De beste genrefilms van 2012? De Schokkend Nieuws-medewerkers geven hun persoonlijke favorieten!
26 medewerkers van Schokkend Nieuw stuurden ons hun lijstje met favoriete genrefilms. 45 titels in totaal. We leggen ze – in alfabetische volgorde – aan jullie voor. Deel 1, deel 2 en deel 3 hebben jullie al eerder kunnen lezen, Hier zijn de volgende vijf. En ondertussen zijn we natuurlijk ook benieuwd naar de favorieten van onze lezers. Vergeet niet mee te doen aan onze Schokkend Nieuws Top 100 aller tijden!
André Nientied schrijft voor Nieuwe Revu en NU.nl. Binnenkort ook weer voor Schokkend Nieuws!
- THE RAID (Gareth Evans, 2011). De verrassing van het jaar was een Indonesische actiefilm die bloedstollend spannend en snoeihard was.
- FRANKENWEENIE (Tim Burton, 2012). Heerlijke ode van Tim Burton aan klassieke griezelfilms als FRANKENSTEIN én aan zijn eigen films.
- THE CABIN IN THE WOODS (Drew Goddard, 2011). Net als je denkt alle cabin in the woods-clichés wel te kennen, komt daar het zeer originele THE CABIN IN THE WOODS.
- THE DARK KNIGHT RISES (Christopher Nolan, 2012). Niet zo briljant als THE DARK KNIGHT maar desondanks een geslaagde afsluiting van Nolans Batman-trilogie.
- HOLY MOTORS (Leos Carax, 2012). De mindfuckfilm van het jaar, niet in de laatste plaats door de elf rollen van Denis Lavant.
Henriette Poelman schreef diverse recensies en schreef in Schokkend Nieuws #99 over haar bezoek aan de Weta Cave in Nieuw-Zeeland.
- TAKE SHELTER (Jeff Nichols, 2011). Grijpt je heel langzaam bij de keel. Michael Shannon is voortreffelijk in deze prachtig ontvouwende apocalyptische nachtmerrie. “Is anyone seeing this?”
- THE CABIN IN THE WOODS. Voelt nieuw én vertrouwd door slim en humoristisch gebruik van cliché’s en archetypen. Maar voelt vooral als je favoriete ride in een attractiepark.
- THE RAID. Meedogenloze adrenalinerush die aan alle kanten hakt, schiet, kraakt en snijdt. Doet je in elkaar krimpen, maar dan wel op het puntje van je stoel.
- The Walking Dead. Nadat het tweede seizoen zo op de helft weer stevig op de rails werd gezet, dendert de serie zonder genade het derde seizoen in. Hup, Rick Grimes!
- DRIVE (Nicolas Winding Refn, 2011). In bijna elk lijstje van vorig jaar te vinden, maar ik zag deze uiterst stijlvolle koploper pas in 2012. Nog steeds hulde.
Arie Reisiger is één van de twee vormgevers van Schokkend Nieuws. Die mooie covers? Zijn werk.
- FRANKENWEENIE. 2012 was voor mij het jaar van de stop-motion (mede door de special in SN #97), als de lijst langer was geweest had THE PIRATES: BAND OF MISFITS van Aardman er ook in gestaan. Burton doet precies waar ik al jaren op hoop & then some…
- KILLER JOE (William Friedkin, 2011). Geen horror of fantastische film; wel horrific. Geniaal hoe alles aan het einde stukgaat. Eigenlijk de beste film die ik in 2012 heb gezien maar het warme gevoel dat ik overhield aan FRANKENWEENIE wint toch van het unheimliche na het zien van de nieuwe Friedkin. Ik word oud…
- PARANORMAN (Chris Butler, Sam Fell, 2012). Zoals gezegd: het jaar van de stop-motion en nog in 3d ook! Ik voel me weer klein en verwend. Extra veel plezier beleef ik wanneer ik deze films bekijk met mijn kids, voor wie dit echt dikke vette horror was.
- DREDD 3D (Pete Travis, 2012). I love it all! Karl Urban is bruut, Lena Headey is lekker, en ik wil die Slo-Mo proberen.
- THE HOBBIT: AN UNEXPECTED JOURNEY (Peter Jackson, 2012). Ongezien, anders had hij óf op 1 gestaan óf niet in mijn lijstje voorgekomen. Hij kan alleen helemaal goed zijn of helemaal K*T.
En dit is onze andere vormgever: Bram Roza. Samen stampen de mannen er heel wat pagina’s door.
- THE CABIN IN THE WOODS. Mr. Horror beloofde ons tijdens Imagine’s Night of Terror een originele en frisse horrorfilm die toch trouw is aan de tradities. Niets te veel gezegd: geniaal!
- PROMETHEUS (Ridley Scott, 2012). Voor aanhangers van de ‘ancient astronaut theory’ én Ridley Scotts/H.R. Gigers ALIEN -saga is dit smullen! De landschappen en het acteerwerk zijn ook erg goed.
- FATHER’S DAY (Astron-6, 2011). Deze samenwerking tussen Troma en Astron-6 is prima. Ze hebben duidelijk hetzelfde idee van luchtige absurditeit en gorigheid.
- The Walking Dead. Waar een film ophoudt, heeft een serie de mogelijkheid tot het verkennen van de wereld waarin het zich afspeelt. Deze serie was broodnodig voor het zombiegenre! Mokergoed!
- American Horror Story. Seizoen twee is nog niet zo lang bezig maar wat zit het toch weer tjokvol klassieke maar ook onorthodoxe horrorelementen! Me like!
Phil van Tongeren schreef dit jaar onder meer over JULIE DARLING, TWINS OF EVIL, ROSEMARY’S BABY en de krankzinnige films van Hitoshi Matsumoto.
- SCABBARD SAMURAI (Hitoshi Matsumoto, 2011)
- LOVE (William Eubank, 2011)
- MIENTRAS DUERMES / SLEEP TIGHT (Jaume Balagueró, 2011)
- THE WOMAN IN BLACK (James Watkins, 2012)
- DREDD 3D