annabelle
annabelle
Beeldbuis
15 februari 2015

Thuisbios, week 7

annabelleKOOP/HUUR | Zin in een filmpje maar geen zin om de deur uit te gaan? In Thuisbios vind je iedere week interessante nieuwe genretitels die je zo vanuit je luie stoel kunt bekijken. Deze week de fictieve prequel van een waargebeurde spookfilm,  geheimzinnig gedoe in een Victoriaans krankzinnigengesticht en een low budget ode aan Stephen King.

THE CONJURING legde de producenten bepaald geen windeieren in 2013. Het onvermijdelijke vervolg, met de voorlopige titel THE CONJURING 2: THE ENFIELD POLTERGEIST, staat gepland voor 2016. Om het publiek warm te houden werd in allerijl alvast een soort prequel, ANNABELLE, in elkaar geknutseld, over de enge pop die in THE CONJURING het dochtertje van Ed en Lorraine Warren belaagt. In tegenstelling tot THE CONJURING zijn de gebeurtenissen in ANNABELLE niet gebaseerd op de waargebeurde bovennatuurlijke avonturen van de Warrens, maar volledig uit de duim gezogen. ¬†ANNABELLE is overigens ook niet de naam van de pop, maar van een jonge satanist die in het begin van de film het huis van John en zijn zwangere vrouw Mia binnendringt. Annabelle wordt neergeschoten door de politie en sterft met de enge pop in haar armen.¬† Als er vervolgens allerlei onverklaarbare dingen gebeuren in huis, valt de verdenking natuurlijk al snel op de pop; is de geest van Annabelle in de pop gevaren? Of is het de demon die Annabelle en haar satanische vrienden probeerden op te roepen? Een pop een hele film lang eng houden is geen gemakkelijke opgave en regisseur John R. Leonetti slaagt daar volgens recensent Lieuwe van Albada ook niet in. “Nadat Leonetti in ANNABELLE drie keer onheilspellend heeft ingezoomd op die krankzinnige kop weten we het wel […] Wat wil die enge pop nou eigenlijk? Uiteindelijk blijkt het een bekend riedeltje te zijn: a soul needs to be offered.” ¬†Te koop en te huur op dvd, blu-ray en VOD vanaf 11 februari (Warner).

Meer onverklaarbare en enge dingen in STONEHEARST ASYLUM. Wanneer een jonge arts (Jim Sturgess) gaat werken in Stonehearst Asylum, een Victoriaans krankzinnigengesticht onder de bezielende leiding van de onorthodoxe Dr. Silus Lamb (Ben Kingsley), komt hij er al snel achter dat het Gotische gebouw en de mensen die erin rondlopen geheimen verbergen.¬† “Regisseur Brad Anderson heeft wel iets met de kronkels van het menselijke brein”, schreef recensent Marjan Westbroek, getuige bijvoorbeeld SESSION 9, dat zich ook in een (zij het verlaten) psychiatrische inrichting afspeelde en THE MACHINIST, over een aan slapeloosheid ¬†lijdende ¬†fabrieksarbeider die begint te twijfelen aan zijn geestelijke gezondheid.¬† “[STONEHEARST ASYLUM] mist de intensiteit en originaliteit van zijn voorgangers [maar] Anderson maakt dat goed met visueel spektakel.” En een whopper van een twist op het einde. Te huur op dvd en VOD vanaf 10 februari en te koop op dvd, blu-ray en VOD vanaf 25 februari (eOne).

In YOU CAN’T KILL STEPHEN KING brengen en broer en zus Monroe en Hillray met een aantal vrienden een bezoekje aan het meer waar horrorschrijver Stephen King een huisje zou hebben. Het duurt niet lang voordat er doden beginnen te vallen en hun weekendje omslaat in een ware nachtmerrie waarbij iedere moord rechtstreeks afkomstig lijkt te zijn uit de boeken van Stephen King.¬† Intrigerend uitgangspunt en ook de trailer van deze low budget horrorkomedie ziet er niet onaardig uit. Het enige ongunstige voorteken is dat er maar liefst drie regisseurs aan te pas kwamen om de film te maken, waarvan er twee tevens het scenario schreven en zichzelf de hoofdrol toebedeelde. Te koop op dvd vanaf 12 februari (Excesso).

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!