The Predator poster
The Predator poster
Beeldbuis
6 januari 2019

Spoel je zonden weg

The Predator posterBEELDBUIS | Jouw vertrouwde Beeldbuis was deze maand iets later klaar dan dat je gewend bent, maar de oliebollen moesten toch echt op en schrijven met vette vingers gaat nu eenmaal lastiger dan ik dacht. Enfin, laten we maar beginnen met een selectie van de DVD/VOD-releases voor januari!

Op 23 januari kunnen we onze zonden laten wegspoelen door THE NUN (Warner). Deze spin-off van THE CONJURING 2 toont de achtergrond van de enge non uit die film. Jumpscares, religie en bloed: het klinkt als een typische zondagmis, echter val je bij THE NUN niet gelijk in slaap. THE NUN is een leuke film als je fan bent van het genre, maar voegt niets toe aan de franchise. Zo zien we maar weer dat ook in 2019 het uitmelken gewoon doorgaat.

‘Get to da choppa!’ en ‘I ain’t got time to bleed,’ zijn iconische oneliners uit de PREDATOR (1987). In het nieuwste deel THE PREDATOR (FOX) zul je er op 30 januari geen horen. Het is een aardige actie-sci-fi film met potentie tot betere vervolgdelen. Zullen we dan uiteindelijk de aansluiting vinden met het door Robert Rodriguez geproduceerde PREDATORS? Al komt er maar in het volgende deel een Dutch-cameo om de tie-in compleet te maken. Ik doe er nog twee for old times’ sake: ‘Time to let out Old Painless,’ en: ‘A bunch of slack-jawed faggots around here! This stuff will make you a goddamn sexual tyrannosaurus, just like me!’

Met al dat schelden is de overstap naar THE HAPPYTIME MURDERS (The Searchers/RIL) op 22 januari eenvoudig. Kleine, grofgebekte muppets met seksuele frustraties werken samen met (en tegen) Melissa McCarthy om een moord op te lossen. Roger Rabbit deed het beter én met meer stijl. Deze film bewijst dat het woord fuck zijn entertainmentwaarde aan het verliezen is. Met het uitgangspunt is best een leuke film te maken, maar regisseur Brian Henson (zoon van Jim) wil scoren met puberale seksgrappen en constant grofgebekte muppets. Jammer.

Tussen al dit releasegeweld door kwam ik laatst een documentaire tegen die ik toch even wil noemen. Vanaf heden verkrijgbaar: FORGOTTEN SCARES van regisseur Steve de Roover (lees hier het interview dat Barend de Voogd met De Roover had). Deze docu geeft ons inzicht in de Vlaamse horrorfilmindustrie. Persoonlijk had ik niet veel kennis van de horror van onze zuiderburen, maar deze docu heeft daar zeker verandering in gebracht. Dus kijk FORGOTTEN SCARES met een goed glas Belgisch bier en geniet.

 

 

Ondertussen zijn we aangekomen bij de achtergrondfilm van deze maand: SLENDER MAN (SONY) sluipt vanaf 9 januari achter je aan. Vier tieners willen bewijzen dat de urban legend Slender Man niet bestaat en gaan op zoek. Leren die tieners het nu nooit? In mijn tijd gingen we gewoon lekker stappen, een drankje drinken of housen op de nieuwste plaat van DJ Paul Elstak. Het verhaal is al een dertien-in-een-dozijn-gegeven, maar SLENDERMAN bewijst dat het nog minder kan met karig acteerwerk, clichématige personages en hoofdschuddend slechte special effects. Hierdoor lijkt het alsof SLENDER MAN speciaal is gefabriceerd om dienst te doen als achtergrondfilm, en daarvoor hulde. Kortom, de perfecte film terwijl jij de kerstboom aftuigt en verruilt voor een groene kamerplant (een mooie metafoor voor het opvullen van de leegte na de feestdagen) en dan ook maar gelijk de kamer een nieuw fris kleurtje geeft.

Tot de volgende!

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!