boos kind DEF
boos kind DEF
Nieuws
29 april 2020

Schokkend Nieuws let op de kleintjes 7

boos kind DEF KINDERPRET | Door de coronacrisis zitten we thuis. En nu is het ook nog meivakantie! Schokkend Nieuws schiet te hulp. Vandaag wederom vier kijktips voor genrefilms en -series, geschikt voor het hele gezin!

 ERNEST SCARED STUPID (1991)

Toegegeven: de films met schlemiel Ernest P. Worrell – een personage van Jim Varney en vaak geregisseerd door John R. Cherry III – zijn over het algemeen geen hoogstaande komedies. Sterker nog, de meeste avonturen van Ernest zijn niet door te komen. Desondanks zit er hier en daar nog best wat kwaliteit verscholen in die ‘domme komedies’. Zo bevat Ernest Saves Christmas (1988) bijvoorbeeld een van de beste filmkerstmannen. En zo is Ernest Scared Stupid eigenlijk best leuke kinderhorror. In de film ontwaakt Trantor, een duistere trol, die in zijn vrije tijd kinderen ontvoerd en verandert in houten beeldjes. Trantor is precies wat je van een goede trol verlangt; klein, maar met een duistere stem, een reusachtig hoofd en een gigantische neus. Tevens druipt er slijm en speeksel uit zo’n beetje alle gaten van zijn lichaam. Als gaandeweg de film nog meer trollen ontwaken, herkennen genreliefhebbers ongetwijfeld de koppen van de Killer Klowns from Outer Space (Stephen Chiodo, 1988), wiens maskers zijn gebruikt voor de film. De trollen zijn lekker baldadig, smerig en irritant en met name Trantor is een uitstekende schurk, die zelfs voor de allerkleinsten hier en daar best angstaanjagend kan zijn. Desondanks wordt Ernest Scared Stupid nooit echt eng, omdat er steevast een malloot van een Jim Varney rondloopt om gekke bekken te trekken. Hoewel, Varney wordt hier zowaar nog overtroffen in overacteren door niemand minder dan Eartha Kitt!

Kijkwijzer: 6

Genre: komedie, fantasy

Lengte: 91 minuten

Te zien: Amazon Prime, iTunes, Google Play, dvd

SONIC THE HEDGEHOG (2020)

Sonic is een knalblauw wezentje dat zich met turbospeed verplaatst. Hij moet een egel voorstellen, maar om dat tezien heb je zelf ook superkrachten nodig. Sonic is op aarde beland en verstopt zich in een grot. Er zitten namelijk vervelende schelmen achter hem aan. Het aimabele ventje is verschrikkelijk eenzaam. Elke avond gluurt hij door het raam bij een sympathiek stel met een labrador. In zijn fantasie maakt hij ook deel uit van hun gezin, terwijl zij geen idee hebben van zijn bestaan. Dat verandert op slag als ze Sonic per ongeluk tegen het blauwe lijf lopen en er een vriendschap ontstaat. De slechterik van het verhaal, Dr. Ivo Robotnik, wordt op sublieme wijze vertolkt door Jim Carrey. De superslimme Robotnik heeft niets met de mensheid, maar des te meer met zijn vliegende en rijdende wondertjes van technisch vernuft.

Door de wijze waarop Carrey Robotnik neerzet kan je je haast niet aan de indruk onttrekken dat hij redelijk vrij is gelaten in de invulling van zijn personage. Als hij bijvoorbeeld weer eens broedt op een snood aanvalsplan zet hij ‘anarchistische muziek’ op en danst daarbij. Op zijn Carreys uiteraard. Dit voegt werkelijk niets toe aan het verhaal, maar het is wel ontzettend grappig.

De verhaallijn tussen de twee boezemvrienden is zo cheesy als wat en werkt af en toe iets op de zenuwen. Maar dat neemt niet weg dat SONIC THE HEDGEHOG een ontzettende leuke familiefilm is en een welkome afleiding voor het kroost in deze langzamerhand wat claustrofobische thuisvakantie.

Kijkwijzer: 9

Genre: actie, avontuur, sci-fi

Lengte: 100 minuten

Te zien: Pathé Thuis, dvd/blu-ray

 

 

THE LEGO BATMAN MOVIE (2017)

Eén van de elementen die THE LEGO MOVIEtot een succes maakte, was de aanwezigheid van Lego Batman: de zelfingenomen, arrogante versie van de populaire superheld stak op geslaagde wijze de draak met zijn alter ego en met superheldenfilms in het bijzonder. Het duurde dan ook niet lang voordat zijn eigen spin-off werd aangekondigd. 

