J. R. R. Tolkien ca. 1925
J. R. R. Tolkien ca. 1925
TGIF
9 september 2022

Thank God It’s Friday, 9 september 2022

J. R. R. Tolkien ca. 1925 TGIF | Deze TGIF staat, misschien niet geheel verrassend, in het teken van de dood. Hoe belangrijk is respect voor de doden?

Tolkien draait zich om in zijn graf! Wie de afgelopen week op fantasy-Twitter heeft gekeken, zal die stelling vaak voorbij hebben zien komen. Fans zijn verbolgen over de nieuwe Tolkien-serie THE RINGS OF POWER, en naast het gebruikelijke nerdgezeur over details die niet ‘kloppen’, is ook de huidskleur van bepaalde personages onderwerp van controverse. Net zoals bijvoorbeeld THE LAST JEDI en SHE-HULK: ATTORNEY AT LAW werd de serie het doelwit van review bombing

In hun reactie op druktemakers en aanstellers wezen sommigen op Tolkiens progressieve gedachtegoed. Toch is het waarschijnlijk wel waar dat de schrijver deze versie van zijn verhalen niet op prijs had gesteld; zijn zoon Christopher Tolkien vond Peter Jacksons verfilmingen al een aanfluiting, dus hoe groot is dat kans dat J.R.R. zelf zou kunnen genieten van zo’n op actie gerichte bewerking als THE RINGS OF POWER?

Belangrijker dan de vraag óf Tolkien de serie goed zou keuren, is de vraag wat het ertoe doet. Zou Shakespeare het oké gevonden hebben dat Sarah Bernhardt in 1880 misschien wel de beroemdste vertolker aller tijden van Hamlet werd? Wat zou Charles Dickens gevonden hebben van THE MUPPET CHRISTMAS CAROL en Jane Austen van CLUELESS? Of de uitgesproken racist Arthur Conan Doyle de hedendaagse bewerkingen van zijn Sherlock Holmes SHERLOCK en ELEMENTARY op prijs had gesteld, hoeven we ons niet eens af te vragen; natuurlijk niet. En H.P. Lovecraft? Citaat: ‘I shall never permit anything bearing my signature to be banalised and vulgarised into the flat, infantile twaddle which passes for ‘horror tales’ amongst radio and cinema audiences.’

Dus ja, Tolkien draait zich om in zijn graf, het lot van alle schrijvers wier werk lang na hun dood nog bewerkt wordt. Laat ze lekker draaien. Of je wilt respect voor ‘de bedoelingen’ van dode schrijvers, of je wilt Stuart Gordons RE-ANIMATOR.

Michael Ende had trouwens ook een hekel aan de verfilming van zijn Die unendliche Geschichte. Misschien dat een volgende film hem meer bekoord zou hebben, als de strijd om de rechten van het boek ooit tot een einde komt.

Onder de grote overleden fantasyschrijvers mogen we sinds deze week helaas ook Peter Straub rekenen, vooral bekend om The Talisman, dat hij met Stephen King schreef.

Om nog even bij de dode helden te blijven: fans van Gene Roddenberry kunnen hun hart ophalen bij Immersive Roddenberry Archive Experiences, en wat dat zijn kun je hier lezen.

Tot slot, wat video’s: een essay over Zack Snyder, een geestige bespreking van STAGE FRIGHT, een allesomvattende video over EVERYTHING EVERYWHERE ALL AT ONCE en het belangrijkste, een boodschap over de instellingen van je televisie!

Fijn weekend!

 

 

9 september 2022

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!