von sydow
von sydow
Nieuws
9 maart 2020

I.M. Max von Sydow

von sydowRIP | Max von Sydow is afgelopen zondag op 90-jarige leeftijd overleden. De acteur is tot het einde van zijn leven blijven werken en laat een bijzonder divers oeuvre na.

Von Sydow werd in 1929 geboren als Carl Adolf von Sydow in Lund, Zweden. Tussen 1948 en 1951 studeerde hij aan de Dramatens elevskola, de theaterschool van het prestigieuze Koninklijk Dramatheater in Stockholm. Hij maakte tijdens zijn opleiding zijn filmdebuut in Alf Sjöbergs BARA EN MOR (1949).

Zijn carrière op scherm en podium was al behoorlijk succesvol toen zijn vruchtbare samenwerking met Ingmar Bergman begon. In 1957 speelde hij de ridder Antonius Brock, die schaak speelt met de Dood in Bergmans meesterwerk HET ZEVENDE ZEGEL. Hij zou daarna nog tien keer met Bergman samenwerken, onder meer in WILDE AARDBEIEN (1957), DE MAAGDENBRON (1960) en HET UUR VAN DE WOLF (1968), een van Bergmans duisterste films.

Lang sloeg hij elk aanbod uit Hollywood af (zoals de titelrol in DR. NO (Terence Young, 1962)), maar in 1965 speelde hij zijn eerste Amerikaanse rol. Het zal ook moeilijk geweest zijn nee te zeggen tegen de rol van Jezus in George Stevens’ THE GREATEST STORY EVER TOLD. Hierna werd hij vaak gecast als schurk, maar in 1973 speelde hij een van zijn meest iconische rollen als Pater Merrin in William Friedkins THE EXORCIST.

von sydow merrin

Kort daarop verhuisde hij naar Rome en speelde hij in een aantal Italiaanse films. De komende decennia bleef hij afwisselen tussen Amerikaans en Europees werk. Hij verscheen in prestigieuze drama’s (PELLE DE VEROVERAAR (Bille August, 1987), HAMSUN (Jan Troell, 1996), THE DIVING BELL AND THE BUTTERFLY (Julian Schnabel, 2007)), maar ook in genrefilms – van zowel de ‘hoge’ als ‘lage’ soort. Zie zelf waar je de titels in deze greep uit Von Sydows genrewerk plaatst: THE ULTIMATE WARRIOR (Robert Clouse, 1975), ILLUSTRIOUS CORPSES (Francesco Rosi, 1975), DEATH WATCH (Bertrand Tavernier, 1980), FLASH GORDON (Mike Hodges, 1980), CONAN THE BARBARIAN (John Milius, 1982), DUNE (David Lynch, 1984), DREAMSCAPE (Joseph Ruben, 1984) NEEDFUL THINGS (Fraser C. Heston, 1993), JUDGE DREDD (Danny Cannon, 1995), MINORITY REPORT (Steven Spielberg, 2002), SHUTTER ISLAND (Martin Scorsese, 2010), STAR WARS: THE FORCE AWAKENS (J.J. Abrams, 2015).

Zijn laatste film is KURSK (Thomas Vinterberg, 2018), maar ECHOES OF THE PAST (Nicholas Dimitropoulos) moet nog verschijnen. Von Sydow overleed in Frankrijk, waar hij sinds 1997 woonde met zijn echtgenote Catherine Brelet.

Von Sydow geloofde lang niet in een leven na de dood. Ingmar Bergman vertelde hem eens dat hij zijn ongelijk zou bewijzen door na zijn eigen overlijden contact met Von Sydow te zoeken. In 2012 liet Von Sydow in een interview met Charlie Rose weten dat Bergman er inderdaad in geslaagd was hem te overtuigen. Verder wilde hij niets kwijt over hun contact. We gunnen hem zijn gelijk van harte.

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!