Voorpret
6 augustus 2017

De poppen aan het dansen

Annabelle Creation 2017 Warner Bros Pictures All rights reserved VOORPRET | ANNABELLE uit 2014 maakte niet al te enthousiast, maar over het vervolg ANNABELLE: CREATION  klinken positieve geluiden. Ikzelf zit er sowieso klaar voor, want ik heb een zwak voor poppen in horrorfilms. Hier tien tips voor lekker enge poppenpret!

DEAD OF NIGHT (1945)

In 2015 maakte Martin Scorsese voor Halloween een lijstje met zijn favoriete enge films. Op de vijfde plaats van dat lijstje vinden we DEAD OF NIGHT terug. Deze omnibusfilm uit 1945 bestaat uit de griezelige verhalen die de gasten in een Brits landhuis aan elkaar vertellen. In het spannendste verhaal speelt Michael Redgrave een buikspreker die gelooft dat zijn buikspreekpop echt leeft. Is dat ook daadwerkelijk het geval, of zit het allemaal in zijn hoofd? Hoe het ook zij, de pop uit DEAD OF NIGHT zal sowieso nog lang in je hoofd rondspoken.

MAGIC (1978)

De film in dit lijstje waar de meeste grote namen aan meewerkten – allemaal (latere) Oscarwinnaars – is ongetwijfeld MAGIC uit 1978. Tussen het maken van zijn prijswinnende films A BRIDGE TOO FAR en GANDHI in maakte Lord Richard Attenborough deze horrorfilm, geschreven door William Goldman (BUTCH CASSIDY AND THE SUNDANCE KID, ALL THE PRESIDENT’S MEN) en met muziek van Jerry Goldsmith (THE OMEN). Buikspreker Corky Withers (Anthony Hopkins) is overgeleverd aan de nukken van zijn pop Fats. Hopkins is uitstekend in de dubbelrol van Withers en Fats. Kijk bijvoorbeeld maar eens naar deze clip:

TOURIST TRAP (1979)

Shock you can see! Terror you can feel! Zo belooft de trailer van TOURIST TRAP. En daar is niks van gelogen. Deze film is een persoonlijke favoriet van ondergetekende; een van de vergeten schatten uit de horrorfilmgeschiedenis. Een groepje jongeren strandt met autopech en vindt onderdak bij een man die een wassenbeeldenmuseum beheert. Maar die wassen beelden weigeren stil te zitten…

POLTERGEIST (1982)

Soms speelt de enge pop maar een bijrol, maar steelt hij wel de show. Zoals in de klassieker POLTERGEIST waarin de clownspop (ja, dan vráág je er ook om!) van zoonlief ’s nachts opeens moordneigingen krijgt.

DOLLS (1987)

Stuart Gordon mag dan misschien niet de bekendste naam zijn in horrorfilmland, hij heeft toch een indrukwekkend cv waarop cultfavorieten zoals RE-ANIMATOR, FROM BEYOND en CASTLE FREAK prijken. En ook hij waagde zich aan het genre van de paniek-zaaiende poppen. In DOLLS schuilt een groepje mensen voor een storm in het huis van twee speelgoedmakers, wiens op het eerste gezicht schattige poppetjes een gemene inborst blijken te hebben.

 

CHILD’S PLAY (1988)

De film waar je niet omheen kan als je het hebt over enge poppen is natuurlijk CHILD’S PLAY. Wat doe je als je als gezochte moordenaar op het punt staat gearresteerd te worden? Dan verstop je je ziel toch gewoon een pop! Met deze originele ontsnappingstruc komt Charles Lee Ray (Brad Dourif) op de proppen. Even een toverspreuk uitspreken en hup, hij is veilig verplaatst in het plastic lichaam van een ‘good guy’ pop genaamd Chucky. Dat een vos wel zijn haren verliest maar niet zijn streken blijkt als Chucky als verjaardagscadeau aan een jongetje wordt gegeven en er al snel doden vallen. Het publiek sloot Chucky in de armen en dit jaar komt alweer het zesde vervolg uit.

AKIRA (1988)

Een vreemde eend in de bijt – want de enige non-horrorfilm in dit lijstje – is AKIRA. In de klassieke animefilm gebeuren echter wel genoeg griezelige dingen. De scène die zorgt dat de film deze lijst haalt is natuurlijk de koortsdroom van Tetsuo, die als proefkonijn van een vreselijk experiment zijn speelgoed tot leven ziet komen. Begeleid door de schattige-maar-toch-dreigende muziek van Shôji Yamashiro levert dat onderstaande weergaloze scène op. Pram, pram!

PUPPETMASTER (1989)

DOLLS uit 1987 werd mede geproduceerd door Charles Band, massaproducent van goedkope horrorfilms. Twee jaar later deed Band die film nog eens dunnetjes over met het door hem zelf geschreven PUPPETMASTER, waarin wederom een speelgoedmaker een leger aan dodelijke kleine poppetjes maakt. Een aardig filmpje, maar vooral bijzonder omdat er maar liefst elf vervolgdelen verschenen! Daarmee is het één van de langste horrorreeksen ooit. Niet slecht voor een wat in feite een herhalingsoefening was!

LOVE OBJECT (2003)

Een heel ander soort pop treffen we aan in LOVE OBJECT. In deze psychologische horrorfilm bestelt een verlegen nerd Kenneth (Desmond Harrington van DEXTER) online een levensechte sekspop, die hij Nikki doopt. Kenneth ontwikkelt een hechte relatie met de sekspop die en passant zijn zelfvertrouwen opkrikt (no pun intended). Maar als hij ook romantische gevoelens voor zijn collega Lisa ontwikkelt wordt Nikki jaloers… maar ze leeft toch niet echt? LOVE OBJECT deed het goed op het filmfestivalcircuit en won daar ook verschillende prijzen, maar lijkt sindsdien in de vergetelheid geraakt. Bij dezen zetten we de film dus graag weer even in het zonnetje!

DEAD SILENCE (2007)

Regisseur James Wan speelt graag met poppen: voordat hij Annabelle introduceerde in THE CONJURING (2013) joeg hij zijn publiek de stuipen op het lijf met de Jigsaw-pop in SAW, om vervolgens in 2007 de pop de hoofdrol te geven in DEAD SILENCE. De film flopte in de bioscopen en schrijver Leigh Whannell heeft meermaals heeft aangegeven niet tevreden te zijn met het door de filmstudio beïnvloedde eindproduct. Toch heeft DEAD SILENCE in de tien jaar sinds de release de nodige herwaardering gekregen. Terecht, want hoewel zeker niet perfect is de film sfeervol en bij vlagen erg griezelig.

Check de website op donderdag voor onze recensie van ANNABELLE: CREATION. 

6 augustus 2017

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!