Nicolas Guerin 12
Nicolas Guerin 12
TGIF
6 maart 2020

Thank God It’s Friday, 6 maart 2020

Nicolas Guerin 12TGIF | Cronenberg en Corona, Bond en Broccoli, maar ook (weer) STAR WARS en superhelden: de TGIF is weer een eclectisch bergje links.

De uitstel van Bondfilm NO TIME TO DIE wegens het Coronavirus zal niemand ontgaan zijn. Balen voor de Broccoli’s. Maar er zijn ook filmmakers die een virus best kunnen waarderen: het was onvermijdelijk dat David Cronenberg zijn visie zou delen. Zijn mening over de ‘heilige’ bioscoopervaring zal voor onze lezers schokkender zijn.

Over virussen gesproken, hier een artikel over hoe Bob Iger gedurende zijn voorzitterschap The Walt Disney Company de hele wereld heeft laten infecteren.  Als je in de jaren 80 had voorspeld dat de gemiddelde bioscoopbezoeker in 2020 alleen maar naar Disneyfilms gaat, hadden ze je raar aangekeken. Maar gelukkig lijkt er een groeiende behoefte te zijn aan grote publieksfilms die ergens anders over gaan dan superhelden (op Gizmodo wordt superheldenmoeheid voorspeld naar aanleiding van MORBIUS): kijk naar het succes van PARASITE en KNIVES OUT (over laatsgenoemde hier een filmpje en hier nog een). Ook THE INVISIBLE MAN (hier een interview) gun ik het succes van harte. Hoewel ik kan genieten van troep, ben ik blij met de terugkeer van wat je ‘serieuze mainstreamhorror’ zou kunnen noemen.

Terug naar Disney, want mijn Twittertijdlijn stroomde deze week vol berichten die begonnen met ‘Star Wars confirms,’ de meesten van ScreenRant. De entiteit ‘Star Wars’ zou van alles ‘bevestigd’ en ‘onthuld’ hebben over de personages in RISE OF SKYWALKER: Palpatine zou een kloon zijn, en Reys vader weer een mislukte kloon van hem. Nou heb ik die hele film gekeken, en ik kan je vertellen: ‘Star Wars’ heeft ongelijk. De Palpatine in RISE OF SKYWALKER is dezelfde Emperor die in RETURN OF THE JEDI in een reactorschacht gemikt werd. Dat is nu eenmaal de realiteit binnen die film. Plottwists onthullen doe je in de film zelf. Als de film er is, zijn de maker niet meer in de positie wat dan ook te ‘onthullen’; je hebt je kans gehad. En die Star Wars-novelizations dan, waarin bovenstaande aan bod komt? Tja, zoals een verfilming van een boek af kan wijken, kan een ‘verboeking’ ook van een film afwijken. Star Wars-fans die denken dat de ‘onthulling’ RISE OF SKYWALKER met terugwerkende kracht nóg slechter maken, begrijpen niet dat hier sprake is van fanfictie. Met fanfictie is op zich niks mis trouwens, zoals Lindsay Ellis en Princess Weekes hier uitleggen.

Fijn weekend en blijf gezond!

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!