In THE LEGO BATMAN MOVIE keert Will Arnett terug als de stem van de Dark Knight, die voor een onverwachte uitdaging komt te staan als de Joker (Zach Galifianakis) zichzelf overgeeft aan Gotham City’s nieuwe politiecommissaris Barbara Gordon (Rosario Dawson). Het hart van de Joker is namelijk gebroken omdat Batman weigert toe te geven dat ze elkaars grootste vijand zijn. Doordat de Joker zichzelf overgeeft (en daarbij alle andere schurken meeneemt) móet Batman wel beseffen dat hij geen bestaansrecht heeft zonder zijn grootste vijand. Zo ontdekt de horkerige held dat hij eigenlijk best eenzaam is – al heeft hij wel de per ongeluk geadopteerde weesjongen Dick Grayson (Michael Cera) aan zijn zijde. Ervan overtuigd dat er méér achter het plan van de Joker zit, bedenkt de vleermeneer echter zijn eigen plan: inbreken in Arkham Asylum om de Joker naar een buitenaardse gevangenis te verbannen. Dat kan natuurlijk niet goed gaan…

THE LEGO BATMAN MOVIE is een energieke film met een alles-kan-alles-mag-mentaliteit; niet zo verwonderlijk aangezien regisseur Chris McKay jarenlang werkzaam was voor de serie ROBOT CHICKEN. Het tempo is hoog: grappen worden van alle kanten op je afgevuurd: voordat je over de ene bent uitgelachen begint de andere al weer. Daarnaast stikt het van de popcultuur verwijzingen, waaronder een erg komische grap over Batmans leeftijd in de vorm van een montage van al diens eerdere film-incarnaties, uiteraard in LEGO. De film is ook niet bang om zichzelf en andere DC-films te kijk te zetten met een sneer naar SUICIDE SQUAD hier (‘A real stupid idea’) en een grap over BATMAN V SUPERMAN daar. Zodoende is het cliché ‘leuk voor jong én oud’ hier goed op zijn plaats. Een fijne kinderfilm, maar ook heel erg geschikt voor de meekijkende ouder(s).

Kijkwijzer: 6

Genre: actie, animatie, komedie, superhelden

Lengte: 104 minuten

Te zien: Pathé Thuis, dvd/blu-ray

SPIDERMAN: INTO THE SPIDER-VERSE

De beste superheldenfilm van de jaren 10 is zonder twijfel SPIDER-MAN: INTO THE SPIDER-VERSE. Voor comic-nerds is het genieten van het verhaal vol alternatieve universums en verwijzingen naar de geschiedenis van Spider-man in strips en film. Tegelijkertijd is SPIDER-VERSE een echte familiefilm. Gelukkig wel eentje die er niet voor terugdeinst de jongste kijkers uit te dagen: de personages zijn gelaagd, de ontwikkelingen soms duister en de film gaat uit van behoorlijke popculturele geletterdheid. Toch is hij prima geschikt als introductie in de wereld van Spider-man. De plot mag supdernerdy zijn, het thema is voor iedereen begrijpelijk. Zoals Eric van der Woude destijds in zijn recensie schreef: ‘De film bewijst dat het niet uitmaakt wie er schuilgaat onder het masker van de geliefde superheld. Of je nu een scholier uit Brooklyn, een gescheiden veertiger, een Japans meisje, een pratend varken of Nicolas Cage bent: Spider-Man schuilt in ons allemaal. De grondlegger van het Marvel-universum had zich geen fraaier afscheid kunnen wensen.’ Het is dan ook zeer betreurenswaardig dat Stan Lee overleed voordat de beste bewerking van zijn werk in de bioscoop verscheen.

Ook noemenswaardig is de animatie: waar vrijwel alle grote Amerikaanse animatiefilms tegenwoordig het uiterlijk van een Pixarproductie (willen) imiteren, durft SPIDER-VERSE risico’s te nemen. De film is deels geanimeerd op 12 frames per seconde (in plaats van de 24 frames van praktisch alle 3D-animatiefilms) en gebruikt nergens motion blur om bewegingen vloeiend te doen lijken (die optie moet dan ook uit staan op je televisie – zoals altijd, trouwens). De stijl versterkt het gevoel naar een bewegend stripverhaal te kijken. Dat het uiterlijk van de film veel kijkers afschrok, bewijst hoezeer we inmiddels gewend zijn aan eenheidsworst.  Juist door ouderwetse technieken te gebruiken, is SPIDER-VERSE esthetisch innovatiever en indrukwekkender dan alles wat Disney, Pixar en Dreamworks de afgelopen twintig jaar hebben gemaakt.

Kijkwijzer: 6

Genre: actie, superhelden, animatie

Lengte: 112 minuten

Te zien: Pathé Thuis, dvd/blu-ray

 Samenstelling: Lieuwe Albada, Jasper ten Hoor, Hester Aalberts & Julius Koetsier. Overname uitsluitend na goedkeuring van de rechthebbenden. Online gepubliceerd op 30 april 2020.

© Schokkend Nieuws
29 april 2020

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!