Joel Schumacher
Joel Schumacher
Nieuws
23 juni 2020

I.M. Joel Schumacher

Joel Schumacher IN MEMORIAM | Gisteren overleed regisseur Joel Schumacher. Bij genrefans vooral berucht vanwege het omstreden BATMAN & ROBIN, maar hij had nog veel meer genreklassiekers op zijn naam staan.

Schumacher begon zijn carrière als production designer en kostuumontwerper, onder meer voor Curtis Harringtons KILLER BEES en Woody Allens scifi-film SLEEPER. Zijn eerste wapenfeiten als scenarist waren het kitschy drama SPARKLE en de lowbudgetcomedy CAR WASH, maar het was THE WIZ, van regisseur Sidney Lumet, waarmee hij zichzelf op de kaart zette.

Zijn eerste film als regisseur was de fantasy-komedie THE INCREDIBLE SHRINKING WOMAN. Schumacher stond bekend als iemand met een eclectisch oeuvre. Na een aantal komedies en drama’s (waaronder de Brat Pack-klassieker ST. ELMO’S FIRE) maakte hij zijn eerste onvervalste genreklassieker: THE LOST BOYS, een vampierfilm met kindster Corey Feldman, die ook de carrière van Kiefer Sutherland en Corey Haim lanceerde.

Schumacher stond wel vaker aan de wieg van carrières van bekende acteurs. Met ST. ELMO’S FIRE waren dat Demi Moore en Rob Lowe, met TIGERLAND Colin Farrell, met FLATLINERS Julia Roberts, met nazisploitationfilm BLOOD CREEK Michael Fassbender en Henry Cavill en met horrormusical PHANTOM OF THE OPERA Gerard Butler.

Schumacher raakte bij genrefans in opspraak vanwege BATMAN FOREVER en met name BATMAN & ROBIN: Batmanfilms die in de ogen van fanboys te campy en kitscherig waren. Tegenwoordig kennen de films een kleine schare fans die ze beschouwen als campklassiekers. Dit is mede te danken aan de vormgeving, die bij Schumacher altijd onnatuurlijk en over the top was. FLATLINERS heeft gigantische stenen hoofden midden in de kamer en neon tl-buizen op de vloer, en in vrijwel al zijn films draaien de mistmachines overuren. Schumacher hield niet van gewoon en alledaags. Zijn roots als production designer en kostuumontwerper is hij nooit kwijtgeraakt.

Daarnaast was Schumacher een van de belangrijkste homoseksuele filmmakers in Hollywood, die door zijn hele oeuvre heen flirtte met homoseksuele subtekst (o.a. in THE LOST BOYS en FLATLINERS) en camp. Dit werd hem niet altijd in dank afgenomen, getuige de receptie van BATMAN & ROBIN. Schumacher was echter onverbiddelijk in het volgen van zijn eigen pad. Ook in interviews nam hij geen blad voor de mond. Vorig jaar nog sprak Vulture Schumacher in een oeuvre-breed interview, dat het beste omschreven kan worden als kleurrijk en onverbloemd.

Verdere genretitels in zijn oeuvre zijn de duistere thrillers FALLING DOWN en 8MM, die beiden ook een schare fans kennen; de high-concept-thriller PHONE BOOTH, met een script van cultkoning Larry Cohen; en de potsierlijke bovennatuurlijke thriller THE NUMBER 23. Zijn laatste wapenfeit was het Nicolas Cage-vehikel TRESPASS. De carrière van Schumacher kende veel missers, maar op hun best waren zijn films uniek, onvergelijkbaar met andere films. Altijd volledig het zijne, of hij nou een drama maakte, een thriller, een komedie, een superheldenfilm of een horrorfilm. Zijn films zijn luidruchtig, queer, kitschy, een tikkeltje hedonistisch en tot in de puntjes verzorgd.

Schumacher overleed op tachtigjarige leeftijd aan kanker. Met hem is een van de meest eclectische en unieke Hollywoodregisseurs van zijn generatie heengegaan.

23 juni 2020

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!