BUTFF2019
BUTFF2019
Nieuws
16 augustus 2019

BUT Film Festival 2019

BUTFF2019 EVENT | Van 28 augustus tot 1 september kun je in Breda weer terecht voor het jaarlijkse BUT Film Festival. Waar staat BUT ook alweer voor? O ja, B-Movie, Underground en Trash. Oftewel: dat wil je niet missen!

In vijf dagen vertoont het BUT-festival ongeveer vijftig films en documentaires, onderverdeeld in categorieën als Bloody Belgium en Midnight Extreme. Ook is er een grote hoeveelheid korte films, die je in aparte blokken of als voorfilms kunt zien. Het festival wordt op woensdag 28 augustus geopend met een eerbetoon aan de eerder dit jaar overleden kunstenaar Rosto. In alle drie de zalen op de Nieuwe Veste zal op woensdagavond zijn THEE WRECKERS TETRALOGY (2009-2018) vertoond worden, gevolgd door zijn korte film THE MONSTER OF NIX (2011).

Het thema van BUTFF dit jaar is ‘Alienated: earthly estrangement and alien vibes. Een programma vol sciencefictionfilms over vervreemding en alienation, maar dan wel in de BUT-traditie – offbeat, underground en zonder de uitgekauwde scifi-formules. Maar ook de klassiekers worden niet vergeten – in het Chassé Theater, om de hoek van de officiële festivallocatie, wordt een selectie van grotere sciencefictionfilms en cultklassiekers vertoond. 

Hoofdgast dit jaar is Harry Kümel, de laatste overlevende van een generatie Belgische filmmakers die het Belgische filmlandschap radicaal veranderden in de jaren 70 en 80. Hij maakte in 1971 de erotische low-budget vampierfilm LES LEVRES ROUGES/DAUGHTERS OF DARKNESS en nog in hetzelfde jaar kwam hij met het intrigerende MALPERTUIS, waarvoor hij Orson Welles wist te strikken. Na THE LOST PARADISE (1978) en THE SECRET OF LOVE (1985) kreeg hij in 1991 eindelijk financiering voor zijn droomproject ELINE VERE. De Belgische documentairemaker Steve de Roover gaf Kümel een grote rol in zijn documentaire FORGOTTEN SCARES over de Belgische genrecinema, waardoor een nieuwe generatie filmliefhebbers zijn werk kon ontdekken. Kümel zal op BUTFF aanwezig zijn om MALPERTUIS en DAUGHTERS OF DARKNESS te introduceren.

De tweede hoofdgast is Scott Schirmer, een van de oprichters van de productiemaatschappij Forbidden Films. Van deze Amerikaanse independent filmmaker zijn al op eerdere edities van het festival al meerdere films vertoond. HARVEST LAKE, PLANK FACE en FOUND bijvoorbeeld. Dit jaar zal hij de Europese première inleiden van zijn nieuwste film: een perverse sex-clown-horrorfilm (!) getiteld THE BAD MAN. 

Juul Barnard, van de Rotterdamse VHS-avonden NIGHT OF ERROR, presenteert in het kader van het Alienated-thema SPOOF WARS: een programma met ’the cheapest filth from the sewers of world cinema and the most horrendous copyright infringements ever to see the light of a cinema screen’. Juist. Verwacht Star Wars-rip offs, bizarre commercials, cartoonversies, erotische versies en nog veel meer, gevolgd door de Turkse versie van STAR WARS!

Een verdere struin door het programma laat een paar opvallend ‘grote’ films zien (MIDSOMMAR, HIGH LIFE, festivalfavoriet ONE CUT OF THE DEAD (zie Schokkend Nieuws #137)), maar gelukkig ook ruim voldoende echte BUT-films waarvan alleen de titels al intrigerend zijn. FUCK YOU ALL: THE UWE BOLL STORY bijvoorbeeld. Of STOSSTRUPP VENUS BLÄST ZUM ANGRIFF, CLOWNADO, SPACE BABES FROM OUTER SPACE en AN ACCIDENTAL ZOMBIE. Ook interessant: DARLIN’, een vervolg op THE WOMAN (Lucky McKee, 2011), geregiseerd door ‘The Woman’ zelf, Pollyanna McIntosh.

Verder kan je zoals elk jaar natuurlijk weer een boel uitzinnige performance art verwachten, een uitgebreid muziekprogramma met live bands, een Alien-Nation expositie, games, en nog veel en veel meer. Wat je er ook kan verwachten is Schokkend Nieuws – wij zijn op zaterdag en zondag weer aanwezig met onze stand! Kom gerust even langs om je verzameling oude nummers compleet te maken, een abonnement af te sluiten of gewoon even te komen kletsen over wat je net weer voor bizars en geweldigs gezien hebt. Vinden we leuk. Tot dan!

Het volledige programma vind je hier

BUT Film Festival
28 augustus tot 1 september 
Nieuwe Veste, Breda

 

16 augustus 2019

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!