Christopher Lee
Christopher Lee
Nieuws
11 juni 2015

I.M. Christopher Lee

Christopher Lee RIP | Horror-icoon Sir Christopher Lee is afgelopen zondag op 93-jarige leeftijd overleden. Overal in de wereld treuren filmliefhebbers.

Sir Christopher Frank Carandini Lee, in 1922 in Londen geboren, verbleef al enige tijd in het ziekenhuis wegens hartfalen en ademhalingsproblemen. Zijn imposante acteercarrière beslaat volgens IMDb maar liefst 280 rollen. Jongere fans zullen hem vooral kennen als de kwaadaardige tovenaar Saruman in de THE LORD OF THE RINGS en THE HOBBIT trilogieën, of als Count Dooku in STAR WARS: EPISODE II en III, maar zijn naam is toch vooral verbonden aan de legendarische horrorfilms van de Hammer Studios.

Lee begon pas op zijn vijfentwintigste met acteren. In de jaren daarvoor was hij onder meer actief in het Britse leger.  Lee timmerde al tien jaar aan de weg, toen hij zijn eerste rol voor de roemruchte Hammer Studios speelde. In THE CURSE OF FRANKENSTEIN (Terence Fisher, 1957) trad hij aan de zijde van Peter Cushing op als het monster. Lee brak pas echt door met zijn vertolking van de mythische vampier Dracula in de gelijknamige film uit 1958, eveneens van Fisher. Het zou het begin zijn van een lange samenwerking met Hammer: Lee speelde de adellijke bloedzuiger in nog negen andere films, vaak samen met Cushing. In de films waren het aartsvijanden; in het echte leven goede vrienden. Ze speelden maar liefst vierentwintig keer samen.

Dracula mocht Lee dan beroemd gemaakt hebben; de Brit speelde nog veel meer legendarische personages. Lee was met zijn 1 meter 95 en kenmerkende diepe stem een indrukwekkende verschijning. Onvergetelijk in films als THE DEVIL RIDES OUT (Fisher, 1968), of zelfs in kleinere rollen als in SLEEPY HOLLOW (Tim Burton, 1999) of  RAW MEAT (Gary Sherman, 1973).

Lees postuur leverde hem vooral schurkenrollen op. Lee was THE MUMMY (Fisher, 1959), Lee was RASPUTIN: THE MAD MONK (Don Sharp, 1966), Lee was de BLOODY JUDGE (Jess Franco, 1970) én hij trad vijf keer op als de Chinese meesterschurk Fu Manchu. Die schurkenrollen waren zeker niet de minste. Hij speelde Scaramanga, één van de beste Bond-schurken, in THE MAN WITH THE GOLDEN GUN (Guy Hamilton, 1974). Lee’s persoonlijke favoriet was zijn rol in THE WICKER MAN (Robin Hardy, 1973), waarin hij de charismatische Lord Summerisle speelde.

Opvallend genoeg was Lee’s ware liefde helemaal niet acteren, maar zingen. Hij had eigenlijk operazanger willen worden. Het lot bepaalde anders. Wel gebruikte Lee zijn zangtalent om, tot genoegen van velen, op hoge leeftijd meerdere metal-albums op te nemen. “Please don’t describe me as a ‘horror legend’. I moved on from that,” zei Lee in een interview in 2011. Over zijn status als levende legende zei hij: “To be a legend, you’ve either got to be dead or excessively old!” Buitengewoon oud is Lee inderdaad geworden. En een legende was hij bij leven al.

11 juni 2015

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!