Addams DEF
Addams DEF
Nieuws
23 april 2020

Schokkend Nieuws let op de kleintjes 6

Addams DEFKINDERPRET | Door de coronacrisis zitten we thuis. En de scholen zijn ook nog steeds dicht! Schokkend Nieuws schiet te hulp. Vandaag wederom vier kijktips voor genrefilms en -series, geschikt voor het hele gezin!

The Addams Family (1991)

Fester Addams wordt al lange tijd vermist. Zijn broer, Gomez Addams (Raul Julia), voelt zich schuldig over diens verdwijnen. Elk jaar op de verjaardag van zijn verdwijning houdt de familie een seance, in de hoop dat Fester terugkeert. Op de 25e verjaardag van zijn verdwijning lijkt het eindelijk raak. Een man (Christopher Lloyd), die sprekend op Fester lijkt, staat voor de deur. Hij beweert dat hij vast zat in de Bermudadriehoek en nu geheugenverlies heeft. Is deze man echt Fester? Wij als kijkers weten dat deze Fester eigenlijk een oplichter genaamd Gordon is, gestuurd door zijn gemene moeder en een achterbakse advocaat om het familiefortuin te bemachtigen. Maar langzamerhand ontstaan er twijfels: is Gordon misschien toch echt Fester?

Welk kind zou nou niet zo’n familie als de familie Addams willen? Het zijn heerlijke buitenbeentjes die dol zijn op elkaar, ze wonen in een prachtig groot, griezelig huis vol geheime kamers en gangen, je mag – nee, móet – er met je eten spelen en je vermaakt je met de meest fantastische, gruwelijke spelletjes. Barry Sonnenfelds op de klassieke serie uit de jaren 60 gebaseerde film is ook het perfecte opstapje naar horror. Duister en spookachtig, maar tegelijk lichtvoetig. Bezaaid met gekke creaturen, spookachtige verschijningen en beminnelijke monsters. En propvol goede grappen en scherpe satire. Daarnaast zijn weinig films zo perfect gecast als deze. Raul Julia straalt plezier uit in zijn rol als Gomez Addams, en ook Angelica Huston lijkt geboren voor de rol van Morticia. Christopher Lloyd is zoals altijd geweldig en Christina Ricci zette zichzelf voor altijd op de kaart als de jonge Wednesday Addams. Voor jong én oud een genot om naar te kijken. Oh ja, en het vervolg THE ADDAMS FAMILY VALUES is minstens net zo goed!

Kijkwijzer: 12

Genre: Humor

Lengte: 99 minuten

Te zien op: Netflix

 

Courage the cowardly dog (1999-2002)

Eind jaren 90 hing menig kind – of tiener – nonstop voor de buis, kijkend naar Cartoon Network met series als DEXTER’S LABORATORY en COW AND CHICKEN. Veruit de leukste – en engste – show uit die tijd was ongetwijfeld COURAGE THE COWARDLY DOG van John R. Dilworth. In deze sfeervolle tekenfilmserie woont het bange hondje Courage met zijn bejaarde eigenaren Muriel en Eustace Bagge op een uiterst afgelegen boerderij. Elke aflevering vinden angstaanjagende taferelen plaats in huize Bagge: zombies keren uit het graf om Muriel op te eten, een demonische koningin verschijnt uit een zwarte plas of Muriel raakt door een tweedehands matras bezeten, een aflevering met talloze verwijzingen naar THE EXORCIST. Sowieso zit de hele serie vol met knipogen en verwijzingen naar bekende horrorfilms en -series. De twee bekendste afleveringen zijn die met de doodenge kapper Fred, gebaseerd op het personage Sweeney Todd, en die met koning Ramses, een CGI figuur dat koste wat kost zijn stenen plaat terug wil. ‘Return the slab!’ Nee, niet alle tekenfilmseries met schattige pratende hondjes zijn lief en braaf.

Kijkwijzer: 6

Genre: animatie, fantasy

Lengte: 23 minuten (52 afleveringen)

Te zien: Amazon Prime, iTunes

 

Theo en Thea en de ontmaskering van het tenenkaasimperium (1989)

De beste Nederlandse familiefilm is dit absurdistische meesterwerk van Pieter Kramer. Het is natuurlijk een belachelijk idee: een volwaardige speelfilm over Theo en Thea, de groteske typetjes waarmee Arjan Ederveen en Tosca Niterink op de VPRO allerlei moeilijke en controversiële onderwerpen toegankelijk maakten voor kinderen. Maar producent Kees Kasander zag wel wat in het script van Ederveen en Niterink (niet heel verrassend, Kasander is de vaste producent van Peter Greenaway en dus wel wat bezeten ambitie gewend). De plot is te bizar om na te vertellen; ik begin er niet aan. Het infantiele spel van Ederveen en Niterink krijgt tegenwicht van onder meer Beppie Melissen, Leny Breederveld, Olga Zuiderhoek en Kees Prins in relatief ingehouden rollen. De show wordt regelmatig gestolen door een heerlijk campy Adèle Bloemendaal als heks. Eng? Het sinistere ritueel waarbij Bloemendaal met een tang haar eigen teennagels uittrekt is misschien het beste stukje horror dat ooit in dit land gefilmd werd. Dat die scène in dezelfde film zit als die waarin Theo en Thea in een jazzclub operazanger Marco Bakker (als zichzelf) weten te verleiden, mag een wonder heten.

Kijkwijzer: 6

Genre: Humor

Lengte: 105 minuten

Te koop op dvd

Het regent gehaktballen / Cloudy with a chance of meatballs (2009)

Er is niets leuker dan met eten spelen, maar wat als dat eten buitenproportioneel groot wordt? Dan voel je de bui al hangen. Letterlijk in dit geval. Een jonge uitvinder bedenkt een machine die water in voedsel verandert. Retehandig – totdat het ding in de lucht belandt. Dan gaat het van kwaad tot erger en van grappig tot hilarisch. De makers hebben zich helemaal uitgeleefd op deze kakelbonte verfilming van Judi en Ron Barretts kinderboek, zodat de kleuren en het eten van het scherm af spatten. Voor volwassenen is de originele versie net iets leuker (Mr. T!), maar het is zeker geen straf om de Nederlandse versie met de kids mee te kijken.

Kijkwijzer: AL

Genre: animatie, fantasy

Lengte: 90 minuten

Te zien op: Google Play, iTunes, Netflix, Pathé-Thuis

 Samenstelling: Lieuwe Albada, Romy van Krieken, Jasper ten Hoor & Julius Koetsier. Overname uitsluitend na goedkeuring van de rechthebbenden. Online gepubliceerd op 23 april 2020.

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!