jaren ’80, die ook hilarisch is als je zolder niet volstaat met ouwe VHS-tapes.

31 december 2015

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!