turbo kid
turbo kid
Nieuws
30 december 2015

Tabee 2015 (deel 4)

Het jaar is alweer bijna voorbij, dus we kunnen terug gaan kijken. Wat waren de beste horror-, sciencefiction- en fantasyfilms van 2015? Hier is het vierde deel van de jaarlijstjes van de Schokkend Nieuws-medewerkers!

Drieentwintig medewerkers van Schokkend Nieuws stuurden een lijstje met hun vijf favoriete genrefilms. Negenendertig titels in totaal. In Schokkend Nieuws #117 publiceerden we onze top 10 voor 2015. We publiceren elke dag een paar van die individuele lijstjes en dan op nieuwjaarsdag, om het jaar in stijl af te sluiten, de volledige toplijst. Houd er rekening mee: de deadline voor deze lijstjes was al in november, wat de omissie van sommige films (Star Wars bijvoorbeeld) kan verklaren.

Dit is de vierde portie lijstjes, de eerste vind je hier, de tweede hier en de derde hier.

Medewerker van het eerste uur Bart van der Put keerde dit jaar na een paar jaar afwezigheid terug voor een tweemaandelijkse column in Schokkend Nieuws.

1. MAD MAX: FURY ROAD (George Miller, 2015). De zeventigjarige Miller geeft een daverende masterclass als actiefilmer, en verwijst alle andere recente sequels, prequels, reboots en spinoffs naar de schroothoop.
2. IT FOLLOWS (David Robert Mitchell, 2014). De Amerikaanse tienerhorrorfilm binnestebuiten keren, en enger en geloofwaardiger maken dan we in decennia zagen, dat kan alleen mijlenver weg van Hollywood.
3. ALL√ČLUIA (Fabrice Du Welz, 2014).¬†Gatverdamme, wat is dat toch, met dat afgelebberde, uitgewoonde en schimmige Walloni√ę van Du Welz? De ogen afwenden is alweer onmogelijk.
4. BLOOD AND BLACK LACE (Mario Bava, 1964). Mooi hoor, die spetterende Bavakleuren in Crimson Peak, maar het echte werk ziet er in de restauratie op de Arrow blu-ray nog gloedvoller uit.
5. THE DUKE OF BURGUNDY (Peter Strickland, 2014). Het was heerlijk smachten in en rond het sensueel bedwelmende Midden-Europese Instituut voor Lepidopterologie. Genoeg gepoetst! Pinastri!

Bram Roza is een van de twee grafisch vormgevers van Schokkend Nieuws en ontwierp dit jaar ook het logo voor het Meet Your Maker!-festival.

1. TURBO KID (François Simard, Anouk Whissell, Yoann-Karl Whissell, 2015).
2. RICK AND MORTY, seizoen 2 (Dan Harmon, Justin Roiland, 2015).
3. IT FOLLOWS (David Robert Mitchell, 2014).
4. LOST RIVER (Ryan Gosling, 2014).
5. MAD MAX: FURY ROAD (George Miller, 2015).

Phil van Tongeren, ook al zo’n Schokkend Nieuws-oudgediende en voormalig hoofdredacteur, nam dit jaar afscheid van de redactie om zich op andere dingen te gaan concentreren. Gelukkig blijft hij wel gewoon schrijven!

1. MAD MAX: FURY ROAD (George Miller, 2015). Na kindvriendelijke uitstapjes met biggetjes en pinguins trapt de beste actieregisseur van zijn generatie het gaspedaal weer diep in.
2. IT FOLLOWS (David Robert Mitchell, 2014). De meest effectieve kippenvelverwekker van het jaar (met in die categorie THE BABADOOK als goede tweede).
3. EX MACHINA (Alex Garland, 2015). Drie personages, één locatie en een superslim script waar na afloop nog lang over door kan worden geboomd.
4. SUNRISE (Partho Sen-Gupta, 2014). Sociale aanklacht en psychologische horror inéén. Met een spookachtige hoofdrol voor nachtelijk Mumbai.
5. THE FORBIDDEN ROOM (Guy Maddin & Evan Johnson, 2015).¬†Een uitputtingsslag, deze 130 minuten lange eruptie van gecontroleerde waanzin. Maar ik had ‘m voor geen goud willen missen.

Redactielid Rob van der Velden maakte de duivels moeilijke cryptopuzzel in nummer #117. Verder schreef hij o.a. over zijn levenslange liefde voor Star Wars,  en verzorgt hij samen met Eric van der Woude de populaire rubriek Video Basta!

1. MAD MAX: FURY ROAD (George Miller, 2015). Veeg het stof en bloed uit je smoel en je zult zien dat deze krankzinnige geweldsorgie (onbedoeld?) heel wat te vertellen heeft over de gestoorde tijd waarin we leven.
2. IT FOLLOWS (David Robert Mitchell, 2014). Vraag ons over twintig jaar nog eens naar de horrorklassiekers uit de jaren ’10 en dan zal IT FOLLOWS met stip genoteerd zijn.
3. THE LOBSTER (Yorgos Lanthimos, 2015).
4. THE DUKE OF BURGUNDY (Peter Strickland, 2014).
5.¬†BIRDMAN OR (THE UNEXPECTED VIRTUE OF IGNORANCE)¬†(Alejandro Gonz√°lez I√Ī√°rritu, 2014).

THIERRY VERHOEVEN is nieuw bloed bij Schokkend Nieuws, hij begon dit jaar voor ons te schrijven en recenseerde o.a. DRESSED TO KILL, DARK WAS THE NIGHT en WYRMWOOD.

1. INSIDE OUT (Pete Docter & Ronaldo Del Carmen, 2015). Meer creatieve vondsten in de eerste vijf minuten dan andere films in hun volledige speelduur.
2. BIRDMAN OR (THE UNEXPECTED VIRTUE OF IGNORANCE) (Alejandro Gonz√°lez I√Ī√°rritu, 2014).¬†Mooie verrassing: de best acterende cast van het jaar zit in de film die ook nog eens technisch imponerend is.
3. NIGHTCRAWLER (Dan Gilroy, 2014). Heerlijk duister en intrigerend. Jake Gyllenhaal is hard op weg mijn favoriete acteur van zijn generatie te worden.
4. MAD MAX: FURY ROAD (George Miller, 2015). Opwindend en enorm trefzeker. George Miller leert jonge generaties filmmakers op zijn zeventigste hoe je een moderne oldschool-actiefilm maakt.
5. INTERSTELLAR (Christopher Nolan, 2014). Misschien net iets te ambitieus voor sommigen, maar bij een alles-of-nietsfilm waarin het lot van de mensheid op het spel staat, heb ik geen behoefte aan gulden middenwegen.

30 december 2015

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!