Giger
Giger
Nieuws
13 mei 2014

I.M. H.R. Giger

Giger IN MEMORIAM | De geestelijk vader van de iconische buitenaardse wezens uit de ALIEN-franchise is maandag op 74-jarige leeftijd overleden in een ziekenhuis in Zwitserland. We hebben het natuurlijk over de surrealistische kunstenaar en grafisch ontwerper Hans Rüdi Giger.

De Zwitserse kunstenaar studeerde in de jaren zestig architectuur en industrieel ontwerpen in Zürich. Zijn nachtmerrieachtige sculpturen, tekeningen en olieverf- en airbrushschilderijen behelzen vaak ‘biomechanische’ voorstellingen: lugubere en duistere organische creaturen en landschappen die vervlochten zijn met allerlei industriële elementen. Het meeste werk ademt een sterk seksueel fetisjisme. Vooral zijn kijkboeken Necronomicon en Necronomicon II zijn gewilde verzamelobjecten.
mt_ignore: hr giger necronom v Voor het ontwerp van de Xenomorph, het buitenaardse monster met het fallische hoofd in Ridley Scotts ALIEN (1979) won hij een Oscar, samen met een aantal andere visual effects-mensen van de film. Het ontwerp was gebaseerd op het schilderij hierboven, Necronom IV, dat hij drie jaar eerder maakte. Giger drukte ook zijn stempel op SPECIES (Roger Donaldson, 1995). Hij creëerde de Ghost Train in de droomsequentie en natuurlijk Sil, de bloedmooie alien femme fatale (gespeeld door Natasha Henstridge) met een dodelijke voortplantingsdrang.


Giger werkte ook aan andere genrefilms mee als designer of creatief adviseur. Voor POLTERGEIST II (Brian Gibson, 1986) bedacht hij de demonische vorm van Pastoor Kane. Hij ontwierp voor Jodorowsky’s mislukte DUNE-project de befaamde Harkonnen Capo Chair. Zijn ontwerpen voor de Batmobile in BATMAN FOREVER (1995) werden door Joel Schumacher helaas niet gebruikt. Minder bekend, maar erg grappig: CONDOM DES GRAUENS (Martin Walz, 1996).

Zijn laatste filmbijdrage is waarschijnlijk PROMETHEUS geweest. Behalve de oude ontwerpen, leverde hij voor die film ook een aantal nieuwe buitenaardse muurschilderingen. Giger maakte ook meubilair en leverde (vaak omstreden) artwork voor musici, waaronder Emerson, Lake & Palmer, Deborah Harry, Celtic Frost en Dead Kennedys.

Vorig jaar nog bezocht ik de H.R. Giger Bar (met Alien-themed cocktails!) en zijn museum in Gruyère, Zwitserland. Het is een flinke rit maar meer dan de moeite waard. Het originele model van de Ghost Train uit SPECIES staat hier, net zoals talloze schilderijen, props en sculpturen die gemaakt werden voor ALIEN. H.R. Giger was een meester van de heel, heel, heel erg goede donkere kunsten.

13 mei 2014

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!