kumafestival
kumafestival
Nieuws
28 oktober 2019

Kom naar het Kuma-animefestival

kumafestival EVENT | Op vrijdag 1 november vindt de vierde editie van het Kuma Anime Film Festival plaats in het Belgische Brugge. Het eendaagse festival vertoont recente en retro animefilms, aangevuld met lezingen over de Japanse animecultuur. Een mooi dagje uit dus voor de liefhebbers én de nieuwkomers!

Filmfestivals met alleen animefilms zijn schaars. KUMA heeft echter een hoopvolle visie: het promoten van de Japanse animecultuur en het toegankelijk maken van anime voor het grote publiek. Het programma van KUMA is daarom gevuld met films van uiteenlopende regisseurs uit verschillende era’s. Naast recente en geliefde films als WOLF CHILDREN (Mamoru Hosada, 2018) en MAQUIA (Mari Okada, 2018, zie SN #139), staan ook klassiekers als POM POKO (Isao Takahata, 1994) en METROPOLIS (Rintaro, 2001) op de agenda. De films worden vertoond in originele Japanse versie met Nederlandse of Engelse ondertiteling.

Als je geen kaas hebt gegeten van anime, of als je juist nog dieper deze wondere wereld in wil duiken, kun je terecht bij lezingen over liveaction versus anime en over de invloedrijke mangaschrijver en animemaker Osamu Tezuka. Kortom, het festival is een tripje over de grens waard. Laten we in elk geval hopen dat de genoemde visie van KUMA wordt verwezenlijkt, en wie weet zetten meer enthousiastelingen festivals op met een mooi scala aan Japanse animefilms.

Het programma:

WOLF CHILDREN (Mamoru Hosada, 2013)
Hana is een negentienjarige studente. Ze wordt verliefd op een weerwolf en krijgt met hem twee kinderen, Ame en Yuki. Met zijn vieren leven ze rustig ergens in een uithoek van de stad, maar als de vader plots komt te overlijden besluit ze te vertrekken naar het platteland.

COLORFUL (Keiichi Hara, 2010)
Een geest krijgt een tweede levenskans mits hij van zijn fouten leert. Hij herleeft in het lichaam van Makoto, een scholier die zelfmoord gepleegd heeft. De geest zal het leven van deze ongelukkige tiener moeten verdragen. Langzaam vorderend, ervoor oppassend dat hij de fouten van Makoto niet herhaalt, komt hij uiteindelijk achter een waarheid die zijn bestaan in de war brengt.

POM POKO (Isao Takahata, 1994)
POM POKO is een fantastisch verhaal over het overleven van een groep magische wezens. Deze vriendelijke wezens, Tanukis genaamd, kunnen tijdelijk de vorm van iets anders aannemen, zelfs die van mensen. Wanneer hun vredige verblijfplaats wordt bedreigd door een bouwproject, moeten de Tanukis samenwerken om hun huizen te redden.

MIRAI (Mamoru Hosada, 2018)
Wanneer de kleuter Kun zijn pasgeboren zusje Mirai ontmoet, is hij in eerste instantie dolblij met haar komst. Maar als de aandacht van zijn ouders steeds meer naar Mirai gaat, voelt Kun zich al snel buitengesloten. Plots ontdekt hij een tijdreispoort in zijn achtertuin. Hij wordt meegenomen op een avontuur door de tijd en ontmoet verschillende familieleden uit het verleden en de toekomst.

MAQUIA: WHEN THE PROMISED FLOWER BLOOMS (Mari Okada, 2018)
Maquia stopt, net zoals de rest van de gemeenschap waarin ze leeft, met ouder worden vanaf de puberteit. Hierdoor kan honderden jaren oud worden. Ondanks de warme omgeving op een afgelegen eiland voelt Maquia zich eenzaam. De isolatie en rust worden brutaal verstoord door de aanwezigheid van mensen die het geheim achter hun lange leven willen bemachtigen…

METROPOLIS (Rintaro, 2001)
METROPOLIS gaat over klassenverschillen in de samenleving en is gebaseerd op de wereldberoemde mangastrip van Osama Tezuka uit de jaren 40. In de futuristische stad Metropolis leven mens en robot strikt gescheiden. Wetenschapper Dr. Laughton creëert een robotmeisje genaamd Tima, dat de opdracht krijgt mens en robot dichterbij elkaar te brengen.

THE PIANO FOREST (Masayuki Kojima, 2007)
THE PIANO FOREST vertelt over twee getalenteerde jongeren; de een van goede komaf, de andere een straatschoffie uit een arm milieu. Wat ze delen is een passie voor Mozart en Chopin. Wanneer Shuhei op zijn nieuwe school komt, hoort hij zijn klasgenoten roezemoezen over een bos met een betoverde piano waaruit de mooiste melodieën klinken. Shuhei, die zelf sinds heel jong al piano speelt, kan zijn oren niet geloven. Toch is het waar… Het is het jonge wonderkind Kai die de magische klanken laat klinken. Ze worden onafscheidelijke vrienden, totdat de wedstrijd van het Nationaal Piano Concours begint. 

TOKYO GODFATHERS (Satoshi Kon, 2003)
Op Kerstochtend vinden drie zwervers een baby en ze besluiten samen op zoek te gaan naar de moeder. Hana (een 45-jarige travestiet), Miyuki (een 16-jarig meisje) en Gin (een 42-jarige gokverslaafde) vinden de moeder en ontdekken dat de baby ontvoerd was. Als dan blijkt dat de vrouw de moeder niet is maar één van de ontvoerders, zetten de drie zwervers alles op alles om de baby weer terug te krijgen. Tijdens hun tocht door de donkere, troosteloze straten van Tokio wordt het aparte trio ook nog geconfronteerd met hun eigen verleden en de problemen waarvoor ze eigenlijk op de vlucht zijn…

Lezingen

Liveaction versus Anime
Didier Volckaert gaat in op de vragen wat is Anime, wat is Manga en waarom is Liveaction iets totaal anders?

De wondere wereld van Osamu Tezuka
In deze uiteenzetting neemt Constant Hoogenbosch je mee door de wondere wereld van Osamu Tezuka.

Meer info: www.kumafest.be of www.facebook.com/kumafest 

28 oktober 2019

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!